Mısır unu, tereyağı, yumurta, beyaz peynirle yapılan kaçamak, yumurta, yoğurt ve unla yapılan Mafiş tatlısı, tuzsuz taze peynir, şeker, un ve irmikle yapılan Peynir helvası, oğlak etiyle yapılan hıdrellez yahnisi, sardalya kroket, sardalya pilaki, sardalya salatası, sardalya buğulama, sardalya dolması, sardalya bahar ...
Bölgenin öne çıkan lezzetleri arasında sardalya kebabı, balık çorbası, peynir helvası, tavuklu mantı, tuzlu balık, lakerda ve Gelibolu lokumu bulunmaktadır.
Eceabat tatilinizde tercih edebileceğiniz plajlar; Kabatepe Plajı, Zargana Plajı, Eceabat Halk Plajı, Kilye Koyu, Kocadere Plajı, Cennet Koyu, Kemikli Plajı olarak sıralanmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Toplam geçiş süresi 25 dakikadır. Çanakkale ye giden Feribotlar Eceabat GESTAŞ vapur iskelesinden kalkmaktadır. Yaz aylarında feribot için araç kuyruğu bazen çok uzun olabilir, bu durumda 2. alternatif ortalama 30 – 40 araç alan Kilitbahir motorlarıdır.
Kilitbahir yakın tarihte pek çok önemli savaşın yaşandığı bir yerdir ve burada Balkan Savaşları Şehitliği, Mecidiye Şehitliği, Feyzullah Efendi Mezarlığı, Soğanlıdere Şehitliği, Havuzlar Şehitliği ve Anıtı, İsimsiz Topçu Yüzbaşı Şehitliği gibi pek çok şehitlik bulunmaktadır.
Gelibolu Gezilecek Yerler
Çanakkale'ye 1 saat uzaklıkta bulunan Gelibolu'ya ulaşım da oldukça kolaydır. Sayısız şehitlik, anıt ve mezarlıklara ev sahipliği yapan Gelibolu Yarımadası'nı da gezebileceğiniz ilçeye 2-3 gününüzü ayırmanızı ve bu tarihî atmosferi doyasıya yaşamanızı tavsiye ederiz.
Gelibolu ile arasında düzenli feribot seferleri yapılmaktadır. İsmini Antik Yunan döneminde bu bölgeye yerleşen bir filozofun kızı olan Lampsakos'dan aldığı sanılmaktadır. Lapseki kirazları ile ünlüdür ve her yıl Lapseki Kiraz Festivali düzenlenir.
Köylerde yetiştirilen taze sebze ve meyvenin yanı sıra şifalı otlar ve tarhana, erişte, köy ekmeği, yumurta, salça gibi ev ürünlerini uygun fiyatlara satın alabilirsiniz.
Her Perşembe günleri kurulan Eceabat Halk Pazarı'nda aradığınız her ürünü bulabilirsiniz.
İlçenin adı yörenin fethinde büyük yararlılık gösteren ve yarımadanın bu kısmına gazileriyle çıkan Ece Yakup Bey' den gelmektedir. Onun ismine, “imar eden” manasındaki “abat” kelimesi eklenerek Eceabat' a dönüşmüştür.
Eceabat Halk Plajı geniş bir kumsala, sakin ve temiz bir denize sahip. Denizin ve güneşin keyfini çıkarabileceğiniz gibi plajda bulunan palmiye ağaçları altında kitabınızı da okuyabilirsiniz.
Boğazın sularının ötesinde Çanakkale, Eceabat' ın da karşısında yer alır. İlçenin denizden yüksekliği 2 mt' dir. Köyleri ile birlikte ilçenin nüfusu 2007 sayımı sonuçlarına göre 9900, merkez ilçe nüfusu ise 5500 kişi civarındadır.
Gelibolu Yarımadası'nın batı ucunda, Avrupa yakasında yer alır. 490 km² yüz ölçümü ve 12 köyü olan şirin bir ilçedir. Anafartalar ve Ece ovaları başlıca düzlük alanlarıdır.
Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
Özellikle de meşhur olan Biga köftesi ve Peynir helvası denemeniz için sizi bekliyor. Çanakkale'de yemeniz gereken tatların ne olduğunu arıyor ve merak ediyorsanız, tam aradığınız yerdesiniz!
Gelibolu tatilinizde gezmeniz gereken yerler; Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Gelibolu Feneri, Kömür Limanı, Gelibolu Savaş Müzesi, Çimpe Kalesi, Piri Reis Müzesi, Gelibolu Mevlevihanesi ve Bebek Kayalıkları olarak sıralanmaktadır.
GELİBOLU PLAJLARI VE KOYLARI Gelibolu Şehir merkezinde Hamzakoy, Fener altı, Eğritaş mevkilerinde çok rahat denize girilebilir. Hamzakoy altın sarısı kumsalıyla 1 km lik bir alanı kaplar. Feneraltı mevkii ise Gelibolu Tersanesinden Başlayıp Hamzakoy'a doğru uzanır.
ÇANAKKALE'nin ANTİK TARİHİ
Dardanelles ve Hellespontos Çanakkale'nin bilinen en eski adları. Dardanelles Troya'nın mitolojik atalarından Dardanos'tan türetilmiş..... Antik Çağ'daki adı Hellespontos ise mitolojiye dayanıyor.
KİLİTBAHİR KALESİ
Yaptıran : Fatih Sultan Mehmet. Vakfiye : Bilinmiyor. Onarımlar : 1541-1542 (Osmanlı), 1955-1956-1967-1968-2002 (Cumhuriyet Dönemi).
Kilitbahir Kalesi Çanakkale Boğazı'nın Rumeli yakasında deniz geçişini kontrol altında tutmak için Çimenlik Kalesi (Kal'a-i Sultâniyye) ile birlikte Fâtih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri