Floropolimerler, yüksek performanslı plastik kategorisine aittir. Bu kategorinin en bilinen üyesi PTFE'dir. PTFE, en pürüzsüz ve en sağlam malzemelerden biridir.
Polipropilen türü plasitk en güvenli plastik türü olarak kabul edilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
2 numara: HDP veya HDPE koduyla bilinen bu plastik ürünler, genellikle deterjan, süt, poşet, zeytinyağı şişeleri ve oyuncakların yapımında kullanılır. Plastik ürünler arasında en sağlıklı olanıdır. Hiçbir şekilde kimyasal salınım yapmayan bu ürünler, sağlık açısından en güvenilir olanlardır.
En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz. Plastikler ürünlerin numarası var, bunların en zararlısı 3-6 ve 7 numara plastikler.
7 Numaralı PC
Bu koda sahip olan plastikler genel olarak yemek saklama kaplarında, bazı pet şişelerde, sporcu su şişelerinde, biberonlarda kullanılmaktadır. Geri dönüşüme uygun olmadığı için doğaya, besinlere kimyasal karıştırma ihtimali olduğu için sağlığa oldukça zararlıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Plastik kapların genellikle alt kısmına baktığınızda üçgen şeklindeki geri dönüşüm işaretinin içinde 1 PET, 2 HDPE, 3 PVC, 4 LDPE, 5 PP, 6 PS, 7 OTHER gibi numara ve harfler göreceksiniz. Dr. Mercola 3, 6 ve 7 numaralardan kaçınmak gerektiğini, 1, 2, 4 ve 5 numaraların GÖRECELİ olarak daha güvenli olduğunu söylüyor.
5 ve Anlamı
Polipropilen yani kısa adı ile PP, ambalajlar üzerinde 5 numara ile sembolize edilmektedir. Ambalaj yapımında kullanılan plastiklerin en düşük yoğunluklu olanı PP, kimyasal maddeler ve ısıya dayanıklı bir maddedir.
Tritan, geniş kullanım alanına sahip, laboratuvar ortamlarında geliştirilerek güçlendirilmiş bir plastik türüdür. Tritan bir markadır, kırılmaz özellikli ve hafif bir malzeme olması dolayısıyla biberonla, BPA pet şişeler, sporcular tarafından kullanılan suluklar üretilmektedir.
Bu kapların içlerindeki sıvıların tekrardan doldurulup, kabın yeniden kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. 5 sayısı, Polipropilen (PP) isimli plastik için kullanılmaktadır. Özellikle yoğurt kaplarında, içeceklerde kullanılan pipetlerde ve şişelerin kaplarda bu plastik kullanılır.
Plastikler türlerine göre 1'den 7'ye kadar numaralandırılır. Özellikle 3, 6 ve 7 numaralı plastikler sağlığımızı ciddi şekilde tehdit eder; o nedenle plastiğin altındaki üçgenin içinde 1, 2, 4, 5 numaralı plastikleri ve üzerinde 'BPA'sızdır' yazan ürünleri tercih edin.
1 numara - PET veya PETE (polyethylene terephtalate)
Bu plastik en yaygın kullanım oranına sahiptir. Çok yumuşak, şeffaf ve gıdalarda tek kullanım içim güvenli olduğu kabul edilir. Dondurulmamalı, bulaşık makinesinde yıkanmamalı ve mikrodalga fırında kullanılmamalıdır.
Polipropilen Plastik Sağlıklı Mıdır? Polipropilen en güvenilir plastik türlerinden biri olarak kabul edilir. Bu yüzde de özellikle gıda ambalajlarında, biberonlarda, yoğurt kaplarında, ketçap şişelerinde (PP) Polipropilen ambalaj kullanılır.
Plastik; ucuz, hafif ve dayanıklı. Başka hiçbir madde bu özellikleri bir arada bulundurmamaktadır. Plastik; binaların, köprülerin yapımında kullanılır ve dayanıklılığı ve ucuzluğu sayesinde tercih edilir. Otomobil sanayinde kullanılarak daha güvenli, daha ucuz ve daha performanslı araçlara binmemizi sağlar.
Darbelere ve çarpmalara karşı tam koruma sağlayan ABS sert çanta, sık seyahat edenler için rahatlık sağlar. Bir plastik türü olan Abs, enjeksiyon kalıplama ile yapılır ve neredeyse tüm meslekler tarafından tercih edilir. Darbelere karşı dayanıklıdır, böylece kırılgan eşyaları güvenle taşıyabilirsiniz.
Naylon kumaşlar, 30-40 yılda. Teneke kutular, 50-100 yılda. Plastik atıklar, 1000 yılda. Cam şişeler, 4000 yılda.
sert plastikler organic. naylon (poliamid) Monomerlerinde azot içeren bir grup polimeri ifade eder. Naylonlar, protein polimerlerine benzer bir yapıya sahiptir ve ayrıca yüksek mukavemete sahiptir. İyi aşınma direncine sahiptir ve düşük sürtünmesinden dolayı makine parçalarında (dişlilerde), bilyelerde vb. kullanılır.
Polietilen tereftalat (PET, PETE) / Polyester - bu reçine genellikle gazlı içecekler, su şişeleri ve gıda ambalajları için kullanılır.
2- HDPE veya PE-HD (High Density Polyethylene – Yüksek Yoğunluklu Polietilen) Çok amaçlı kullanılabilen bu plastik türü, birçok ambalajın üretiminde, süt ve deterjan kutularında kullanılmaktadır. Düşük geçirim özelliği sayesinde gıdalarda rahatlıkla kullanılan bu plastik türü, kolaylıkla geri dönüştürülebiliyor.
5 numara PP – Polipropilen :
Yoğurt kapları, plastik kapaklar, çocuk bezlerinde kullanılır.
BPA içermeyen Eastman Tritan kopolyester. Çok sağlam. Hem sıcak hem de soğuk içecekler için uygundur (-12 ila 37℃).
Okulda, sporda, doğa yürüyüşlerinde, işyerinde, arabada ve bir çok alanda kolayca kullanabilirsiniz. Sağlıklı USA Tritan malzemeden üretilmiştir, BPA, Fitalat ve toksit madde içermez, koku yapmaz, çocukların ve yetişkinlerin sağlığı için kesinlikle güvenlidir.
Bisfenol A olarak belirtilen bu kimyasal madde, organik bir bileşendir ve plastik ya da reçine üretiminde öncelikli olarak kullanılmaktadır. BPA Free ise, ürünler üzerinde sağlığa zararlı BPA maddesinin yani Bisphenol A kimyasal bileşeni bulunmadığını ifade eden bir ibaredir.
Plastik kapların sağlığa zararlı olup olmadığını anlamanın en pratik yolu altındaki üçgenin içinde yazan rakama bakmaktan geçiyor. Üçgenin içinde yer alan 1, 2, 4 ve 5 rakamları güvenli, 3 ve 7 rakamları ise zararlı olduğunu gösteriyor.
şimdi plastik yoğurt kaplarında, bazı firmalar artık polipropilen kullanmaya başladı. kabın altına veya yanına baktınız zaman bir üçgen göreceksiniz; üç oktan oluşan bir üçgen. bu geri dönüşüm işaretidir. o üçgenin içinde bir sayı yazar, 5 numara polipropilendir altında da zaten "pp" yazar.
Tekrar incelerseniz 7 numaralı geri dönüşüm ikonunun altında 'Tritan' ibaresi bulunmaktadır. 'Tritan' ham maddesi en sağlıklı plastik çeşitlerindendir ve bpa, bps, fitalat vb... Zararlı maddeler içermemektedir. Güvenle çocuklarınıza kullandırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri