Bunun için 3 adet orta boy pancarın suyunu 3 tepeleme yemek kaşığı toz şekerle kaynatmanız yeterlidir. İsterseniz oranları 6'ya 6 ya da 9'a 9 olarak artırabilirsiniz. Elde edeceğiniz şurup bir gıda boyası olacaktır ve istediğiniz hamur işinde bir ya iki kaşık kullanmanız yeterli olacaktır.
Turuncu: 6 havucun suyunu bir çay bardağı şekerle kaynatmanız yeterli, koyulaşan şurubu turuncu renk verecektir. Mor: Bir kilo kabuklu siyah üzümü bir çay bardağı şekerle kaynatın. Su ilave ederek tonunu açabilirsiniz. Yeşil: Bir demet ıspanağın suyunu bir çay bardağı şekerle kıvam alıncaya kadar kaynatın.
Küçük boy bir lahana için 4 ila 5 kaşık toz şeker yeterli gelecektir. Yeşil renk için bir demet ıspanağın suyunu 5-6 kaşık toz şekerle kaynatmak yeterli gelecektir. Elde ettiğiniz bu gıda boyasını sadece hamur işlerinizde değil keklerde de kullanabilirsiniz.
Ispanakları ve şekeri robota koyup parçalıyoruz. Daha sonra elimizle suyunu sıkıyoruz. Süzüp kullanıma hazır hale getiriyoruz. Dilediğiniz yerde gönül rahatlığıyla kullanabiliyoruz.
Böylelikle daha yoğun bir renk tonu elde edilir. Pembe renk için ise suya süt eklemek iyi bir çözümdür. Turuncu için havuç, sarı renk için ise safran baharatı kullanılabilir. Kırmızı lahana ise muhteşem bir mor renkli boya verir.
İlgili 36 soru bulundu
Aspir, ayçiçeği, nane kekik, biberiye, gül, meşe, gibi bazı bitkilerin posalarından doğal boyalar elde edilmektedir.
Çiçeklere mor lazımsa: Kırmızı lahana
Adı kırmızı ama rengi mor. Çok güzel! Küçük boy bir lahana için 4-5 kaşık toz şeker kullanmanız yeterli olacaktır. İşlemler hepsinde aynı, katı meyve sıkacağında suyunu sıkıp, kıvam alana kadar şekerle kaynatıyoruz.
Sarı rengi elde etmek için zerdeçal kullanıyoruz
¼ su bardağı su ve ½ çay kaşığı zerdeçalı 3-5 dakika kaynatıp soğumaya bırakın. 2 hafta buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklayabilirsiniz. Saklama kabınıza zerdeçalın rengi geçecektir kabınızı buna göre seçiniz.
Doğal gıda boyaları mikroorganizmaların neden olduğu olaylar sonucunda, bitkisel, hayvansal veya mineral kaynaklı olarak elde edilen gıda boyalarına verilen tanımlamadır. Doğal gıda boyalarının insan sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmadığından, tüketiciler tarafından daha çok tercih edilmektedir.
En yaygın kullanılan bağlayıcılar sentetik reçinelerdir. Üretilen boya türü solvent bazlı ise eklenen bağlayıcı reçine de solvent bazlı olmalıdır (sentetik reçine / alkid). Boya su bazlı ise reçine emülsiye kullanılır. Reçineler solvent bazlı boyalarda film yapıcı ajan görevi yapar.
Tarifine eşit miktarda kırmızı, mavi ve yeşil ekle.
İşe her renkten sadece birkaç damlayla başla ve hepsini iyice karıştır. Karışım koyulaşıp rengi koyu gri oluncaya kadar tekrarla ve renklerden hep eşit miktarda ekle. Yeşil yerine sarı kullanabilirsin ama daha açık bir renk kullanmak, siyah elde etmeyi zorlaştırır.
Karmin, Dactylopius coccus türünden ve koşineal böceği olarak bilinen böcekten elde edilen kırmızı renkli doğal gıda renklendiricisi olan bir pigmenttir.
Pancar suyuna 3 kaşık şeker ekleyin ve kaynatın. Kaynadıktan sonra kırmızı renk alacaktır.
Uygun büyüklükte bir tencere seçin ve içerisinde 3 adet orta boy pancarın suyu ile 3 tepeleme yemek kaşığı kadar toz şekeri kaynatın. Şurup haline gelen karışımı istediğiniz tarifte iki yemek kaşığı kadar kullanarak nefis bir kırmızı rengi elde edin.
Mor lahana haşlanınca ve yumuşayınca süzgeçten geçirip suyunu süzün. Elde ettiğiniz lahana suyunu buzlukta dondurun. Lahana suyu buzlukta donduktan sonra çıkarıp buzdolabı poşeti içerisinde saklayabilir, ya da buzlukta muhafaza edip dilediğinizde çözdürerek kullanabilirsiniz. Mor gıda boyanız hazır.
Mavi gıda boyası mor lahanadan yapılmaktadır. Mor lahana güçlü renk verici pigmentleri sayesinde doğal yollarla gıda boyası yapmak isteyenlerin kullanabileceği bir sebzedir.
Kırmızı ile mavi karıştırılmalı ve daha sonra beyaz ile açılmalıdır. Renk karışımı için mavi ve kırmızı eşit miktarda kullanılmalıdır. Açık bir lila için beyaz, açık mavi, pudra pembesi ve hatta limon sarısından da yararlanılabilir. Karışımda bu renklerin olması, yumuşak bir ton meydana getirir.
Sirke, koruksuyu,kil, yosun, pelit suyu en bilindik renk sabitleyicilerdir. Kazan içerisinde kaynamakta olan suyun içine öğütülmüş bitki atılır ve kaynatılır. Bitkinin kaynatılmasıyla birlikte bitki özünü, içerisinde kaynadığı suya bırakır. Bundan dolayı kök boyası elde edilmiş olur.
Doğal boyalar, bitkilerin kökleri, kabukları, dalları, yaprağı, meyvesi, tohum ve çiçeklerinden çeşitli usullerle elde edilir. Cisim ve eşyaların renklendirilmesi ve süslenmesi amacıyla geliştirilmiş olan boyalar korumak amacıyla da kullanılır. Boyaların çok eski tarihlerden beri kullanıldığını biliyoruz.
Mutfağımızda var olan soğan kabuğu, kahve ve çay atıklarından, avakado çekirdeklerinden veya kabuklarından, kiraz, kırmızı dut, mor üzüm, kırmızı lahana gibi bitkiler ile kumaş boyamak mümkün. Bitkiler tencerede düşük ısıda su ile kaynatılır. Suya boya salmaları beklenir. Süzülür ve tortuları temizlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri