îngilterenin faz arası standart gerilimleri 66, 110,132,150,220,275,330,380 kv. dlr. Fakat bunların hepsi kullanılmaz.
Bundan yola çıkarak; meydana gelen sistem, aralarında 120°'lik faz farkı yani gecikme olan 3~fazlı bir sistem halini alırki bu fazların gerilimleri Türkiyede faz başına 231 Volttur. Ve faz-faz arasındaki gerilim ise bu gerilimin √3 katı yani 400V'tur.
Faz nötr arası gerilim farkı 220 volt dur.
z. 3 fazın herhangi iki fazını ele alalım. Demekki voltajımız bir fazın kok(3) katı oldu. Efektif değerimiz bu durumda 220 * kok3 yani 380 volt oldu.
380 V Avrupa'da kullanılan standart bir sistem olup, sanayi elektriği olarak bilinir. 3 fazlı olarak kullanılmaktadır. Elektriğin öldürücü gücünü ve verdiği zararları çok iyi biliyoruz. Bu nedenle elektrik tesisatında herhangi bir işe başlamadan önce muhakkak güç kaynağı kapatılmalı ve gerekli kontroller yapılmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Elektrik sistemleri, tek fazlı ve üç fazlı sistemler olmak üzere iki temel yapıdadır. Tek fazlı sistemler, yalnızca bir faz hattı ve bir nötr hattı içerirken, üç fazlı sistemler üç farklı faz hattı ve bir nötr hattı içerir.
220 volt girişli 380 volt çıkışlı inverter ile 220 voltu 380 Volta dönüştürmek mümkündür. Kısacası 1 faz (monofaze) 3 faz (trifaze) dönüştürerek 220 volt enerjinizi sanayi tipi hat çekmeksizin 380 volta dönüştürebilirsiniz.
Trifaze, dükkanlarda ve sanayide kullandığımız 3 3 fazlı beslemedir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir. Trifaze üretim, monofaze üretime benzer.
Faz – Nötr Arası
Faz ve Nötr arası 220-230 Volt olmalıdır.
Faz emk'ları 120'şer derece farklı olduklarına göre, faz akımları arasında da 120'şer derece faz farkı vardır.
Tek fazlı, iki telli bir sistemle karşılaştırıldığında, üç fazlı üç telli bir sistem, aynı iletken boyutu ve voltajı için üç kat daha fazla güç iletir. Üçten fazla fazlı sistemler genellikle doğrultucu ve güç dönüştürme sistemleri için kullanılır ve güç aktarımı için çalışılmıştır.
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
Tek fazlı beslemede, güç bir iletkenden akarken, üç fazlı besleme güç beslemesi için üç iletkenden oluşur. Tek faz beslemesi devrenin tamamlanması için iki kablo (bir faz ve bir nötr) gerektirir. Üç faz, devrenin tamamlanması için üç faz kablosu ve bir nötr kablo gerektirir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir.
Üç Fazlı Elektirik (Trifaze elektrik), yüksek güçlerde kullanılan bir elektrik besleme sistemidir. = 1200 faz farkı vardır. Türkiye'de bu fazlar genellikle R, S, T fazı olarak adlandırılır.
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
Faz Nötr Ters Bağlanırsa Ne Olur? Faz ve nötr'ün ters bağlanması herhangi bir sorun teşkil etmez. Evinizde kullandığınız tüm cihazlar aktif halde çalışmaya devam eder.
Faz-nötr problemli kısa devre ise aktif olan hat üzerinden gerçekleşir. Genel olarak evlerde sıkça görülür ve yangına sebep olur. Faz-faz problemi ise iki aktif hat içerisinde meydana gelir.
L2 (Active phase) : Bu faz, L1 fazı ile aynı şekilde cihazların güç almaları için kullanılır. Bu fazda gerilim aralığı 220-230V arasındadır. L3 (Active phase) : Bu faz, L1 ve L2 fazları ile aynı şekilde cihazların güç almaları için kullanılır. Bu fazda gerilim aralığı 220-230V arasındadır.
Küçük ekipmanların çalıştırılması için idealdir ve elektrik ihtiyacının düşük olduğu yerlerde kullanılır. Çoğunlukla evlerde kullanıldığı için ev elektriği olarak adlandırılır. Trifaze (üç fazlı) elektrik sistemi, üç faz iletkeni, bir nötr ve bir toprak bağlantısı içerir.
Monofaze türünden elektrik beslemede güç, yalnızca bir iletkenden iletilirken, trifazede ise üç farklı iletken mevcuttur. Trifaze sistemin verimliliği, monofazeye kıyasla daha yüksektir. Bunun nedeni ise, eşdeğer devre açısından üç iletkenin bir faza kıyasla daha güçlü olması olarak gösterilebilmektedir.
Tek faz yada 3 faz vardır.Tek faz nötr arası 220 volt iken fazlar arası gerilim 380 volttur. 3 fazlı alıcılar daha çok güç istenen yerlerde kullanılır.Mesela asenkron motorların tek fazlı olanları belli bir kw değerine kadar yapılırken 3 fazlı olanları istenilen güçte yapılabilir.
3 fazlı sistemde 3 sargı (bobin) manyetik alan içerisinde aralarında elektriksel olarak 120° açı olacak şekilde yerleştirilirler.
Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Faz-Nötr ya da faz-toprak arasında gerçekleşir. Eğer üç tane sinüzoidal dalga kendileri arasında 120 derece faz farkıyla üretilirse buna üç fazlı gerilim ya da akım denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri