Fermente sucuk; kıyma haline getirilen koyun ya da dana etinin, yine aynı hayvanın yağı ile belirli oranda karıştırıp baharatlarla harmanladıktan sonra hayvan bağırsağı veya buna benzeyen kılıflara doldurup belirli bir süre -en az 30 gün- olgunlaşması ile oluşan bir gıda ürünüdür.
Fermente sucuk çok sıcak ortamda beklememelidir. Çok sıcak önerilmediği gibi buzlu ortamda da beklemesi uygun olmaz. Paketi açılan fermente sucukları 1 hafta içinde tüketmeniz önerilir. Buzdolabı içinde nemden uzak kalacak şekilde sucukları muhafaza edebilirsiniz.
Sucuk kurutma işlemi yapılırken belirli bir süre sucukların havada asılı kalması ve birbirine değmemesi gerekir. Yaş Sucuk Kaç Gün Kurutulur ? Araştırıldığında ise ortaya çıkan tablo ortalama olarak 6-12 saat aralığında sucukların askıda kalması gerektiğidir. Bu aşamada oda sıcaklığı 10-15 derece olmalıdır.
Hemen tüketilmeyecek olan sucuklar, derin dondurucuya kaldırılarak orada bırakılabilir. Buzdolabında 3 hafta kadar bırakılan sucukların kurutma işlemi tamamlanmaktadır.
Kurutma yöntemi için ilk olarak sıcak ve güneş almayan bir ortam belirleyin. Bu ortamda sucukları asarak kurutabilirsiniz. Eğer asacak yerini yoksa, gazete sererek sucukları üzerine dizin. Gazete sucuğun nemini alarak kısa sürede kurumasını sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
Eğer kanatlı hayvan etinden yapılacak bir sucuk tercih ediyorsanız mutlaka ısıl işlem görmüş sucuk tercih etmeli; eğer geleneksel Türk sucuğu tercih ediyor ve yoğun aroma istiyorsanız fermente sucuğa yönelmelisiniz.
Sucuk doğru şekilde pişirildiği takdirde oldukça faydalı bir gıdadır ve sağlığımız üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu nedenle sucuk çiğ tüketilmemeli, pişirilerek tüketilmelidir. Her ne kadar fermente işlemi sonucunda sucuk olgunlaşsa da, çiğ sucuk yemekten uzak durmakta fayda vardır.
Sucuğun içerisinde et ve sakatat vardır. Bu nedenle de iyi saklanmadığı takdirde kolay bozulabilir bir gıdadır. Özellikle evde yaptığınız sucuklar, hazır sucuklara göre çok daha kolay bozulabilirdir. Fabrikasyon işlemlerinden geçmeyen nemli sucuk, küflenmeye yol açar.
Bu olumsuz ve tehlikeli durumlara sebebiyet vermemek için fermente sucuğun orijinal ambalajı açıldıktan sonra ürünün hava alması ve yüzeyinin kuru kalması için buzdolabında kendi özel saklama kağıdında muhafaza edilmesi gereklidir.Saklama kağıdı yok ise sucuğun hava alabileceği kağıt havlu veya 1.hamur bir kağıda ...
Fermente sucuk, işlem görmüş sucuktur. Fermantasyon işlemi ise bazı mikroorganizmaların çiğ etin içinde bulunan karbonhidratları dönüştürmesidir. Böylelikle, sucuğun pH değeri düşürülür ve bu da bağırsaklar ve sindirim sistemi için faydalı bir işlem olur.
Evde yapılmış olan yaş sucuklar, güneş almayan ancak sıcak bir ortamda kurutulmaya bırakılabilir. Tabii bir diğer yöntem gazete üzerine yine sıcak bir ortamda gölgeye sermek suretiyle kurutma yöntemi değerlendirilebilir. Kısa bir zaman içerisinde sucuklar istenilen kapağıma ve sertliği gelerek tüketilebilir.
Sarımsağı toz sarımsak olarak kullanacak iseniz 30 gr. sarımsak tozuna ihtiyacınız var bunuda mağazamızdan edinebilirsiniz fakat tavsiyemiz sarımsağı taze alıp dövmenizdir bununla uğraşmak istemezseniz toz sarımsak ilede ilerleyebilirsiniz kendiniz dövecek iseniz her 1 kg kıyma için 1 baş(6-7 diş) sarımsak dövünüz.
Rengi parlak ve doğal olan kaliteli sucuk 0 dana etinden yapılmış olmalıdır. Dana etinin dışında, gerekli baharatlar bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında sucuğun rengi, kırmızımsı kahverengi olmalıdır. Kesildiğinde çevresinde veya ortasında farklı renkler ortaya çıkmamalıdır.
kılıfa konulduktan sonra fermente sucuk ekstra bir işlem görmez ve kendi kendine bırakılarak kuruması, olgunlaşması beklenir. ısıl işlem görmüş sucuklarda ise bu olgunlaşma sürecine ısıyla müdahale edilir ve son ürün çıktı süresi kısaltılır. bu nedenle ısıl işlem görmüş sucuklar fermente sucuklara göre daha ucuzdur.
Helal et fermente sucuk; islam inancına göre kesilmiş 'helal' özelliği taşıyan etten üretilen sucuğa verilen isimdir. İslam inancının yaygın olmadığı bölgelerde sucuk 'helal' özelliği taşımayan etten üretilmediğinden dolayı sucuk da helal özelliğinde değildir.
Fermente sucuk, satın alıp lezzetine vararak tüketebileceğiniz sucuk türleri arasında en sağlıklı olanı. Fermente sucuğu sağlıklı ve lezzetli yapan ise, üretim şekli. Fermente sucuk kavramı hayatımıza yeni yeni girse de o, yüzyıllardır bu topraklarda tükettiğimiz/bildiğimiz sucuk aslında.
Sofralarımızın vazgeçilmezi, öğünlerimizin değerli eşlikçisi sucuğu satın alırken son tüketim tarihine mutlaka bakmalısınız. Eğer ürünün son kullanma tarihi geçmişse veya son kullanma tarihi sizin ürünü tüketeceğinizi tahmin ettiğiniz tarihlere uyum göstermiyorsa, ürünü kesinlikle satın almamalısınız.
Sofraların klasik lezzeti cumhuriyet kangal sucuk %100 dana etinden üretiliyor. Afyon sucuklarının en lezzetlisi olan kangal sucuk baharat aromasıyla, daha pişerken yaydığı kokusuyla iştahınızı kabartacak. Doğal fermantasyon yöntemi ile kurutulan sucuklar ısıl işlem görmeden olgunlaştırılıyor.
Evlik sucuk soğuk alanda bekletilerek elde edildiği için sucuğun üst kısmı biraz kurumuş olabiliyor. Bu görüntü sucuğun fermente edildiğini bize gösteren önemli ayrıntılardan biri. Bir de evlik sucuğu doğrarken biraz ufalanıp parçalanabiliyor. Bu da yine sucuğun fermente edilerek üretildiğinin kanıtı.
Sucuğu buzdolabında muhafaza etmek, en yaygın yöntemdir. Sucuğun üstündeki jelatin çıkarılmamalı ve sucuk peçeteye sarılmalıdır. Eğer bu noktada, bir buzdolabı poşeti kullanılacaksa poşetin ağzı açık bırakılmalıdır. Sucuk, zaman zaman nemli ve temiz bir bez ile silinmelidir.
Zira fermente gıdalar aynı zamanda probiyotik olarak da adlandırılır. Fermente gıdalar bağırsağımızda bulunan probiyotikleri besleyerek çoğalmalarına katkıda bulunur. En bilinen probiyotik içeren besinlerden başlıcaları ise yoğurt, kefir, peynir, turşu, ayran, tarhana, boza, sucuk, pastırmadır.
Doğru şekilde saklanmayan sucuklarda maya ve coclar, hızlıca ürer ve bu üreme dış tabakada beyaz bir madde oluşturur. Beyaz tabaka sucuğun bozulduğunun bir işareti değildir. Ancak sucuğun lezzetinin azalmasına neden olur.
Pınar İllaki Sucuk dana eti kullanılarak fermente olarak üretilmektedir. Bu özelliğinin yanı sıra içeriğindeki baharat karışımı ve kalın kalibre özelliği ile eşsiz bir lezzet deneyimi sunmaktadır. İllaki Sucuk geleneksel lezzet arayışında olanlar için ideal bir sucuktur.
⭐Sucuk için kıymanın 2 kere çekilmiş olması gerekiyor. Bu sucuğun pişerken dağılmamasını sağlıyor. ⭐Sucuk baharatını aktarlardan temin edebilirsiniz. Normalde 1 kg et için 70-80 gr sucuk baharatı yeterli geliyor.
Sucuk nihayetinde işlenmiş bir gıdadır. Ancak kontrollü tüketilmesi halinde sucuğun sağlık için bilinen hiçbir zararı bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri