Günde yaklaşık 150 kg kadar besin tüketir ve 40 litre kadar su içerler.
Buna ek olarak bir fil günde 300 litre su içer. Bu ortalama günde bir insanın içtiği suyun 200 katıdır ve bir filin hortumu yaklaşık 8 litre su alır.
*Ergin olanlar 2-3 ay aç kalabilir fakat susuzluğa 1 ay dayanabilirler.
Ayrıca filler su içerken ya da bedenlerini suyla yıkarken suyu önce hortumlarına doldurur, sonra ağızlarına ya da bedenlerine fışkırtırlar.
Tamamen otlarla beslenen bir hayvandır. İri bir bedene sahip olan filler, otlarla besin ihtiyaçlarını karşılar. Et yemen nadir canlılardan biridir.
İlgili 15 soru bulundu
Fil, hortumuyla içmek ya da vücuduna püskürtmek için su çekebilir. Yetişkin bir Asya fili hortumu ile 8,5 litreye kadar su tutabilir. Suyun dışında vücutlarına toz ve ot da püskürtürler. Suyun altındayken hortumunu şnorkele benzer şekilde kullanıp, nefes alıp verebilirler.
Filler nispeten yavaş yaşlanır ve daha az yırtıcı hayvanın saldırısına maruz kalırlar. Bu nedenle fillerin ölüm nedeni çoğunlukla kaybettikleri son dişlerdir. Uzun yaşamları ile dikkat çeken filler son set dişlerini de kaybettikten sonra yaşlılıktan değil beslenemedikleri için açlıktan ölürler.
Sizce fillerin hortumlarının uzunluğu kaç fıstık uzunluğundadır? 🥜 İpucu: 1 fil hortumu = yaklaşık 2,1 metre 🐘 1 fıst ... Instagram.
Loxodonta africana
Ortalama bir dişi omuz yüksekliği 3.5 metre, erkeğinki 4 metredir. Fil yürürken saatte 4 km, koşarken 40 km hıza ulaşabilir. Ağırlıkları 10 tonu bulabilir. Afrika filleri otçuldur.
Fil kuzenlerinin aksine, yünlü mamutlar soğuğa adapte olmuş canlılardı, uzun kıllı postlara, kalın yağ tabakalarına ve ısı kaybını en az seviyeye indirmeyi sağlayan küçük kulaklara sahiplerdi. İlk defa bilim insanları, bu farklılıkları sağlayan binlerce mutasyonu kapsamlı bir şekilde katalogladılar.
Afrika filleri, tüm memeliler arasında en uzun hamilelik dönemini yaşayan tür. 4 yılda bir doğun yapan bu filler, 22 ay kadar yavrularını karınlarında taşıyor.
Araştırmacılara göre bu durum, hayvanların oyun oynarken kendilerini mutlu hissettiğini gösteriyor. Bir fil hastalandığında diğer filler onu yalnız bırakmaz ve iyileşmesini bekler. Araştırmacılar buna dayanarak fillerin de sevgi, üzüntü ve endişe benzeri duygular hissedebildiklerini düşünüyor.
Diğer işlemler ise ağaçtan kâğıt yapımına benziyor. “Fil günde ortalama 250 kg bitki tüketiyor. Bundan yaklaşık 50 kg dışkı çıkıyor ve bu dışkıdan da 125 dosya kâğıdı üretiliyor” diyor Matano.
Yaklaşık 8000 kg ağırlığında..
Yapılan arkeolojik araştırmalar Anadolu'da bir zamanlar doğal ortamlarında fillerin yaşadıklarını gösteriyor. Ne yazık ki artık Türkiye topraklarında doğal hayatta yaşamlarını sürdürebilen fillere rastlamak olası değil.
Bunlardan bir veya birkaçını câiz gören mezhepler ve fakihler yanında ayı, fil, kurt, çakal, kedi etini mubah sayan âlimler de vardır. Yabani tavşan büyük çoğunluğa göre helâl, aralarında Abdullah b. Amr b. Âs'ın da bulunduğu bazı âlimlere göre ise tahrîmen mekruhtur.
Filler suyu çok sever ve suyun kokusunu kilometrelerce öteden alırlar. Filler çok iyi yüzer. Yüzerlerken de hortumlarını şnorkel gibi kullanarak soluk alırlar.
Hafızalarının güçlü olması ile dikkat çeken filler; büyük ve korkutucu olmalarına karşın oldukça merhametli ve sevgi dolu hayvanlar olarak bilinirler. Genellikle ot ile beslenen bu hayvanlar; savan, orman, çöl, bataklık gibi yerlerde ve su kenarlarında yaşamayı tercih ederler.
Fillerin kalbi kırıldığında üzüntüden ölebilirler.
Afrika filleri 22 ay boyunca gebe kalırken, Asya kökenliler 18-22 aylık bir gebelik süresine sahiptir. Genellikle on yılda iki ya da üç kez doğum yaparlar. Calve adı verilen bebek filler ortalama 100 kg ağırlığında doğar annelerini birkaç yıl emebilir.
Filler, dünya üzerindeki en zeki hayvan türlerinden biridir. Beyinleri, 5 kg'ın üzerinde olan ağırlığıyla karada yaşayan diğer hayvanlarınkinden daha büyüktür. Ortalama bir balinanın kütlesi ortalama bir filin kütlesinin yirmi katı olmasına rağmen ortalama balina beyni filinkine göre yalnızca iki katı büyüklüğündedir.
Fillerin ölüm zamanı da çok ibretlidir. Filler ölmeden önce ölecekleri zamanı hissederler.Ve acı çığlıklar atarak, yakındaki bir mağaraya doğru yola çıkarlar. O çığlığı duyan civardaki filler de mağaranın ağzında toplanır. Her biriyle vedâlaşıp, âdeta "helâllik"alan fil, kendi ailesiyle baş başa kalır.
Florida Doğa Tarihi Müzesi'ndeki araştırmacı ve gönüllülerden oluşan bir ekip, fillerin atalarının fosilleşmiş kalıntılarının bulunduğu eski bir "fil mezarlığı" keşfetti. Bu keşif, Florida'da şimdiye kadar keşfedilen en büyük hayvan örneği olabilir.
İnsanlar gibi uzun bir ömre sahip olan fillerin yaşam süresi yaklaşık 60-70 yıldır. Hamilelik süreleri 22 ay olan filler, doğumdan sonra yavrularına uzun süre bakım ve anne sütü (en az iki yıl) sağlamaları ile insanlara ve diğer insansı maymunlara benzerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri