Geçti olarak yazılır. burada ünsüz benzeşmesi vardır.
Mi, mı, mu, mü soru edatı eklendiği sözcükten her zaman ayrı yazılır, kendinden sonra gelen ekler soru edatına bitişik yazılır.
Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin?
Sözcüklerin doğru yazılışlarını teyit etmek için Türk Dil Kurumu tarafından yayınlanan sözlükten yararlanılabilir. Türk Dil Kurumuna göre doğru yazılışı değil mi" şeklindedir. Demi, dimi, değilmi gibi yazılışlar ise yazım yanlışına neden olacaktır.
Yukardaki iki kelimede de ''geçmek'' fiili ayrı yazılmıştır. Fakat vazgeçmek kelimesi birleşik yazılır. Bunun nedeni iki kelimenin anlamca kaynaşmış olmasıdır. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre anlamca kaynaşmış tüm sözcükler, birleşik isimler gibi bitişik yazılır.
İlgili 41 soru bulundu
TDK sözlüğünde vazgeçmek, birleşik olarak yazılan bir kelimedir. Yine TDK'ya ait yazım kılavuzu incelendiğinde de kelimenin doğru yazılışının “vazgeçmek” olduğu görülebilmektedir.
Umulmayan birisi umulmayan bir duruma sebep olduğunda kullanılır. Bu kelime genellikle sende mi, sendemi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sen de mi şeklinde olmalıdır.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
Deyince kelime doğru yazılını Deyince olarak yazılır. Diyince kullanımı ise yanlış kullanımdır. Kırmızı renkte olan gibi yazarsanız Yanlış olarak yazarsınız.
Boş kelimesi ile vermek fiilinin kökünün bir araya gelmesi ile oluşur. Boş ver TDK (Türk Dil Kurumu) Sözlük'e göre “dikkate alma, üzülme, sıkılma, üzerinde durma anlamlarına karşılık gelen bir uyarı sözü olarak tanımlanır. Boşver yazımı yanlıştır. Bu kelime boş ver olarak ayrı şekilde yazılmalıdır.
Köktürk Türkçesinde “+gu/+gü” ekinin yanı sıra günümüzde Türkçenin neredeyse umumî ve yegâne soru eki hâline gelen “-mı, -mi, -mu, -mü” ekinin türediği “mu” edatı da soru unsuru olarak kullanılır.
Özel adın tamamı büyük yazıldığında ve, ile, ya, veya, yahut, ki, da, de sözleriyle mı, mi, mu, mü soru eki de büyük harfle yazılır: DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ vb. 22.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Soru edatıdır.
DEYİL NASIL YAZILIR? DEĞİL Mİ, DEYİL Mİ? beyefendi. Deyil nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "değil" şeklindedir.
Aldın Mı Nasıl Yazılır
"Aldın mı" ayrı yazılır çünkü TDK kurallarına göre soru edatı mi ayrı yazılır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
çağırmak, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, ç harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ç', 'a', 'ğ', 'ı', 'r', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
Şimdiki zamanda "Yiyo" oluyor, kök.. "Yiyorum, yiyorsun, yiyor.. (Yazı dilinde yiyiyorum, yiyiyorsun, yiyiyor..) Doğru.. Yemek fiili düzensiz..
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
Kısacası bende değil, ben de olarak yazılmalıdır. Buna benzer kelimelerinde dahi anlamı taşıyan ekleri ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazıldığında anlam değişikliği ortaya çıkabilir.
Birleşik ve ayrı yazımı karıştırılan kelimeler arasında “hoş geldin” de bulunuyor. Türk Dil Kurumu'na göre anlamı “gelen kişiye söylenen selamlama sözü” anlamında kullanılan bu söz ayrı şekilde yazılıyor. “Hoş geldin” veya “hoş geldiniz” sözlerinin doğru kullanımı ayrı şekilde yazılışı oluyor.
Türk Dil Kurumu'nun resmi internet sitesinden en sık yapılan sorgulamalar arasında yer alır. ''Benimle'' olarak yazılmaktadır. Benimle birlikte gelmek istersen çok sevinirim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri