Kapalı kedi tuvaletleri yapısı gereği kokuyu hapseder. Kedi tuvaletinin içinde koku fazla olur ve kedi tuvalete girmek istemez. Filtre ise kokunun temizlenerek dışarı çıkmasını sağlar bu sayede siz ve kediniz için rahatsız edici koku çok daha az olur.
Petshop'lardan kapalı, filtreli, kapılı veya açık tuvalet kabı çeşitlerinden eviniz için uygun olan bir tuvalet kabı seçerken özellikle gizlilik ihtiyacını gözeterek kapalı bir kap seçmeniz kedinizin gizlenme duygusunu tatmin edeceği gibi kötü kokuların ve kum tanelerinin etrafa yayılmasını da önleyecektir.
Evde birden fazla kedi besleniyorsa en az iki kedi tuvaleti kullanılmalıdır. Kapalı tuvaletler kedi mahremiyetini sağladıkları gibi dışarıya yayılan kötü kokuyu da büyük ölçüde engeller.
Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
Kedi kumu temizliği, sadece kedinizin tuvaletini yaptıktan sonra kepçe temizliği ile bitmemektedir. Kedi kumunu sürekli üstüne doldurmak yerine iki haftada bir, kum kabının yıkanması önerilmektedir. Kedi kum kabını yıkarken sıcak su ve yumuşak sabunla yıkamaya dikkat edilmelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
Birden fazla kedinin yaşadığı evlerde risk daha fazla olacağı için tuvaletlerin en az günde bir kez temizlenmesi gerekir. Ancak evde tek bir kedi dahi olsa her gün en az bir kez kumun temizlenmesi ve 2 - 3 haftada bir değiştirilmesi tavsiye edilir.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Kedilerin tuvaleti olduğunu anlayabilmek için kedilerin gözlemlenmesi gerekir. Tuvaleti gelmiş olan bir kedi eğer daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise bu bölgenin kokusunu alarak oraya yönelecektir. Etrafta kuytu bir köşe aramaya başlaması da mümkündür.
Kedi kumu yerine ne konulabilir? Evde kedi kumu yoksa yerine konulabilecek en uygun malzeme gazetelerdir. Gazeteleri şeritler hâlinde kesmeli, mürekkeplerini akıtmalı ve kurutmalısınız. Bunun için organik bulaşık deterjanı ve karbonat kullanmalısınız.
Kabın içine ılık su koyun ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin. 10 dk bekledikten sonra durulama işlemine geçin. Karbonatın kötü kokuları uzaklaştırdığı bilinen bir ip ucudur. Kabın içini arap sabunu ile yıkayın.
Bu sorunun cevabına ise, bir sodyum bikarbonat yani evlerde kolayca bulunabilen karbonat, sirke ve enzimatik temizleyicilerle bu işlemi gerçekleştirebileceğinizi söyleyebiliriz. Bu ürünleri kullanarak idrar kokusundan etkili bir şekilde kurtulabilirsiniz.
1 - Kedinizin tuvalet kabını 7 cm yüksekliğe ulaşana kadar kedi kumu ile doldurunuz. 2 - Düzenli olarak kedi kumu kabındaki katı atıkları bir kürek yardımıyla alarak kedinizin tuvalet kabının temiz kalmasına özen gösteriniz. 3 - Topaklaşmış , kirlenmiş kedi kumunuzu tuvalete değil , mutlaka çöpe atınız.
Yeni aldığınız kapalı tuvalet kabının içerisine çok az bir miktar kullandığı eski kirli kedi kumundan koyun ve izleyin. Merak edip içine girebilir ve temiz kumu kullanmak isteyebilir. Hiç bir şekilde kapalı tuvaletin içine girmiyorsa, kapalı tuvaletin kapısını çıkarıp bir kez de bu şekilde deneyin.
Kediler tuvaletlerini yaparken kendilerini koruyamayacaklarını düşünüp çok zaman tedirgin de olurlar. Bunun için sahibinin de kendini savunmasız hissettiğini düşünürler. Sahibi tuvaletteyken başına herhangi bir şey gelmesin ve kendini yalnız hissetmesin diye kapının önünde beklerler.
Çoğu kedi günde en az bir kez tuvaletini yapar ve kedi dışkısı, kedinizin sağlık durumunun harika bir göstergesidir.
Kedi alıştığı zaman her tuvaleti geldiğinde kuma giderek tuvaletini yapar. Kediler genel olarak kumlarını temizlemez. Bu nedenle sizlerin kedi kumunu temizlemesi gerekir.
Kediler tuvalete giderken kendini tehdit altında hissederse, tuvalet kabına idrarını yapmayabilir. Bu açıdan diğer kediler ve gürültü de onları tehdit edebilir. Sonuç olarak, korku ve endişe nedeniyle tuvaletini kum kabından ayrı bir yere yapabilirler.
Kakalarını yaparlar, sonrasında çılgınlar gibi koşmaya başlarlar. Neden? Bunun ilk nedeni hayatta kalma içgüdüleri olabilir; vahşi doğada avcıların, bıraktığı kakanın dayanılmaz kokusunu takip edip kendisine ulaşabileceğini düşündüğünden kaçabildiğince uzağa kaçmaya çalışıyor olabilir.
Kedinizi asla ceza vererek bir odaya kapatmamalısınız. Çünkü kedilere ceza vermek oldukça yanlıştır.
Özellikle uyurken kediler güvende hissetmek ve kendilerini sıcak tutmak isterler. Bu nedenle çoğu sahiplerinin yanlarında, kucaklarında ve üstlerinde uyurlar. Kediler için güvende olmak en önemli şeylerden biridir. Bu nedenle uyurken sahiplerine yakın yerlerde olmayı tercih ederler.
Öncelikle kediler noktürnal yani gececi hayvanlardandır. Kediler, ilkel yaşamlarında gündüzleri aktif olmazlar, geceleri ise aktiftirler ve avlanma eğilimindedirler. Her ne kadar ilkel yaşamdan gelen bir davranış biçimi olsa da, bu durum evcil kediler için de aynıdır.
Kediniz kumun rengini, kokusunu veya türünü beğenmezse, kum kabının içine girmeyi reddedecektir. Kum seviyesinin çok sığ veya çok yüksek olması da tuvalet kabının kullanılmamasına neden olmaktadır. Kediler genellikle sabırlı yaratıklardır, etraflarındaki şeyleri (veya sahiplerini) daha az umursayabilirler.
Kedi tuvaletlerinin düzenli temizlenmemesi kedilerin farklı yerlere yönelmesine neden olabileceğinden düzenli tuvalet temizliği ve tuvalet kabının temiz kalması büyük önem taşıyor. Kum gerektiği zaman değiştirilmezse bakteri, parazit gibi oluşumlar ortaya çıkabiliyor.
Haftalık kedi kumu değişimi yapıyorsanız, 5 LT kedi kumu 15 günde biter. Ancak etkili şekilde kullanırsanız 20 günden fazla süre kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri