Büyük makineli, gücün hıza göre daha önemli olduğu ticari gemilerde, kara araçlarında kullanılan motorine göre biraz daha düşük kalitede ve maliyette olan, marine diesel oil (MDO) ve marine gas oil (MGO) olarak bilinen yakıt tipleri kullanılmaktadır.
Genel olarak tanklar, sıvıların depolanması, taşınması ya da geçici veya devamlı olarak korunması için tasarlanmış ve ihtiyaca göre farklı sistemlerle donatılmış, basınçlı veya basınçsız kapalı kaplardır. Ayrıca sıvı veya sıvılaştırılmış gaz taşıyan tanker türü gemilerin yükleme yerlerine de tank adı verilmektedir.
Marine Gas Oil(MGO), küçük gemi makinaları, yardımcı makinalar, ve teknelerde kullanılan bir fuel oil türüdür. HFO'ya göre daha düşük viskozite ve daha düşük kükürt içeriğine sahiptir. MGO, HFO'dan daha pahalıdır, ancak çevre dostudur.
Kullanılan yakıt miktarı, öncelikle geminin hızına bağlıdır. Çoğu gemi makinesi, saatte 20 ila 25 deniz mili arasında, yani saatte 23 ila 28 mil arasındaki en yüksek hızlar için tasarlanmıştır. Bir Panamax konteyner gemisi bu hızda günde 63.000 galon deniz yakıtı tüketebilir.
Gemi güneş, rüzgâr, batarya ve LPG ile çalışabilen hibrit bir yapıya sahiptir. Geminin enerji ihtiyacı öncelikli olarak güneş, rüzgâr ve batarya sistemi ile karşılanmaktadır. Alternatif enerji kaynaklarının yeterli olmaması durumunda ise gemide LPG yakıt sistemi devreye girmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Ana jeneratörler, geminin ana güç kaynağıdır. Bu jeneratörler geminin temel elektrik ihtiyacını karşılar. Ana jeneratörler genellikle geminin tahrik sistemi (motor) ile doğrudan ilişkilidir.
Gemi, yat ve teknelerde kullanılması amacıyla geliştirilmiş olan marine akülerin marş ve ekipman aküsü olmak üzere iki temel kullanım amacı bulunur. Marş Aküsü: Marş aküsü deniz taşıtının motorunun çalışması için gerekli olan elektrik enerjisini sağlar.
- 100 bin litre yakıt alıyor. - 18 bin 270 konteyner taşıyor. - 400 metre uzunluğunda, 59 metre genişliğinde, 73 metre yüksekliğinde. - Saatte ortalama 12.8 knot (24 km/s) hız yapıyor.
Elektrikten güç alarak hareket eden gemi, içten yanmalı makineler yerine, elektrikli motorlarla çalıştırılan gemidir. Bu tür gemilerde elektrik enerjisi genellikle gemi içindeki dizel jeneratörlerden, bataryalardan veya hibrid denilen şekilde her ikisinin uygun kombinasyonu ile elde edilir.
Süpertanker terimi bugün genellikle 250.000 detveyt tonu(dwt) aşan ticari gemilere verilen isimdir. Varsayılan bu gemiler 2 ile 3 MMbbl veya 2 ile 3 milyon varil ham petrol taşıma kapasitesine sahiptir. Ticari ham petrol Süpertankeri AbQaiq.
Uçaklar, Jet A-1 olarak adlandırılan ve ana maddesi özel bir petrol türevi olan “kerosen” ile çalışıyor. Parafin yağı olarak da bilinen, yanıcı özellikte bir hidrokarbon sıvısı olan kerosen, eskiden evlerde aydınlatma amaçlı kullanılan gaz lambalarında kullanılan gaz yağı olarak da biliniyor.
Özel yatlar için yakıtın litresi 1,25 liradan alınıyor, çiftçiler ise traktör ve biçerdöverde kullanmak için aldıkları mazot için 3,45 lira ödüyor.
Kimyasal tanker gemiler tehlikeli, zehirli sıvı yükleri limanlar arasında taşıyan gemilerdir. Taşıdıkları yüklerin tehlikeli yük sınıfına girmesi, çalışan gemiadamlarının da farkındalık seviyelerinin yüksek olmasını ve bu gemilerdeki çalışma koşullarına yönelik eğitimler almalarını gerektirmektedir.
Yakıt tankı, motorunun çalışması için gerekli olan enerjiyi sağlamak amacıyla kullanılan yakıtın konulduğu tanklara denir. Yakıt tankları, çok küçük boyuttaki bir çakmak gibi plastikten olacağı gibi uzay mekiği harici yakıt tankı gibi çok büyük olabilir ve birçok değişik malzemeden üretilebilir.
Bunlara 'Intermediate Fuel' veya 'Orta Fuel Oil' adları veriliyor. Üretici firmalar 'Light Fuel Oil' veya 'Hafif Fuel Oil' isimlerini de kullanıyor. Hafif fuel oil'ler 50ºC'deki maksimum viskoziteleri ile belirtiliyor. Örnek olarak IFO 180, maksimum viskozitesi 50ºC'de 180 cSt olan yakıt olarak algılanıyor.
Gemilerde toprak hattı bulunmaz.
Bu sebepten 220 V, 110 V prizlerde 1 faz 1 toprak yerine ikisinde de faz bulunur. 220 V için her iki fazda da 110V vardır ve iki faz farkından 220V elde edilir. 110V içinde her iki fazda 55V bulunur.
Kara taşıtlarında genellikle 4, 6, 8 silindirli küçük boyutlu motorlar kullanılır. Bazı yapımcı firmalar bunun dışında 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 12, 16 silindirli motorlar da üretmiştir. Gemilerde ana makine olarak; çok silindirli (6, 8, 12, 16 gibi), hacimleri büyük, yüksek güç üreten büyük makineler kullanılmaktadır.
Gemiler, günümüzün en çok kullanılan ulaşım ve yük taşıma araçlarından biridir. Söz konusu araçların güzergâhı, ağırlıklı olarak deniz alanlarıdır. Gemilerin hangi yakıtla çalıştığı da her daim merak edilen bir konu olmuştur. Gemi, dizel yakıt ile çalışan bir araçtır.
Ülkemizde knot hız birimi sıklıkla kullanılmadığı için knot biriminin saatte kaç kilometre hıza eşit olduğu merak edilen konular arasındadır. 1 saatte yapılan deniz mili, o geminin 1 saatte yaptığı hızı ifade eder. Saatte 1 deniz mili 1,852 km yaptığına göre 1 knot saate 1.852 kilometre hız yapar.
Geçtiğimiz günlerde Findaldiya sularına indirilen Icon of the Seas, geminin tahrik ve manevra sistemlerini zorlamak için dört günlük bir test sürecinden başarı ile geçti. Titanik'in 5 katı büyüklüğünde olan yolcu gemisi, Ocak 2024'te ilk seferini yapacak ve 5 bin 600 kişiye hizmet edecek.
ABD tarafından son 40 yıl içinde inşa edilen ilk uçak gemisi olan ve 2017 yılında ABD Donanması tarafından kullanılmaya başlayan USS Gerald Ford uçak gemisi, 'yüzen kale' olarak adlandırılıyor. Uzunluğu 335 metre (bin 100 feet) olan gemi, üç futbol sahasının toplamından daha büyük.
Elektrik gücü kaynakları
Alternatörler: Uçağın motor ve varsa APU'dan aldıkları dönme hareketini alternatif akım elektriğe çevirirler. Alternatörler, motorların değişik devrelerinde sabit, güvenilir enerji sağlar. Günümüzün modern uçaklarında alternatörler ana üreticilerdir.
Cevap: Geminin çalışmasını sağlayan elektrik kaynağı Aküdür.
Otomobil ve otobüs gibi motorlu taşıtlarda ihtiyaç duyulan elektrik enerji ise akülerden sağlanır. Jeneratörler de elektrik kaynağı olarak kullanılır. Jeneratörler, benzin ve mazot gibi yakıtları kullanarak elektrik enerjisi üretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri