SONUÇ: Akciğer kanseri gençlerde nadir görülen bir hastalıktır. Gençlerde teşhis konulduğunda ise metastatik olmaya eğilimlidir. En sık metastaz bölgesi beyindir. Bizim hastalarımızda küçük hücreli akciğer kanseri nadir olup en sık tip adenokarsinomdur.
Akciğer kanserinin görülme zamanı genellikle 40-50'li yaşlar olsa da erken yaşlarda da hastalık söz konusu olabiliyor. Akciğer kanserinden korunma yolları arasında sigaradan uzak durulması büyük önem taşıyor. Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr.
Akciğer kanseri yaşla birlikte görülme sıklığı artan bir hastalıktır. Gelişmiş ülkelerde ortalama hastalık yaşı 70 civarında olup olguların yaklaşık üçte ikisi 65 yaş üzerindedir (1,2). Bu oranın gelecek iki dekatta daha da artması beklenmektedir (3).
En önemli tetikleyicisi sigara ve tütün kullanımı
Akciğer kanseri genellikle 55 yaş üzerinde görülmekle birlikte son yıllarda 30'lu yaşlarındaki kişilerde de görülmeye başlamıştır. Akciğer kanserinin en önemli tetikleyicisi sigara ve tütün kullanımıdır.
Özetle; ortalama yaşam süresi 6 ay ile 5 yıl arasında değişiyor. Eğer hiç tedavi etmezsek ortalama 6 ay kadar bir yaşam süresi var ama hücre tipi daha iyi olan ve genç olan bir hastada tedaviyi istediğimiz gibi de yapabilirsek ortalama 24-30 aylardan 5 yıla kadar uzayan sağ kalım süreleri elde etmek mümkün.
İlgili 25 soru bulundu
SONUÇ: Akciğer kanseri gençlerde nadir görülen bir hastalıktır. Gençlerde teşhis konulduğunda ise metastatik olmaya eğilimlidir. En sık metastaz bölgesi beyindir. Bizim hastalarımızda küçük hücreli akciğer kanseri nadir olup en sık tip adenokarsinomdur.
Birinci evre akciğer kanseri: Birinci evredeki akciğer kanserinde hastanın beş yıl yaşama oranı yüzde 47'dir. Bu belirlenmiş ortalama süre daha uzun ya da kısa olabilir. Birinci evre akciğer kanserlerinde ameliyat sonrası hasta iki hafta içerisinde normal yaşantısına dönebilir.
Akciğer kanseri en çok hayat kaybına neden olan kanser tiplerinden biri olmasına rağmen, erken dönemde saptanan ve cerrahi olarak başarı ile tedavi edilen vakalarda hastalıktan kurtulma oranları yüzde 80-90'ları bulmaktadır. Erken evre olmasa da cerrahi tedavi şansı olanlarda da başarı oranları düşük değildir.
Erken dönemde hastalığın yakalanma ihtimali % 15 civarındadır. Lenf düğümlerine sıçramamış vakalarda 5 yıllık sağ kalım oranı %50'dir. Ancak genellikle bu hasta gruplarında kanser teşhisi konulduğunda hastalık akciğer dışında yakın organlara da yayılmış durumda olduğu için bu oran % 15'in altına inmektedir.
Erkekler üzerinde de kadınlarda olduğu gibi üç farklı yaş aralığı göz önünde bulundurularak istatistiksel çalışmalar yapılmıştır. 25-49 yaş aralığına bakıldığında erkeklerde en fazla rastlanan kanser türü %20,6'lık oranla akciğer kanseri olarak görülmektedir.
Birinci evre akciğer kanseri kanserin en küçük halinde fark edildiği evredir. Bu evrede tümör çapı küçüktür, lenf bezlerine veya başka organlara yayılma yoktur. Birinci evre akciğer kanseri genellikle hastanın hiç bir yakınması olmadığı durumlarda, sadece check-up sırasında çekilen filmler ile tespit edilir.
Dünya genelinde en çok ölüme yol açan kanser türü olan akciğer kanseri, genellikle belirgin bir şekilde belirti vermeden sessizce ilerler. Bu yüzden erken evrede fark edilmesi çoğunlukla güçtür.
Kanser, sigaraya başladıktan sonraki 30 ile 40 yıl arasında ortaya çıkıyor.
Akciğer kanseri oldukça sık görülen, ciddi sonuçları olan kanser türlerinden biridir. Erken evrelerde genellikle belirti vermediği için teşhis edildiğinde hastalık sıklıkla ileri evreye gelmiştir. Bu nedenle risk altında olan bireylerin düzenli olarak tarama yaptırmaları önemlidir.
Akciğer kanserinde öksürük sıklıkla kuru öksürük şeklindedir, ancak hastaların ¼'ünde balgamlı öksürük bulunabilmektedir. Akciğerlerde bulunan tümörün yerleşimine göre çeşitli derecelerdeki nefes darlığı sıklıkla öksürüğe eşlik etmektedir.
Akciğer Kanseri İlk Nereye Sıçrar? Akciğer kanseri, genellikle ilk olarak akciğer içindeki dokulara sıçrar ve daha sonra çevresindeki lenf düğümlerine veya diğer organlara metastaz yapabilir. Akciğer kanseri hücreleri genellikle lenf veya kan yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
Erken evrede, yani henüz başka organlara yayılmadan teşhis edilmiş bazı kanserlerde beş yıllık sağkalım oranı yüksektir; % 85-100 arasındadır.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Sigarayı bıraktığınızda akciğeriniz kendi kendini yenilemeye başlar. Bu durum kişiden kişiye değişse de yaklaşık 10 yıldır tek kötü alışkanlığı sigara olan, sağlıklı bir beslenme ve düzenli hayat tarzını benimsemiş 30-35 yaşındaki bir kişi sigarayı bıraktığında akciğerinin kendini yenileme süreci yaklaşık 6 aydır.
Akciğer İyi Huylu Tümör
Akciğerin doğuştan veya sonradan oluşan tümörleridir. Hastada çoğunlukla tesadüfen saptanırlar. Şikayetleri çok azdır. Çekilen bir akciğer grafisinde tespit edilebilirler.
Küçük hücreli olmayan 4. evre akciğer kanseri için yaşam beklentisi hastaların %50'sinin hayatta kaldığı ve %50'sinin yaşamı kaybettiği zaman olarak yaklaşık 8 aydır.
Ameliyattan belirli bir süre sonra vücut da yeni düzene tamamen adapte olur ve kişi tek akciğerle sorunsuz şekilde yaşamaya devam edebilir.
Amaç yaşam süresinin uzamasına yardım eetmek ve semptomları yatıştırmaktır. Genellikle bu tür akciğer kanserinin tedavisinde ameliyat tercih edilmez. Çünkü kanser teşhis edilene kadar çoğunlukla kanser vücudun diğer yerlerine de zaten yayılmıştır.
Tabii ki edilir. Günümüzde erken aşamada yakalanmış akciğer kanseri için en etkili tedavi cerrahi ile akciğerin tümör içeren bölümünün ve ilgili lenf bezlerinin alınmasıdır. Uzun yıllardır uygulanan bu tedavi sonucunda, hastalıktan tamamen kurtulup normal bir yaşam sürmek mümkün oluyor.
Bu kemoterapi süreci de en az 3 ya da 6 kür uygulanıyor ve yaklaşık olarak 2 ila 4 ay arasında sürüyor... Bazı hastalarda da evre ilerlediği için örneğin evre 2'den ya da 3'den sonra artık zaten ameliyat yapma olanaklarımız azalıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri