Primer Toraks Göğüs Duvarı Tümörleri Teşhisi Görüntüleme tekniklerinden akciğer grafisi oldukça önemlidir. Gerekirse bilgisayarlı tomografi ile manyetik rezonans yöntemlerine başvurulabilir. BT ile kaburga yapıları ile kemik içi hasar durumu görüntülenir, MR ile yumuşak doku tümörleri ve damar ilişkisi belirlenir.
Göğüs kafesi önde iman tahtası (sternum), arkada omurga, yanlarda sağda ve solda olmak üzere onikişer kaburga ve iki tane köprücük kemiği ve arkada iki kürek kemiğinden oluşmaktadır.
Göğsün tam ortası olarak ifade edilen bölgedeki ağrı kalp problemi, akciğer enfeksiyonu, kas gerginliği, kaburga yaralanması, panik atak, gastrit, kostokondrit(kıkırdak iltihaplanması) veya aşırı gaz nedeniyle ortaya çıkabilir.
Kaburga ağrıları, kaburga ile göğüs kemiğinin birleştiği bölgedeki kıkırdağın iltihaplanması olarak bilinen kostokondrit, kas çekilmesi, darbeye veya spora bağlı yaralanma, asit reflü, kas spazmı, fibromiyalji ve kanser gibi nedenler ile yaşanır.
Kalp ve akciğerler, kas ve iskelet sistemi gibi vücudun farklı bölgelerine ait sorunlardan kaynaklı olarak ortaya çıkan ağrılar da kaburga ağrısı ile karıştırılabileceğinden bu konuda gereken hassasiyet gösterilmeli ve birkaç günden uzun süren ağrı halinde derhal sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Sağ göğüs ağrısı, genellikle kalp ve akciğer sorunlarından kaynaklanabilir. Kalp krizi, anjina veya akciğer enfeksiyonları gibi ciddi durumları işaret edebilir. Bununla birlikte, göğüs ağrısı bir dizi farklı faktörden kaynaklanabilir, bu nedenle ağrının niteliği, süresi ve eşlik eden belirtiler dikkate alınmalıdır.
Kalp damar hastalıklarına bağlı görülen göğüs ağrısı, halk arasında iman tahtası olarak bilinen göğüs orta kısmındaki kemiğin arkasında hissedilen, eforla veya duygusal stresle şiddetlenen bir ağrı olarak tanımlanabilir.
Göğsün sağ tarafında oluşan ağrılar genellikle akciğer sorunları, reflü, hazımsızlık ve kaburga hasarları gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Sağ göğsün altında bıçak saplanır gibi ağrı hissi ise kaburga yaralanmaları ve mide hastalıklarında sıklıkla görülen bir şikayettir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Hafif kaburga ağrılarında cilt üzerinden uygulanan lidokainli ağrı kesici jeller, bantlar veya cilt merhemleri kullanılır. İlaç tedavisi bir diğer başvurulan yöntemdir. Bu doğrultuda, non-steroid anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) verilebilse de sıklıkla ağrının giderilmesinde yetersiz kalır.
Neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte, kaburgaların kıkırdak kısmının anormal büyümesi söz konusudur. Aşırı büyüyen kıkırdak kısımlar sözünü ettiğimiz iman tahtası kemiğinin arkaya doğru çökmesine neden olur. Genetik geçiş gösterilmemiş olsa da hastaların %40'da aile öyküsü vardır.
Nefes darlığı, hızlı soluk alıp verme, akciğer kapasitesinin azalmasına bağlı zaman içerisinde anfizem (akciğer doku harabiyeti) ve enfeksiyon (zatürre vb) gelişebilir.
Kaburga kemiği ile öndeki göğüs kemiği(iman tahtası) arasında eklem vardır. Bazen bu eklemlerde artrit gelişebilir ve ağrıya neden olur. Bu durum göğüste ağrı ile karışır. Kaburga kemiği üzerine baskı uygulandığında ağrının arttığı gözlenir.
Güvercin göğsü sporla düzelir mi? Güvercin göğsünün doğal bir tedavisi bulunmamaktadır. Kemik çıkıntısından kaynaklı meydana gelen güvercin göğsü yüzme ya da egzersizle düzelmesi beklenmemektedir.
Çoğu insanda güvercin göğsü hastalığı herhangi bir belirti göstermez. Ancak daha ciddi vakalarda fiziksel aktivite sırasında nefes almada zorluk, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları ve astım gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
Kunduracı tipi göğüste, toplumda 'iman tahtası' olarak da bilinen göğsün önündeki sternum kemiğinin olduğu yerde içe doğru çöküklük oluyor. Kısaca söyleyecek olursak göğsün ön duvarında bir çukurluk oluşuyor. Güvercin göğsünde ise bu görüntünün tam tersi olarak göğüs ön kısmında öne doğru bir çıkıntı görülüyor.
Ne olursa olsun, deformite genellikle ergenlik döneminde daha hızlı ilerler. Çeşitli anomaliler tanımlanmıştır ancak en yaygın olanları pektus ekskavatum (kunduracı göğsü) veya pektus karinatumdur (güvercin göğsü).
Genellikle halk arasında iman tahtası denen sternum kemiği arkasında veya orta hattın hafif solunda, sternumun altında hissedilir. Ağrı nadiren sol meme altına yayılan bir ağrı da olabilir.
Sternum veya göğüs kemiği, sağ ve sol kaburga kemiklerini bir arada tutan göğüs kafesi kemiği. İman tahtası olarak da bilinir. Yassı kemikler grubunda yer alır.
Önde sternum (iman tahtası), yanlarda çepeçevre saran kaburgalar ve arkada kürek kemikleri ve omurgamızdan oluşan kemik yapı, akciğeri, kalbi, başlıca solunum kasımız diyafragmayı, büyük damarları ve yemek borumuzu koruma altında tutmaktadır.
Cerrahi Tedavi
Kunduracı göğsünün ameliyat ile düzeltilmesi için ideal yaş aralığı 7-14'tür. Hızlı büyüme döneminde göğüs kafesi normal şeklini daha rahat alabileceği için ameliyatın, ergenlik döneminden önce yapılması önemlidir.
C: Güvercin göğsü şekil bozukluğuna “Göğüs Cerrahi Bölümü” bakar, değerlendirir ve hastaya uygun tedaviyi uygular.
Kunduracı Göğsüne Hangi Bölüm Bakar? Kunduracı göğüse hastalığı göğüs cerrahisi bölümünün alanına girer. Tanı, takip ve tedavilerinden göğüs cerrahisi bölümü sorumludur.
Angina pektoris göğüste bulunan iman tahtası kemiği dediğimiz yerin olduğu bölgeye ağrı hissi veren ve genelde insanlarda bu ağrının sol kola, iki kola birden ya da sırt veya karın bölgesine hissettirdiği sıkıntı oluşturan bir ağrıdır.
Nedeni. Kaburga ve sternum(iman tahtası) arasındaki kostal kıkırdak kavşağının anormal büyümesinden kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri