HABBAZ NE DEMEK? Günümüzün ekmek pişiren kişileri yani fırıncılar Osmanlı zamanında “habbaz” olarak adlandırılıyordu. Osmanlı Dönemi'nde ekmek pişirenlere veya satanlara habbaz denilmesi eski Türkçe ile ilgilenen kişilerin de farklı dönemlere ait kitaplarda karşısına çıkabiliyor.
Hakka ve hakikate ulaşmaya, âhiret hayatında Allah'ı görmeye engel olan perde anlamında terim.
(ﺑﺮﺣﻴﺎﺕ) sıf. (Fars. ber- “üzere” ve Ar. ḥayāt “yaşama” ile ber-ḥayāt) Hayatta, canlı, sağ, diri: Peder merhum o zaman henüz berhayattı (Fahri Celâl). ѻ Berhayat olmak: Yaşamakta olmak, sağ bulunmak: Serî ve küçük bir tahkîkat netîcesinde İrfan Bey'in berhayat olduğu anlaşıldı (Hüseyin R.
2.2. Uşbu, İşbu:
Uşbu Çağatay Türkçesinde de işte bu anlamında kullanılmaktadır: Kim uşbu al yaşım kandın kalışmas (LD, 113). Eski Anadolu Türkçesi döneminde uşbu, genellikle bu anlamında kullanılmış olup uş'un bu'nun anlamını pekiştirmek maksadıyla kullanılmış olabileceği görülmektedir.
Arapça anlamı kapıdır ve ''Bap'' şeklinde de yazılır. Türkçede ise daha çok isimlerden sonra ve ''babında'' şeklinde kullanılır.
İlgili 32 soru bulundu
Dilimize Farsçadan geçmiş olan vareste, Osmanlı'nın kuruluş yıllarından beri kullanılmaktadır. Vareste, ras fiilinden türetilmiştir. Ras, kurtulmak ve uzaklaşmak anlamına gelirken, vareste kelimesi de kurtulmuş, azat edilmiş, özgürlüğüne kavuşmuş demektir.
BÂDEHU. (ﺑﻌﺪﻩ) zf. (Ar. ba'de “sonra” ve -hū “o” zamiriyle ba'dehū) Ondan sonra, daha sonra: Bir adam aç kalıp da birinin ekmeğini yese bâdehu kıymetini vermesi lâzım gelir (Cevdet Paşa).
(ﺩﻣﺒﺪﻡ) zf. (Fars. dem “zaman” ve be- ekiyle dem-be-dem) Dâima, demâdem: Rûhü'l-Kuds'ün nefhasıdır nazm-ı Nesîmî / Hak verdiğine dembedem el-minnetü lillâh (Nesîmî). Bu bir yetîm-i tabîat ki dembedem giryan (Hüseyin Sîret).
yaşlılıq: orta yaşlıq).)
Arapça fasl (ayırmak, ayırt etmek) ve hitâb (karşılıklı konuşmak; söylenen söz ve yapılan konuşma) kelimelerinden meydana gelen bir isim tamlamasıdır.
Bihter kelime anlamı olarak pekiyi ve daha iyi anlamlarına gelmektedir.
Benefşe, Türkçemizde "menekşe" manasına gelmektedir. Yani bir menekşe çiçeğini temsil etmektedir.
Hokka, Arapça bir kelimedir ve dilimize de Arapçadan geçmiştir. Hokka, cam, metal ya da topraktan yapılmış olan ve içinde mürekkep konulan küçük bir kaptır.
(ﺧﺪﻭﺩ) i. (Ar. ḫadd “yanak”ın çoğul şekli ḫudūd) Yanaklar.
(ﺍﺑﻬﺎﻡ) i. (Ar. ibhām) El veya ayak baş parmağı.
CİVÂNÎ – CÜVÂNÎ (ﺟﻮﺍﻧﻰ) i. (Fars. cuvān'dan mastariyet eki -і ile cuvānі > civānі) Gençlik, tâzelik, civanlık: “Devr-i civânî.” Sâkî getir âb-ı erguvânî / Yaktı beni âteş-i civânî (Şeyh Gālib).
(ﺟﻮﻳﺒﺎﺭ) i. (Fars. cūy “akarsu, dere”den çoğul ifâde eden -bār ile cūy-bār) Nehir, ırmak, akarsu: Kanlı bir cûybâr var dilde (Leskofçalı Gālib).
Yakışıklı, delikanlı, genç anlamında kullanılan Civan Türkçe sözlükte genç erkek ya da güzel genç kadın anlamında kullanılıyor.
BEDİD – BEDÎDAR
(Fars. bedіd > bedіdār) Meydanda ve görünür durumda olan, açık, belli, âşikâr, zâhir, pedid, pedîdar: Başka bir âlem bedîdâr eyledim meyhânede (Muallim Nâci).
(ﺑﺪﻳﻞ) i. (Ar. bedel “karşılık olarak değiştirmek”ten bedіl) Bir şeyin veya bir kişinin yerini alan şey veya kimse, karşılık, ivaz: Bedel sana kim olısar cihanda / Çü yoktur âferînişte bedîlin (Ahmedî).
Derbend isminin Osmanlı vesikalarında XV. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlandığı görülmektedir. Farsça der (geçit) ve bend (tutma) kelimelerinden meydana gelmiş olup engel, geçit, boğaz, set, sınır bölgeleri, dağlar arasında güçlükle geçilen yerlerle istihkâm mevkileri için kullanılmıştır.
BİSTER – PİSTER
(ﺑﺴﺘﺮ) i. (Fars. bister) Yatak, döşek: Bister-i gülden yaraşır sana cânâ tekye-gâh / Seng-i hârâdan bana bâlîn ile bister yeter (Kānûnî Sultan Süleyman'dan).
بدیهیٖ Arapça ve farsça anlamları
به بدیهة. ناگهانی. (ناظم الاطباء). مرتجل.
batha / bathâ
Çakıllı, taşlı büyük dere. Dağ arasındaki dere.
Sâlikin Hakk'a ulaşması anlamında bir tasavvuf terimi. Hakk'a yakın olma anlamında bir tasavvuf terimi. Kulun Allah ile ülfet etmesi halini ifade eden bir tasavvuf terimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri