Ham petrol, sıvı hidrokarbonlarla değişen oranlarda çözünmüş gaz, katran ve katkı maddelerinden oluşur. Hafif (yüksek graviteli) petrol açık kahverengi, sarı veya yeşil renkli; ağır (düşük graviteli) petrol ise koyu kahverengi veya siyah renklidirler.
ASTM D-4175 standardına göre petrol; doğal olaylarla meydana gelmiş hidrokarbonların karışımları ile S, N, O ve diğer elementleri ihtiva eden sıvı haldeki maddedir. Ham petrol; akıcılığı oldukça az, kaygan, rengi koyu sarı ile siyah arasında değişen ve ağır kokusu olan bir sıvıdır.
'***Ortalama' bir ham petrol %84 karbon, %14 hidrojen, %1-3 kükürt ve %l'den az azot, oksijen, metaller ve tuzlardan oluşur.
Kıstas kabul edilen ham petrol türleri, WTI (Western Texas Intermediate), Brent ve Umman olup, WTI petrolü NYMEX, Brent petrolü ICE, Umman petrolü ise DME üzerinde işlem görmektedir.
Ortalama elementel bileşimleri ise; karbon %84, hidrojen %12, oksijen %1 olup çok az miktarda da kükürt bulunur.
İlgili 36 soru bulundu
Ham petrol, sıvı hidrokarbonlarla değişen oranlarda çözünmüş gaz, katran ve katkı maddelerinden oluşur. Hafif (yüksek graviteli) petrol açık kahverengi, sarı veya yeşil renkli; ağır (düşük graviteli) petrol ise koyu kahverengi veya siyah renklidirler.
Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır'dadır. Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını (1/7) karşılamaktadır.
Bileşiminde hidrojen ve karbon mevcut olup içerisinde az miktarda nitrojen, oksijen ve kükürt bulunmaktadır. Rafine edilmemiş sıvı haldeki petrole ham petrol, yarı katı ve katı halde bulunan, ağır hidrokarbon ve katrandan oluşan petrole ise asfalt, zift, katran ve benzeri isimler verilir.
Otomotiv endüstrisi, petrolü benzin, dizel gibi taşıt yakıtları olarak kullanırken, elektrik üretimi ve ısınma gibi alanlarda da önemli bir enerji kaynağı olduğu bilinmektedir. Petrol ayrıca plastik, kimyasal ürünler, ilaçlar ve gübreler gibi birçok endüstriyel ürünün hammaddesini oluşturur.
İran – 158.400 milyon varil: 160 bin milyon varil kanıtlanmış petrol rezervi olan İran, küresel petrol kaynakları açısından iyi durumda.
150 °C'a kadar ham benzin, 150-250 °C'a kadar kerosen, jet yakıtı, 250-350 °C'a kadar dizel yakıtı, 350 °C'dan sonra da ağır yağlar elde edilir.
Hem yenilenebilir enerji sistemlerinde hem de elektrikli araçlarda yüksek güce sahip olan lityum-iyon bataryalarının ham maddelerinden biri olan ve “beyaz petrol” diye adlandırılan lityum, bu özelliği ile dünyadaki tüm ülkelerin de ilgi odağı haline geldi.
Ham petrol ünitesinde atmosferik distilasyon ve vakum distilasyonu işlemleri uygulanmaktadır. giderilmiş ham petrol ön ısıtıcılarda tekrar ısıtılıp arkasından fırına gönderilir. Ham petrol fırında, atmosfer distilasyonuna girmeden önce istenen sıcaklığına getirilir ve atmosfer distilasyon kolonuna şarj edilir.
Hafif ham petrolün yoğunluğu düşüktür ve suda yüzer, ağır ham petrolün yoğunluğu daha yüksektir ve suda batar. WTI ham petrolü, daha ağır olan Brent Ham petrolüne kıyasla nispeten daha hafif olarak kabul edilir. Tipik olarak, hafif ham petrol benzin için uygundur, ağır ham petrol ise dizel için uygundur.
Ham petrol sıvı halde iken yanmaz. Buhar haline geçip hava ile belli bir oranda karışıp yanar. Bir litre benzin bahar haline geçince 30 lt. yanıcı buhar elde edilir. Akaryakıt buharları zehirlidir.
Örneğin, ABD'de bir varil ham petrolden 63 litre benzin, 22 litre ağır fueloil elde edilir; oysa Ortadoğu'da bir varil petrol ancak 31 litre benzin, buna karşılık 63 litre fueloil verir.
Yerküre içerisinde organik materyalin başkalaşımı ile oluşmuş ve gözenekli kayaçlar içerisinde depolanmış sıvı haldeki hidrokarbonlara ham petrol adı verilir.
Rafine işleminin ilk kısmı, onu kaynayana kadar ısıtmaktır. Kaynayan sıvı, bir damıtma kolonunda farklı sıvılara ve gazlara ayrılır. Bu sıvılar benzin, parafin, dizel yakıt vb. yapmak için kullanılır. Ham petrol, hidrokarbon adı verilen farklı kimyasalların bir karışımıdır.
Ham petrol; sanayi, ulaşım, otomobil, kozmetik, enerji, kimya, ilaç sektörleri dahil olmak üzere neredeyse tüm sektörlerde kullanılmaktadır. Ham petrol çıkarıldıktan sonra rafine edilir ve tüketicilere satılmak üzere benzin, gaz yağı ve asfalt gibi çeşitli biçimlerde işlenir.
Ülkemizde; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de petrol yatakları vardır. Hangi ülkelerden petrol alıyoruz? Ülkemizde petrol az bulunur, bu nedenle ülkemiz petrol ihtiyacının önemli bir kısmını dış ülkelerden karşılar.
Kimyasal olarak benzin ham petrolün özelliğine bağlı olarak 120'den fazla hidrokarbon ihtiva eder. Bunların çoğu doymuş hidrokarbon yapısında olup, 4'ten 12'ye kadar karbon ihtiva ederler. Sentetik olarak benzini Alman kimyager Bergius'un metodu ile kömürden elde etmek mümkündür.
Edwin Drake'in 1859 yılında Titusville, Pennsylvania yakınlarındaki keşfi ve kuyudan petrolün fışkırması ilk gerçek ve modern petrol kuyusu olarak kabul edilmektedir.
5 Bin 500'den Fazla Kuyu Var
2022 yılı sonu itibariyle Türkiye'de toplam 5 bin 532 kuyu var ve 10 milyon 534 bin 898 metre sondaj yapıldı. Bu kuyulardan 2 bin 236'sında, toplam 3 milyon 886 bin ton petrol üretimi gerçekleşti.
2012 yılına kadar dünyanın en fazla petrol rezervine sahip ülkesi Suudi Arabistan iken, 2012 yılı içerisinde Venezuela'da keşfedilen yeni kaynaklar ile 2013'ten itibaren Dünya'nın lider petrol zengini ülkesi Venezuela olmuştur.
Polonya sınırları içerisinde yer alan Karpatiyen Dağları'nda bol miktalarda bulunan petrol kaynaklarından sızan petrolün ilk olarak, 1500'lü yıllarda bir Polonya şehri olan Krosno'da şehrin ve sokak ışıklarının aydınlatılmasında kullanıldığı biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri