Hardal acı ve keskin tadı ile bilinen lezzetli bir baharattır. Özellikle et yemeklerine çok yakışan bu lezzet, kırmızı veya beyaz et ile bütünleşerek harika tatlar ortaya çıkarmanızı sağlayabilir.
Hardal türleri
Hardalın acılığı, üretiminde kullanılan tohuma bağlıdır. Ne kadar çok kahverengi hardal tohumu kullanılırsa, elde edilen hardal o kadar acı olur. Hardal bu bakımdan beş ana sınıfa ayrılır: hafif acı, orta acı, acı, çok acı ve tatlı.
Yemeklerinde sosu eksik etmeyenlerin vazgeçemediği lezzet Tat Hardal, keskin ve lezzetli tadı sayesinde hardal lezzetini tam olarak almanızı sağlar. Çeşitli yiyeceklerle çok yakışan Tat Hardal, sos familyasının vazgeçilmez üyeleri arasında yerini alır ve pratik ambalajı ile kolayca sıkılıp yenebilir.
Tohumlarında eterik yağlar bulunan bu bitkinin en bilinen türleri beyaz hardal ve siyah hardal. Beyaz hardalın çiçekleri beyaz ya da soluk kırmızı renkte açar ve iri iri taneleri vardır. Siyah hardalın ise çiçekleri sarıdır ve meyveleri dört köşelidir. Diğer yandan siyah hardalın tohumları tıp alanında da kullanılır.
Hardalın keskinliğini azaltmak için, su yerine asidik sıvılar kullanılıyor; bu formülde en çok tercih edilen ise sirke.
İlgili 29 soru bulundu
Hardal en çok et yemeklerinde tercih edilse de patates ile yapılan çeşitli tarifler ile de oldukça uyum sağlayan bir baharattır. Haşlanmış patates ile hazırlanan salatalara hoş bir lezzet katarken, patates kızartmaları içinse leziz bir sos olarak kullanılır.
Siyah Hardal Tohumunun Yan Etkileri
Fazla tüketimi karaciğerinizi yorabilir. Uzun süre ciltte durduğunda cilt üzerinde tahriş ve kızarıklara sebep olabilir. Fazla tüketimi vücudunuza ödem olarak geri dönebilir. Kalp sağlığını negatif yönde etkileyebilir.
Hardal Soslu Makarna Tarifi Nasıl Yapılır? Makarnalar haşlanır süzülür soğumaya bırakılır. Bir kapta mayonez hardal ketçap rendelenmiş sarımsak nane ve tuz karıştırılır. İçine makarnalar da eklenip tekrar karıştırılır servis tabağına alınır.
Ayrıca düşük kalorili ve doymuş yağ içermeyen hardal kilo aldırmaz.
Gıda sektöründe az bir miktar hardal lezzeti artırmaktadır. Tohumu baharat şeklinde genellikle et yemeklerinde kullanılır. Et yemeklerinin yanı sıra turşu, salamura ve ızgara yemeklerinde lezzet artırıcı olarak kullanılan bir bitkidir. Yemek sektöründe lezzet artırıcı bitki kategorisinde tercih edilen bir bitkidir.
Ketçap ve hardal gibi sosların kapakları açılmadığı takdirde son kullanım tarihinden sonra tüketilmeleri mümkündür. Açılmamış ketçap 6 ay, açılmamış hardal ise 1 yıl dayanabilir.
Acı badem gibi kokar. Kokusu sardunyaya benzer. Hardal, sarımsak veya yaban turpu kokusunu andırır. Çürük yumurtaya benzeyen bir kokusu vardır.
Hardal, zengin bir A vitamini kaynağıdır, Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve göz sağlığına iyi gelir. Kas ağrıları, hardal tüketerek savaşabileceğiniz problemlerden bir başkasıdır. Hardalın faydaları arasında, kas spazmlarını rahatlatma ve romatizmaya iyi gelme de yer almaktadır.
Siyah hardal tohumu nadir de olsa alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu reaksiyonlar arasında kaşıntı, deride döküntü kızarıklık vs bulabilmektedir. Fazla tüketildiği taktirde midede ülsere sebep olabilmektedir.
Hardalın Kökleri
Antik bir sos ya da baharat olarak adlandırılabilir. Çıkış yeri kesin olarak bilinmemekle birlikte kuzey yarıküredeki farklı taş devri yerleşimlerinde hardal tohumları bulundu. Hindistan'da M.Ö. 3000 yılı dolaylarında ekimi yapıldığı konusunda pek çok yemek tarihçisi hem fikir.
Hardal. Erkeklerde cinsel gücü arttırır. Mideyi ve bağırsakları uyararak, sindirimi kolaylaştırır.
Yaklaşık %60 oranında tekli doymamış yağları barındıran bu faydalı yağ, %21 oranında çoklu doymamış yağları da içermektedir. Hardal yağı hem cilt için hem de saçlar için mucizevi faydaları barındırmaktadır. Hardal yağı faydalı özellikleriyle dikkat çeken bir yağdır.
Bağırsakların işleyişini destekleyici özellikleri olan hardal, şişlik ve kabızlık problemlerini ortadan kaldırır. Özellikle kabızlık sorunu yaşayan kişilerde hardal tüketiminin arttırılması yönünde uzmanlar tavsiyelerde bulunabilirler.
Makarna soslarına nefis bir lezzet katan soğanı, domatesli, kıymalı, peynirli ve sebzeli soslara ilave edebilirsiniz. Ayrıca taze soğanı da unutmamak gerekiyor. Taze soğanın hem beyaz hem de yeşil kısımlarını makarna salatalarına ilave edebilirsiniz. Domates soslarına ise yeşil kısımları çok yakışıyor.
Bol su içerisinde makarna daha rahat pişer. Su kalitesi de makarnanın lezzeti açısından önemli. Kaliteli bir içme suyu makarnaya daha iyi bir tat verir. Musluk suyunda bulunan klor gibi yabancı maddeler makarnanın tadını bozabilir.
Böbrek taşı vb. sorunu olan kişiler aşırı hardal tüketmekten kaçınmalıdır. Hamilelik ve Emzirmede Hardal Tüketimi: Hamileyken siyah hardalın tıbbi miktarlarda tüketilmesi güvenli değildir. Siyah hardal menstruasyon başlatabilir ve düşüğe sebep olabilir. Emzirirken de siyah hardal tüketilmesi önerilmez.
Sarı hardal da önemli bir yağ kaynağıymış, hardal yağı ondan elde edilirmiş. Kara hardal, orta Avrupa, Anadolu ve İran'da, yetişirmiş. Sarı çiçekli otsu bitkinin tohumları kırmızımsı siyah olurmuş.
Hardal: Hızlı kilo kayıbını sağlamakta yıldız baharattır. Düzenli olarak 1 çay kaşığı tüketilen hardal metabolizmayı yaklaşık yüzde 25 oranında arttırır. Karabiber: İçeriğindeki piperin maddesi metabolizmayı hızlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri