(Ali Sami Ülgen, Fatih Devrinde İstanbul, İstanbul 1939, 15. Osmanlı İstanbul'unun ilk kurulan semti olan Saraçhane, bugün Fatih İlçe'nin temellerinin atıldığı ilk semti olma özelliğini de taşımaktadır. Bugün Şehzadebaşı olarak bilinen bölgede Saraçhane sınırları içerisindeydi.
Bizans ve Osmanlı dönemlerinde yönetim birimlerinin yer aldığı Eminönü, aynı zamanda İstanbul'un ilk yerleşim yerlerinden Byzantion kentinin de kurulduğu semttir.
1930'da İstanbul 15 kazadan oluşuyordu. Bunlar; Adalar, Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Eminönü, Fatih, Kadıköy, Kartal, Sarıyer, Silivri, Şile, Üsküdar ve Yalova kazalarıydı. Bunlardan Fatih, Eminönü, Kadıköy, Beşiktaş ve Sarıyer kazaları 15 Mayıs 1930'da kuruldu.
22 Mart 2008 Tarihli ve 26824 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan \"Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun\" çerçevesinde ise ilçeye dönüştü.
1992 yılında Bakırköy'den ayrılarak kurulan Güngören, İstanbul'un en küçük yüzölçümlü ilçesidir.
İlgili 32 soru bulundu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, İstanbul'un en kalabalık mahallesi olan Beylikdüzü'ndeki Adnan Kahveci Mahallesi, 11 bin 798 nüfusuyla Türkiye'nin de en kalabalık ikinci mahallesi olarak yer alıyor.
Zirvede iki Ankara ilçesi var. İstanbul'un en kalabalık ilçesi ise Bağcılar. Listede yer alan diğer ilçeler ise Bursa ve Gaziantep'ten çıktı. Türkiye'nin en kalabalık ilçesi 840 bin 809 kişiyle Ankara'nın Keçiören ilçesi.
İstanbul'un tarihi üç yüz bin yıl önceye kadar uzanmaktadır. Küçükçekmece Gölü kenarında bulunan Yarımburgaz Mağarasında yapılan kazılarda insan kültürüne ait ilk izlere rastlandı. Bu dönemde gölün çevresinde Neolitik ve Kalkolitik insanların yaşadığı sanılmaktadır.
Bizans döneminde kullanılan adıyla Konstantinopolis; 1453'te Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in fethinden sonra Kostantiniyye, Dersaadet, İstanbul gibi değişik adlarla anılmıştır.
Eski İstanbul semtlerinin isimlerinden birkaç tanesi şunlardır; Adalar, Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Eminönü, Fatih, Kadıköy, Kartal.
Bu listeye göre İstanbul'un en lüks semtleri arasında bir numara Beşiktaş oldu. Şişli, Bakırköy, Kadıköy, Sarıyer ve Üsküdar da lüks semtler arasında yerini aldı. Mahalle bazında bakıldığında İstanbul'daki lüks semtlerin yoğunlukta bulunduğu yer Beşiktaş'tır.
Bütünüyle İstanbul kentinin tarihi çekirdeği olan sur içinde yer alır ve merkezi alanın en canlı bölgelerinden birini oluşturur. Osmanlı döneminde Deniz Gümrüğü ve Gümrük Eminliğinin burada bulunması sebebiyle Eminönü adını almış, Fatih ilçesiyle birlikte cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul'un merkezi ilçesi olmuştur.
Döner Sütun, İstanbul'un Orta Noktası olarak da bilinir. İBB Kültür A.Ş.'nin hazırladığı İstanbul rehberinde “İstanbul'un ortası başlığı” ile verilen bölümde sütun hakkında da şu bilgiler veriliyor: “Mimar Sinan, Şehzadebaşı Külliyesi'ni yaparken Eyüp'ten Sarayburnu'na İstanbul'un geometrik merkezini de hesaplaşmıştır.
İlk belirgin yerleşim sahipleri olarak Megaralılar kabul edilmektedir. İstanbul, bu dönemde adı Byzantion olan antik bir Yunan şehir devleti olarak kuruldu. Kısa zaman sonra gelişip güçlendi. Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirildi.
İstanbul üzerinde yaşayan medeniyetlere göre isim değiştirmiştir. Şehir Osmanlı Devletinin eline geçmeden önce ismi Konstantina idi. Daha sonra ismi İstanbul olarak değiştirilmiştir.
Şehzade Külliyesi'nin dış avlu duvarının güneybatı köşesinde bulunan Yeşil Sütun'un Mimar Sinan tarafından İstanbul'un merkezini konumlandırmak amacıyla işaretlendiği rivayet edilmektedir.
Üsküdar'a bağlı bir mahalle olan Kuzguncuk, Balat gibi farklı inanç ve milletten insanlara ev sahipliği yapmış olan çok kültürlü yapıya sahip bir yer. Geçmişte Türk dizi ve filmlerinin de çekildiği bu şirin mahallede, 19.yy Osmanlı dönemi izleri taşıyan eski İstanbul evleri görülebilmektedir.
Byzantion ve oligarşi dönemi (MÖ 667 - MÖ 476)
Bugünkü İstanbul'un temelleri MÖ 7. yüzyılda atılmıştır. "Byzantion" şehri Megaralılar tarafından MÖ 667'de tarihi yarımadanın doğusunda, Sarayburnu civarında kurulmuştur.
Refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzey bakımından İstanbul'un en düşük dereceye sahip ilçesi olan Sultanbeyli'yi Arnavutköy ve Sultangazi takip etti.
Bu adlar tarihsel sırayla, Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye, İslambol ve İstanbul'dur.
Dünya'nın en eski üç kenti Şam, Eriha ve Biblos'tur. Türkiye'nin hâlâ yaşanılan en eski kentleri ise sırasıyla Mardin, Nusaybin, Dülük, Harran ve Van'dır.
İstanbul 39 ilçesi ile Türkiye'nin en fazla ilçeye sahip ilidir. 31 ilçe ile Konya en çok ilçeye sahip 2. ildir. İzmir 30 ilçe ile 3. sıradadır. Bayburt merkez dahil 3 ilçesi ile Türkiye'nin en az ilçeye sahip ilidir.
2022 nüfus sayım verilerine göre, İstanbul'da en kalabalık ilçe 983 bin 489 nüfusuyla Esenyurt, nüfusu en az olan ilçe ise 16 bin 690 nüfusuyla Adalar oldu. Avrupa Yakasında en kalabalık ilçe 983 bin 489 kişilik nüfusuyla Esenyurt olurken Anadolu Yakasının en kalabalık ilçesi 750.435 nüfusu ile Pendik oldu.
Yalıhüyük ilçesi, Konya'nın kuzeydoğusunda, Bozkır ilçesine bağlı bir belde iken 1990 yılında ilçe statüsü kazandı. İlçe, Suğla Gölü kıyısında yer almaktadır. Yalıhüyük'ün nüfusu, 2022 yılında 1500 kişi iken, 2023 yılında 32 kişi artarak 1532 kişiye yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri