İtalya'da fındıklar tek tek üreticiler tarafından değil üreticilerin üye olduğu birlikler tarafından kabuğu kırıldıktan sonra yani iç fındık olarak satılıyor. Kabuk ise ya ayrıca satılıyor ya da üreticiye teslim ediliyor. İtalya'da tek dal sistemine göre fındık yetiştiriliyor.
İtalya 79 bin hektarlık alanda 133 bin ton üretimi ile Türkiye'den sonra %15 pay ile ikinci büyük fındık üreticisidir. Üretimi yıllara göre değişmekle birlikte kendi iç tüketimini karşılayamamakta ve aradaki açığı ülkemizden ithalat yaparak karşılamaktadır.
Son beş yıllık ortalama verilere göre dünyada yaklaşık 960 bin ha alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), İran (%2), ABD (%2), Şili (%2) ve Gürcistan (%1) takip etmektedir.
Dünyada fındık üretimi Türkiye başta olmak üzere, İtalya, İspanya, ABD, Yunanistan, Kanada, Yeni Zelanda, Bolivya, Çin, Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan gibi pek çok ülkede yapılmaktadır.
Dünya fındık ticareti
İtalya, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya, Türkiye dışındaki önemli ihracatçı ülkelerdir.
İlgili 43 soru bulundu
Son yıllarda Meksika başta olmak üzere pek çok ülkede fındık üretim denemeleri yapılıyor olsa da Giresun fındığının lezzetini tutan bir alternatifi olmadığı herkesçe bilinmektedir. Dünyanın en lezzetli fındığı bu ününü Karadeniz'in iklimine, doğasına ve çalışkan insanına borçludur.
Salı günü yapılan oda meclisi toplantısının ardından belirlenen fiyatlar şöyle: Yuvarlak ve Yumuşak Fındık 7 Avro (127 TL) + KDV. PGI Sertifikalı Yuvarlak ve Yumuşak Fındık 7,30 Avro (132 TL) + KDV.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Bu üretimin yaklaşıl 400 bin ila 500 bin tonu yalnızca Türkiye tarafından üretilmektedir. Özelikle Fransa, Çin, İran, İtalya, ABD, İspanya, Tacikistan, Yunanistan, Rusya, Kırgızistan, Azerbaycan, Portekiz, Beyaz Rusya, Gürcistan ve Moldova gibi ülkelerde de fındık yetiştirilmektedir.
1940 yılında merkezi Giresun'da olmak üzere Karadeniz Bölgesi Fındık İhracatçılar Birliği kurulur. Bunun için 'FINDIĞIN BAŞKENTİ GİRESUN'dur. Dünya literatüründe de Giresun Kalite Fındığı tabiri herkesin hafızalarında olduğu gibi bütün resmi kayıtlarda da 'Giresun Kalite Fındık' olarak yer almaktadır.
türkiye'nin fındık devi oltan gıda satıldı. amerika'da veya avrupa'da stratejik kurumları sattırmazlar. rekebet kurumu veya benzeri bir oluşum derhal hoppppp çeker. fındıkta iki önemli aktör var. fındık fiyatını da büyük ölçüde bu aktörler, tmo ve ferrero belirliyor.
Fındığın uluslararası ticaret malı olarak satışını gösteren ilk yazılı belge 1403 yılını taşımaktadır. İspanya kralı III. Henri, 1403 yılında Timur' a elçi gönderir, elçi Timur ile görüşür, Trabzon' dan İstanbul' a deniz yoluyla döner.
Fındıklarımız ağırlıklı olarak Türkiye, İtalya, Şili ve ABD'den geliyor. Ferrero, kendi fındık değer zincirinde kendi kaynaklı fındığının tam izlenebilirliğini sağlamayı taahhüt ediyor.
Yetiştirilen ana tahıl buğdaydır, ancak Po vadisindeki mısır ve pirinç ekimleri son derece önem taşımaktadır. Campania ve ülkenin kuzeyinde ağırlıklı olarak meyve yetiştirilmektedir. Narenciye üretimi ise Sicilya ve güneyde yaygındır. Şarap ülkenin bütününde çok büyük önem taşımaktadır.
Fındığın yaklaşık yüzde 60'ı Doğu Karadeniz Bölgesi'nde (Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin ve illeri), yüzde 40'ı da Karadeniz'in orta ve batı kısımlarında (Samsun, Sinop Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Kocaeli ve illeri) üretilmektedir.
En önemli bölge olarak kabul edilen 1. Standart Bölge kapsamında Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon illeri bulunmaktadır. Türkiye'de 2017 yılında fındık üretim alanı 7 milyon da'dır. Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur.
Özellikle Karadeniz Bölgesi'nin geçim kaynağı olan fındık, dünya piyasasında da önemli bir yer teşkil ediyor. Dünya genelindeki fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini Türkiye sağlarken, fiyat politikalarını belirleyen Dünya Fındık Borsası ise Almanya'da bulunuyor.
Türkiye ve fındık kelimeleri bir araya geldiğinde, büyük bir kesimin zihninde Karadeniz'in o yemyeşil yaylaları ve köyleri akıllara gelir. Karadeniz'de bulunan birçok şehir, fındık üretimi ile dünya genelinde tanınır. Özellikle de Giresun, fındık tarımıyla ön plana çıkan ilimizdir.
Türkiye, yılda 515.000 ton üretim ile dünyanın en büyük fındık üreticisidir. İtalya 132.699 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor.
Kütahya'da 8 bin yıllık geçmişe sahip Tavşanlı Höyük'teki yeni dönem kazı çalışmalarında, 4 bin 200 yıllık fındık kalıntıları ve mermer idoller ortaya çıkarıldı.
İhracatta Türkiye'yi, İtalya 26 bin ton, ABD 22 bin ton, Azerbaycan 19 bin ton ve Hollanda 7 bin ton ile takip etmektedir. Dünya fındık ithalatı 2020 yılında 258 bin ton olmuştur. Dünya fındık ithalatında İtalya ve Almanya 69 bin ton ile ilk sırada yer almaktadırlar.
Salı günü yapılan oda meclisi toplantısının ardından belirlenen fiyatlar şöyle: Yuvarlak ve Yumuşak Fındık 7 Avro (127 TL) + KDV.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 fındık fiyatını Ordu'daki hizmetlerin toplu açılış töreninde açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan detaylarını TMO'nun açıklayacak olduğunu belirterek, alan bazlı destekle birlikte fiyatı 54 TL olarak belirlediklerini söyledi.
Almanya'nın BİM ve A101'i ALDİ nord ve ALDİ süd magazalarinda 100 gr natürel iç fındık ve 200 gr kabuklu findik fiyatları (11.12.2021) 1.99 euro yani 32.00 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri