Çoğunlukla böcek, sümüklüböcek, kurbağa, solucan, nadiren küçük fare ve yılan yavrularını yer.
Kirpiler termit, çekirge, güve, kırkayak ve solucan gibi böcekleri yer. Ev ortamında ise kedi-köpek maması, yağsız tavuk, meyve, sebze ve pişmiş yumurta ile beslenir. İçecek olarak her zaman için su hazır bulundurulmalıdır ve inek sütü verilmemelidir.
Kirpi nasıl beslenir? Doğada böcekler, karınca, termit, çekirge, güve, kırkayak, solucan vb. yiyeceklerle beslenir. Ev ortamında ise; kuru veya yaş kedi köpek maması, düşük yağ içerikli pişirilmiş tavuk eti, pişirilmiş yumurta,böcekler, meyve ve sebzeler verilebilir.
Bunlar; pişmiş tavuk, pişmiş kuzu eti, pişmiş sığır eti, Pişmiş yumurta; muz kavun, elma; yeşil fasulye, domates, pişmiş kabaktır. Bir de kurutulmuş kurtçuk ve böcekleri severek tüketirler. Bu sevimli hayvanları gördüğünüzde onlara asla süt verme girişimden bulunmayın. Çünkü kirpiler laktozu sindiremez.
Hem ot hem de böcek türlerini tüketebilen bir canlıdır. Kemirgen türleri arasında yer alır. Her canlı gibi kirpilerinde günlük alması gereken protein ihtiyacı bulunuyor. Kirpiler et, meyve ve sebze tüketmesi gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Kirpilerin sokaklarda görülmesinin nedeni olarak kentsel dönüşümle artan inşaatların çıkardığı gürültü ve yaptıkları titreşim olduğunu belirten Arslan "Kirpiler, hızlı yapılaşma, inşaatların yarattığı titreşimler nedeniyle yeni yaşam alanı arayışına girdi. Kirpiler adapte olmakta zorlanan canlılardır.
Kirpiler hem ot hem et hem de böcek türleri üzerinden beslenme yeteneğine sahiptir. Yani omnivor ve insektivor kemirgen türleridir. Günlük beslenmesi içerisinde protein kaynağı olarak farklı et çeşitleri sunulurken, özellikle sebze ve meyve tüketimi de yoğun olarak gerçekleştirilmelidir.
KİRPİ Mİ BULDUNUZ? Acil durum !!! Bulunan kirpi yardıma muhtac ise, yani hasta, yaralı ya da yavru ise; bir an önce bizlere ulaşmanız gerekiyor. Çekinmeden 24 saat arayabilirsiniz.
Kirpi etinin egzama, cüzzam, verem, sedef gibi hastalıklara iyi geldiği rivayetleri aslında çok eskiye dayanır. Ancak bu rivayetler, hurafedir ve bilimsel bir kanıt niteliği taşımamaktadır. Kirpi eti tüketerek hastalıklara şifa bulmak isteyenler, bu eti genellikle yahni yapımında kullanır.
Otçul olarak beslenirler ve daha iridirler. Tarım alanlarına herhangi bir zarar vermezler ve tek başlarına yaşarlar. Sırtları, omuzları ve boyunlarının arka kısmı sivri bir oka benzeyen içi boş dikenlerle kaplıdır. Bunları avcılarına karşı savunma amaçlı olarak kullanırlar ve hiçbir zaman fırlatmazlar.
Buna solucanlar, böcekler, sümüklü böcekler, tırtıllar, kucağa kaçanlar ve kırkayaklar dahildir. Kirpilerin gündüz uyuması ve geceleri aktif olması, gece yaşadıkları anlamına gelir. Görme güçleri zayıftır, ancak harika bir koku ve işitme duyusuna sahiptirler.
Gündüzleri uyuyan geceleri ise aktif olan kirpiler memeli türüne aittir, 5-6 hafta süren bir gebelik dönemleri olur ve her doğumda 5-9 adet yavruları olur. Ortalama ömürleri ise 15-20 yıl kadardır. Kirpiler bulundukları ortamın sıcaklığı 4 derecenin altına düştüğü zaman kış uykusuna yatan canlılardır.
Büyük İslam İlmihalinde şöyle geçmektedir: 'Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler.
Kirpiler banyoyu sevmezler. Doğrusunu söylemek gerekirse sevmek zorunda da değiller.
Beslenmedikleri zamanlarda yuvalarında dinlenirler. Kış uykusuna yatmazlar. Orman, çayırlık ve çöl gibi farklı ortamlarda yaşayabilirler.
Kirpilerin zararlı olduğu düşüncesi halk arasında yaygın olsa da kirpiler bahçelerinizdeki haşerelerle beslenerek ekinlerin böceklenmesini engeller. Her canlının yokluğunda başka bir canlı popülasyonunun yükselişe geçeceğini hatırlatarak kirpilere de zarar vermemiz gerekir.
İnek sütü verilmemelidir. Yüksek miktarda laktoz içerdiğinden kirpiler için öldürücüdür, çünkü kirpiler laktozu sindiremez. Bu durum bağırsaklarda ishale sebebiyet verir, ishale bağlı su kaybı ve beslenme yetersizliğinden ölür.
Dr. Ali Satar, "Halk arasında değişik inançlar var. Etinin oklu kirpinin ilaç olduğu söyleniyor. Oysa böyle bir şey yok." dedi.
Salgınları araştıran CDC, kirpilerin "sağlıklı ve temiz görünseler de dışkılarında Salmonella mikropları taşıyabileceklerini" ve bu mikropların kolayca yayılabileceğini evcil hayvan sahiplerine hatırlattı.
Hem Arthur Schopenhauer hem de Sigmund Freud, bu durumu, bireyin toplumdaki diğerlerine göre durumu olarak hissettiklerini tanımlamak için kullandılar. Kirpi ikilemi, iyi niyete rağmen, insan yakınlığının önemli karşılıklı zarar olmadan gerçekleşemeyeceğini öne sürer.
Kış aylarında, kirpiler ısınmak için bir araya toplanır. Koruyucu dış görünüşlerine rağmen, kirpileri avlayan bazı hayvanlar vardır. Kuzey Amerika sansarı en korkulan yırtıcıdır, ancak aynı zamanda büyük kulaklı baykuşlar, çakallar, vaşaklar, dağ aslanları ve kurtlar tarafından da avlanırlar.
Kirpiler yılanların en büyük düşmanlarıdır.
Sphynx gibi bazı kedi türlerinde kirpikler olmasa da kedi türlerinin büyük bir kısmında kirpikler bulunur. Ancak kedilerin kirpiklerini görebilmek neredeyse imkânsıza yakındır. Alt ve üst göz kapağında bulunan son derece hassas kıllar olan kirpikler, göze çok yaklaşan objeleri anlama görevini yerine getirir.
İnsan kirpiye bakar, ancak kirpi de insana bakar; kendimizde görmediğimiz bir şeyi belki de o görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri