Uzun yıllar boyunca aşırı alkol tüketimi, alkolden bağımsız olarak karaciğer yağlanması, kalıtsal karaciğer hastalıkları, hepatit B ve hepatit C gibi kronik karaciğer enfeksiyonuna sahip olanlar ve siroz hastalığı bulunanlar karaciğer kanseri riski faktörleri arasındadır.
Karaciğer Kanseri
Hepatit B, Hepatit C, siroz, fazla alkol tüketimi ve karaciğer yağlanması kanseri tetikleyebilecek başlıca unsurlar arasında yer alır. Aynı zamanda, sigara kullanımı, düzensiz beslenme, kullanılan bazı ilaçlar ve genetik yolla aktarılan karaciğer rahatsızlıkları da karaciğer kanserine neden olabilir.
Yağ, şeker ve tuz oranı yüksek yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Fast food restoran yemekleri de dahil olmak üzere birçok kızarmış gıdanın ve çiğ veya az pişmiş kabuklu deniz ürünlerinin tüketilmemesi önerilmektedir. •Alkol tüketimi sınırlandırılmalı ya da tüketilmemelidir.
Karaciğer kanseri nedenleri ve risk faktörleri
Hepatit B ve hepatit C virüsüyle sarılık hastalığı geçirip virüs taşıyıcısı olmak, altta yatan en önemli nedenlerdir. Karaciğer kanseri, bu tür virüs infeksiyonları görüldükten yıllarca sonra ortaya çıkabilir.
özellikle sindirim sisteminden (bağırsaklar) gelen kanın ilk önce karaciğerden geçmesi nedeniyle buralara ait kanserlerin karaciğer metastazları sık görülür. Kalın bağırsak, mide, pankreas, safra yolları, ince bağırsak gibi organlara ait kanserlerde karaciğere metastaz sıktır.
İlgili 42 soru bulundu
Karaciğer kanserinin erken dönemde çok özgün bir bulgusu yoktur. O nedenle de tanı konduğunda kanser genellikle büyük boyutlara ulaşmış olarak bulunur. Sıklıkla, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, sarılık, karında sıvı toplanması gibi bulgular görülür.
Günümüzde karaciğer nakli, karaciğer kanseri tedavisinde uzun süreli sağkalım ve kesin tedavi sağlanabilen tek yöntemdir. Uygun vakalarda karaciğer transplantasyonu sonrası 1 yıllık sağkalım % 90'nın üzerindeyken, 5 yıllık sağkalım ise % 75 civarındadır.
Karaciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir? Karaciğer kanserinin belirti ve bulguları arasında sarılık, sağ tarafta belirgin karın ağrısı, sağ omuz ağrısı veya karnın sağ üst bölgesinde yumru hissedilmesi gibi şikayetler bulunur.
Herhangi bir organda başlayan kanser o organın ismi ile anılır. Kanserin farklı organlara sıçraması ise o kanserin metastazı olarak isimlendirilmektedir. Karaciğer metastazı da karaciğer kanserinin mide, ince bağırsak ya da kalın bağırsak gibi komşu iç organlara sıçramasına verilen durumdur.
- Lahana, - Ispanak, - Soğan, - Kereviz, - Elma, - Turunçgiller, - Fesleğen, - Zerdeçal, - Zencefil, - Nane. Karaciğerin temizlemesi de dahil olmak üzere birçok faydası olan limonu kullanın. Güne limon ve ılık su ile başlayın ve düzenli olarak su ve taze limon suyu karışımı ile gün içinde karaciğerinizi ödüllendirin.
Portakal, mandalina, limon ve greyfurt başta olmak üzere pek sevdiğimiz lezzetlerden turunçgiller de yüksek miktarda C vitamini içeriyor bildiğiniz gibi. Bu antioksidan özellikleri vücuttaki serbest radikalleri temizleyerek karaciğer sağlığını korumaya yardımcı oluyor.
Baklagiller ve kuru yemişler Bu besinler karaciğerde bulunan zararlı toksinleri temizliyor. Yoğurt Hem mideye, hem de karaciğere inanılmaz faydaları olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor.
Ökseotu, akciğer, baş-boyun, karaciğer, karın zarı ve meme kanserinde etkili.
Bazı kimyasal maddeler: Aflatoksinler, arsenik, asbest, benzen, berilyum, kadmiyum, kömür katranı, solunabilir silika, formaldehit, kömür sobası dumanı gibi pek çok kimyasal kanser riskini artırır. Kronik iltihap: Kronik iltihap DNA hasarını başlatabilir. Bu durum zamanla kanser gelişmesine neden olabilir.
Yorgunluk: Birçok şey size yorgunluk verebilir ve genellikle önemsizdir. Fakat yorgunluk lösemi gibi bazı kanserlerin erken belirtisidir. Bazı kolon ve mide kanserlerinde fark edilemeyen kan kaybı olabilir ve bu oldukça yorgun hissettirir. Dinlenmenize rağmen yorgunluğunuz geçmiyorsa doktora başvurmalısınız.
Karaciğer, bir kısmı hasar gördüğünde veya çıkarıldığında kendini yenileyen ve büyüyen tek organımızdır. Bu sebeple insanlar karaciğerlerinin bir bölümü için donör olabiliyorlar ve organ bağışı yapabiliyorlar.
Karaciğer kanserine yakalanmış bir kişi için genellikle tedavi yöntemleri hastalığın belirtilerini azaltmaya yöneliktir. Karaciğer kanseri yaşam süresi için uzman doktorlar ve araştırmacılar ise minimum 6 ay en fazla ise 9 ay olarak belirlemiştir.
Hastalığın uzun seyri boyunca meydana getirdikleri karaciğer hasarına bağlı olarak karaciğer kanseri gelişme riski vardır. İlerleyici ve geri dönüşsüz olarak karaciğer dokusu yerini nedbe (yara) dokusuna bıraktığı durum 'Siroz' olarak adlandırılır ve karaciğer kanseri gelişme riskinde belirgin artışa neden olur.
İlk evrede kan damarı invazyonu olmayan tek bir tümör ortaya çıkar. İkinci evrede ise birden fazla tümör olabilir. Üçüncü evrede ise en az biri 5 cm olan çok fazla tümör oluşur. üçüncü evrede komşu organların ve karaciğerin de dış tarafındaki duvara yapışan tümörler oluşur.
Son derece gelişmiş bir cihaz kullanılarak karaciğer ultrasonu yapılır. İşlem esnasında ilgili bölgede bulunan en küçük ve en büyük olmak üzere tüm hastalıklar rahatlıkla görüntülenebilir. Dolayısıyla eğer bölgede herhangi bir kanser hücresi mevcut ise bu da ultrason yöntemi kullanılarak kolaylıkla teşhis edilebilir.
Ancak bu hastalar için genel anlamda ortalama bir yaşam süresi belirtilmesi gerekir ise metastatik karaciğer kanseri hastalarının ortalama 40 ay ile 48 ay arası bir süre, yani 3 buçuk 4 yıl kadar hayatta kalabildikleri söylenebilir.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Karaciğer yetmezliğinin belirtileri nelerdir? Basit gibi görülen ciddi halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, bulantı, kusma ve ishal karaciğer yetersizliği gibi önemli bir hastalığın habercisi olabilir.
Özetle tüm kanserler genetik hatsalıktır ancak tüm kanserler kalıtsal genetik hastalık değildir. Bunun iyi ayırt edilmesi gerekir. En sık görülen kalıtsal kanser türleri ise meme kanseri, kolon kanseri, yumurtalık kanseridir.
Bu sebeple karaciğer kanseri son evre hastasının genellikle yaşam süresi 6 ila 9 ay arasında değişiklik göstermektedir. Karaciğer kanserinde erken teşhiste cerrahi işlem uygulanabilir. Bu cerrahi işlem ile birlikte karaciğerde bulunan kanserli doku alınır ve tedaviye devam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri