Besin değeri olarak anne sütüne en yakın süt olan keçi sütünden elde edilen ürünlerin, karakteristik hoş bir aromaya sahip olduğu herkes tarafından bilinir. Sarıbaş keçi peynirleri, yöresel usüllerle tülbentlerde sıkılarak yapıldığı için yuvarlak top şeklindedir.
Halk arasında "Mağlıç", "Mahlıç" veya Manyas, Gönen ve Bandırma yörelerinde olduğu gibi "Kelle" peyniri olarak da bilinmektedir.
Balıkesir kelle peyniri kilogram fiyatı 325 TL dir.
Geniş bir tavaya sıvıyağ koyup, kızdırın. Peynir dilimlerini una güzelce bulayıp, yağda altını üstünü kızarttın. Kızarmış olan peynirleri servis tabağına alıp, peynir kızartması (kelle peyniri) sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Geleneksel üretiminde telemeden peynir altı suyunun süzülmesi için kaplara konulan peynir, adını kelle görünümünde olmasından alıyor.
İlgili 21 soru bulundu
Türk mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan kelle peyniri, tam yağlı koyun sütünden elde edilen bir peynir çeşididir. Yapımında genellikle koyun sütü kullanılsa bile; inek, keçi, koyun sütlerinin belli bir miktarda karıştırılması ile elde edilen kelle peynirleri de mevcuttur.
İnek ve koyun sütlerinden üretilen kelle peyniri sert ve tuzlu olduğundan kahvaltılarda tüketilir. Kahvaltının yanı sıra rendeleyerek yemeklerinizde, salatalarınızda kullanabilirsiniz. Kelle peynirinin tuzlu bir peynir olmasının sebebi ise salamura olmasıdır.
Yüzde 45 yağ içeren mihaliç peyniri, kahvaltıda tüketilebileceği gibi makarna, salata, tost ve ev yapımı eriştelerde de kullanılmaktadır. Ayrıca bu peynirin tavada kızartması da yapılmaktadır.
KELLE (MIHALIÇ) PEYNİRİ
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Mihaliç peyniri aynen beyaz peynir'de olduğu gibi tuzlu su içerisinde saklanır. Genellikle salata veya sıcak yemeklerde kullanılır.
İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Olgunlaştırılmış taze kaşar hamurundan yapılması. Dinlendirme sonucunda peynir altı suyunu peynirden tamamen uzaklaştırılmasından sonra ısı işlemine tutulan hamur biraz daha sert ve kuru bir lezzete sahip olur. Göbek kaşarından ayıran özelliği tadında ve aromasında gizlidir.
Manyas kelle peyniri, köylerimizin doğal besi ineklerinin sütlerinden, şirden mayası ile komşu köydeki butik mandırada üretilmiştir. Kelle peyniri diğer adıyla Mihaliç peyniri vakumlu paketler halinde sizlerin beğenisine sunulmuştur. Kelle peyniri normalde tuzlu bir peynirdir. Bu peynirimiz az tuzludur.
Susurluk Tostu iki ekmek dilimi arasına peynir ve/veya sucuk konarak tost makinesinde gevretilip kızartılarak ve dışına yağ sürülerek yapılır. Susurluk Tostu kendine özgü lezzetini kullanılan tost makinesinin özelliği ile ekmeğinden, dana sucuğu ve/veya çok az tuzlu kelle peynirinden almaktadır.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
bu peynir, normal insan damak tadına göre aşırı tuzlu bir peynirdir. bir çok peynirin aksine buzdolabına konması pek tavsiye edilmez. kuru ve serin bir ortamda bulunması yeterli olacaktır.
Peki, keçi peyniri kaç kilo sütten olur? 1 kilogram keçi peyniri yaklaşık olarak 5-6 kilogram keçi sütünden elde edilir.
Mihaliç peyniri, genellikle tam yağlı kıvırcık koyun sütünden imal edilir. Koyun sütünün yetersiz kaldığı durumlarda ise, inek sütünden de üretilebilir. Mihaliç peyniri, aynı zamanda koyun, inek ve keçi sütünün belirli oranlarda karıştırılması sonucunda elde ediliyor.
Düz zeminde baskıya alınır (10 kg süt için 2-3 kg ağırlık konulur). 2–3 saat baskıda bekletilen peynir dilimlenir. Dilimlenen peynirler iri tuzla tuzlanarak bir gece bekletilir.
Kelle, hayvanın baş kısmına verilen isimdir. Sakatat olarak geçer. Kellenin içindeki et kısımları tüketilir.
Ne miktarda peynirin tuzunu alacaksanız miktarı belirleyip peynirinizin yüzeyini kaplayacak kadar yoğurt suyu ile dolduruyoruz. Yoğurt suyunuz, tuz alma işlemini seve seve yapacaktır. Hem de lezzetten ödün vermeden ve bozulmadan.
Dilediğiniz peynir çeşidini kullanabilirsiniz ama seçeceğiniz peynirin sert bir peynir olmasında yarar var. Mozzarella peyniri, mihaliç peyniri veya kaşar peyniri kullanabilirsiniz. Ayrıca baharatların miktarını dilediğiniz kadar arttırabilir veya azaltabilirsiniz.
Kolot peyniri Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen bir peynirdir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
Bol protein içeren ricotta peyniri, yumuşak dokulu ve tatlı bir tadı olan peynirdir. Rengi ise kar kadar beyazdır. Sütün kesilmesi ile elde edildiğinden dolayı lor peynirine çok benzer. İlk defa tüketenler bazen süzme peynir ya da yoğurt olduğunu düşünür.
Kolot peyniri; inek, koyun ve keçi gibi hayvanlardan elde edilen sütün kaymağı ayrılarak içine peynir mayası atılır. İçine peynir mayası atılan süt, bir süre sonra kesilmeye başlar ve kaynatıldıkça pıhtılaşan sütün içindeki peynirler uygun torbalara koyularak suyu iyice süzüldükten sonra üzeri tuzlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri