Önemli Uyarı : Ön izin alınabilmesi için işçinin KKTC dışında olması zorunludur. Yasal izinler Bakanlık tarafından onaylanmaktadır. Başvurunun yapılmış olması, başvurunun onaylanacağı anlamına gelmemektedir. Yasal bir engel olmaması halinde, genelde 3 veya 4 iş günü içerisinde başvurular neticelenmektedir.
Çalışanı adına ön izin alan işveren, çalışanın adaya girdiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde, çalışanın çalışma izni işlemlerinin tamamlanması için Bakanlığın ilgili birimine ( Çalışma Dairesi Bölge Amirlikleri) başvurmalı ve en geç 30 gün içinde bu işlemleri tamamlamalıdır.
Yapılmış olan başvurular, öncelikle İlçe Polis Müdürlüğünün Muhaceret Amirliği tarafından değerlendirilerek, ikamet izni verilmesinin uygun olup olmadığına ilişkin gerekçeli görüşü de içerecek şekilde, Muhaceret Dairesine en geç on gün içerisinde ulaştırılır.
Alınan ön izin, hamiline, ön izin onayında belirtilen işte veya işyerinde, işverenin yanında ve belirtilen meslekte çalışmak üzere KKTC'ye giriş hakkı verir. Adı geçen ön iznin süresi 30 gün olup, bu süre içinde yabancı uyruklu işçinin KKTC'ye giriş yapması gerekir.
Ön İzin Belgesi Nereden Alınır ? Yabancı uyruklu öğretim elemanları Yükseköğretim Kuruluna başvurarak ön izin alabilir.Sağlık hizmetlerinde çalışacak yabancılar ise Sağlık Bakanlığından, eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancılar Milli Eğitim Bakanlığından ön izin alabilirler.
İlgili 37 soru bulundu
Bu belge, verildiği tarihten itibaren "üç ay" süreyle geçerlidir. Yabancıya, işyerini kurmasının ardından, ticaret sicil kaydını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ibraz etmesi halinde bağımsız çalışma izni verilebilir.
“N” kodlu ön izin (istizan) kararı bir giriş yasağı kararı olmayıp, Genel Müdürlüğün izni ve bilgisi dâhilinde yabancının ülkemize girişine izin verilmesini içeren bir tedbir kararıdır.
Önemli Uyarı : Ön izin alınabilmesi için işçinin KKTC dışında olması zorunludur. Yasal izinler Bakanlık tarafından onaylanmaktadır. Başvurunun yapılmış olması, başvurunun onaylanacağı anlamına gelmemektedir. Yasal bir engel olmaması halinde, genelde 3 veya 4 iş günü içerisinde başvurular neticelenmektedir.
Kıbrıs'a gitmek için ihtiyacınız olan şey Kıbrıs'ın koyduğu kuralları bilmektir. KKTC hükümeti pandemi sonrasında bazı özel kurallar koymuştur. Tüm dünyada olduğu gibi salgın sırasında ve sonrasında aldığı önlemler dahilinde bazı kurallar getirmiştir. Türk vatandaşları Kıbrıs'a sadece kimlikleriyle giriş yapabilir.
KKTC, Türkiye'den pasaportsuz geçişleri kabul eden bir ülkedir. Yani Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne girişlerde nüfus cüzdanı ya da dilerseniz de pasaportla geçiş yapabilirsiniz. KKTC, Türkiye'den pasaportsuz geçişleri kabul eden bir ülkedir.
Daimi İkamet İzni harcı 2000.-TL (İki Bin Türk Lirası)'dır.
Kuzey Kıbrıs'ta Daimi Oturma İzni Başvurusu
Yıl boyunca Kuzey Kıbrıs'ta sürekli bulunmuş olmak (ülke dışında 40 günden fazla kalmamak şartıyla) Altmış yaşından büyük olanlara 3 yıllık daimi oturma izni yeterli olacak, altmış yaşından büyüklerde 6 yıllık daimi oturma izni gerekli olacaktır.
Kıbrıs'ta Gayrimenkul ve Vatandaşlık Hakları
Kıbrıs'ta ev alana vatandaşlık imkânı tanınmamaktadır. Ancak burada ev alanlar için oturma izni hakkı tanınması gibi bir uygulama söz konusudur. Bu çerçevede vatandaşlar için Kıbrıs'ın gayrimenkul fırsatlarını değerlendirerek yeni bir yaşam alanına sahip olmak mümkün.
Komisyon Başkanlığı' nı çalışma işlerinden sorumlu Bakan veya onun temsilcisi yapar. K.K.T.C. 'de son asgari ücret, 18.103,00- Türk lirası (Brüt) olarak 1 TEMMUZ 2023 tarihinden itibaren resmen yürürlüğe girmiştir."
ÖN İZİN ALMADAN KKTC'DE ÇALIŞABİLİR MİYİM? KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen ön izin olmadan ülkeye giriş yapan TC uyruklu kişiler hiç bir işyerinde istihdam edilemez.
Üniversite eğitimine kadar alınan ilköğretim eğitimi olarak, KKTC uyruklu şeklinde ifade verilir. Bu ifade üniversite eğitimine kadar alınmış olan eğitimi ifade eder. Yani bu eğitim kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti içerisinde yaşamını sürdürmüş kişiler için değerlendirilir.
Kuzey Kıbrıs'ta Hangi Para Birimi Kullanılıyor? Kuzey Kıbrıs Türk Lirası'nı (TL) kullanmaktadır ancak her yerde Dolar, Euro, Pound vb para birimleri de kullanılmaktadır. Kuzey Kıbrıs'ta fiyatlar Avrupa ülkelerinden ve Güney Kıbrıs'tan yaklaşık %30 daha ucuzdur.
KKTC'de Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır? KKTC'de oturma izni almak isteyen yatırımcılar için vizeyle giriş sonrasında en geç 30 gün içinde bulunulan bölgedeki İlçe Polis Müdürlüğü Muhaceret Amirliği'ne başvurulmalıdır. Başvuruların yapılması sonrasında en geç 10 gün içerisinde değerlendirmesi yapılmaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
“Kıbrıs'a pasaportla mı gidiliyor?” diye merak edenler için KKTC, Türk vatandaşlarından pasaport istemiyor. 30 güne kadar vize almaya ihitiyaç duymadan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni keşfetmeye yeni çipli kimlik kartınızı göstererek gidebilirsiniz.
Çalışma izin belgesi, pasaport veya sürücü belgesi gibi önceden alınan ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılan bir belge değildir. Çalışma izni alınabilmesi için, işveren ve çalışacak olan yabancının müşterek müracaatları gerekir.
KKTC limanlarında ve sınır geçişlerinde izin verilen kalış süresi 180 günlük bir süre içinde 90 günü aşamaz. Ülkede 90 günden fazla kalan tüm yabancılar için oturma izni gereklidir. Geçerli bir pasaport veya seyahat belgesi ile Kuzey Kıbrıs'a belirlenmiş liman ve sınır kapılarından giriş çıkış yapabilirsiniz.
Her çalışanın evlenmesi halinde 3 gün, birinci derece akrabalarının ölümü halinde 2 gün veya eşinin doğum yapması halinde 2 gün ödenekli mazeret izni vardır.
İlk olarak yabancı kişi meşruhatlı vize almış olabilir. Bu vizesi ile hakkında verilmiş olan sınır dışı karar süresi dolmadan Türkiye'ye giriş yapabilir. İkinci olarak ise yabancı kişi, hakkında verilmiş olan deport kararının iptali hakkında idare mahkemesi üzerinden dava yolu talep edebilir.
Kimlere g-87 uygulanmaktadır? Genel güvenlik açısından terör bağlantılı olabileceği değerlendirilen yabancılara uygulanmaktadır. G-87 kodu bulunan yabancıların Türkiye'ye girişleri yasaklanır yahut Türkiye'de bulunmaları halinde haklarında sınır dışı etme kararı/deport kararı alınır.
Bu tür bir durumda kendisinin ödemesi gereken miktar 2022 yılı için 25 USD (İlk ay harç bedeli) + 35 USD (İlk aydan sonraki her ay için 5 USD) + Kart bedeli (2022 yılı için 110 TL) ve 240 TL idari para cezasının toplamı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri