Kombilerin üzerinde bulunan purjörler sayesinde otomatik olarak içerisinde biriken havayı boşaltabilmektedirler. Eğer purjörler hava boşaltılmasına yardımcı olmuyorlarsa eğer müdahale ederek havası alınmalıdır. Kombinin havasının alınması için pompanın yanından rekorun bir sökülerek havası alınabilir.
Kombi havasını kendiliğinden atar. Eğer otomatik hava purjörü havayı atamıyorsa pompa yanından bir rekor sökerek havasını attırmaya çalışabiliriz. Bazı kombi bağlantılarında ise hava almak için küçük vanalar bulunur. Alttan mini vana açılır ve havayla su birlikte boşaltılır.
Purjör anahtarı veya kısa bir düz tornavida
Eğer açtığınızdan bölümden hava geliyorsa peteğinizde hava var demektir. Hava bittikten sonra su gelmeye başlar su geldiği anda anahtarı saat yönünde çevirip kapatın peteğinizin havası alındı demektir.
Anahtar kilit ilişkisi gibi birbirine uyumlu olan ve peteğin üst tarafında purjör vanası vardır. Ya tornavida ya da purjör anahtarı ile gevşetilebilecek olan purjör vanası, su akışı sağlanarak hava alma işlemi yapılır. Bu vanayı su gelene kadar açık tutmak, su geldiğinde de peteğin havasını almak için yeterlidir.
Peteklerin pürjör vanası, pürjör anahtarı ya da düz tornavida yardımı ile çeyrek tur kadar çevrilir. Petek havası alma, pürjör vanasının çeyrek tur çevrilmesi ile gerçekleştirilir. Peteğin içinde hava varsa, çeyrek tur çevirdiğinizde pürjör vanası gevşeyecektir ve peteğin içindeki hava çıkacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Kombi kitapçığında peteklerin havası alınırken kombinin kapalı olması önerilir. Ancak kombi açıkken de hava alma işlemi gerçekleştirilebilir.
Hava ile beraber çıkacak olan suyun etrafa zarar vermemesi için radyatörün alt kısmına geniş bir kap koyunuz. Isıtma cihazın çalışması suyun hareketi ve oluşan basınçla radyatör içindeki havanın dışarıya atılması sağlar. Ayrıca suyun sıcak olması gerekmektedir. Purjör anahtarını sokarak yavaşça gevşetin.
Kombinin havasının alınması için pompanın yanından rekorun bir sökülerek havası alınabilir. Bu işlemleri uzman birinin yapması gereklidir. Bazı kombiler alt taraflarında havalarını boşaltmaları için hava alım vanaları bulunmaktadır. Buradan da hava alım işlemi gerçekleştirilebilir.
Sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için kombinin havasının alınması gerekmektedir.
Kombiler yaklaşık olarak 2.5 lt./dk su debisi ve 0.25 bar su basıncında dahi sıcak su üretebilmektedir.
Kombi basıncı gereğinden fazla yükselirse yani 2.5 barın üstüne çıkarsa ise; kombinin güvenlik sistemi devreye girer. Bu durumda da kombinin altından tahliye vanasından suyu boşaltmaya başlar.
Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir. Kombi basıncının 1 barın altına düşmesi durumunda su doldurma musluğunu; 2 barın üstüne çıkması durumundaysa tahliye musluğunu açarak basıncın 1,5 bar seviyesine gelmesini sağlayın.
Ocağınız da yanmıyorsa dairenizde gaz kesintisi olduğu anlamına gelir. Daha sonra kapı dışında yer alan ana vanayı kontrol edip gaz gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Eğer gaz vanası boruyla aynı hizada ise açık, tam tersi yöndeyse ise kapalı demektir. Bu durumda açık yöne çevirmelisiniz.
Kombinin sıcak suyu vermemesi sıcak su sensöründen kaynaklanıyor olabilir. Bunun dışında kombiye gelen gazın kapalı olması da sıcak suyun gelmesine engel olmaktadır. Bu nedenle ilk olarak kombiye gelen su kanallarının açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca kombinin su basınç ayarları da kontrol edilmelidir.
Kalorifer tesisatında su kaçağı olması kombi su basıncının düşmesi anlamına gelir. Bununla birlikte peteklerin hava yapması da kombi su basıncının düşmesine neden olur. Kombi su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ve kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez.
Kombi, oda 20°C'ye ulaştığında on-off çalışan bir oda termostatı tarafından kapatılır, modülasyon yapma özelliği olan bir oda termostatı varsa bu durumda oda termostatı kombiyi kapatmaz ama alev boyunu kısar yani kapasitesini düşürür.
Kombinin denge tankında bulunan hava tükendiğinde içine su almaya başlar ve basınç göstergesinde hem yükselme hem de düşme yaşanabilir. Kombiye su veren vana arızalanmış olabilir.
Simtem 1 bar ile 3 bar arası basınç normal çalışma basıncıdır , üstü tehlike arz etmeye başlar. Isı genleşmesinden dolayısı panellerin 3 bar dan sonra patalama riski ve tesisatın boruların patlama riski vardır.
Peteğin havası alınırken öncelikle kalorifer peteğinizde yer alan üst vananın kapatılması ve alt vananın açılması gerekir.
Kombi filtresi, kombinin bir parçası olmayan ancak tesisat sisteminde bulunan bir aparattır. Kombinin altında giriş borularının bulunduğu kısımdadır. Kombinin alt bağlantısında bulunan iki adet boruda bu filtre mevcuttur.
Peteğin üst tarafında bulunan purjör tapasını, purjör anahtarı veya düz tornavida ile saat yönünün tersine çevirip, sıcak su gelene kadar içeride bulunan havayı boşaltın. Su gelmeye başladığında purjör tapasını yerine takıp tersine çevirerek kapatabilirsiniz.
Havayı almak için öncelikle yapılması gereken purjör üzerindeki plastik parçayı döndürmek ve aşağı konuma getirmektir. Hava çıkışı sırasında su fışkırabilir bu nedenle mutlaka bir kap bulundurun. Sirkülasyon pompasından kaynaklanan bir gürültü, hava ya da sorun varsa tüm sistemin incelenmesi gerekir.
motor soğukken su doldurduğun depo kapağı açılır, motor çalıştırılır, kalorifer açılır, fan çalışır, su fokurdar, hava çıkar. bir süre sonra iş tamamdır.
Bunun yanı sıra, hava cebi oluşumu, boru hatlarındaki yük kayıplarını artırarak basılan suyun debisinin azalmasına ve pompa tarafından yutulan gücün artmasına neden olmaktadır. Boru hatlarında oluşan hava ceplerini tespit etmek zordur ve bu hava cepleri boru hattının toplam verimine eksi yönde etki ederler.
Oksijen atomları ile hidrojen atomlarının bir araya gelmesiyle su molekülü meydana gelir. Ancak kalorifer tesisatındaki su sürekli ısınıp soğuduğu için, oksijen atomları hidrojen atomlarından koparak hava meydana gelebilmektedir. Bu durumda peteklerin hava yapmasına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri