Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir. Ayvalar genellikle goble şeklinde terbiye edilir. Ağacın çatısını oluştururken ana dalların sağlam oluşmasına dikkat edilmelidir.
Ayva, sonbahar meyvesidir. Ancak kış mevsiminde de pazar tezgahlarında ve marketlerde ayva bulmak mümkündür. Ayva için en ideal hasat zamanı Kasım ayıdır.
Ayvanın hasadı ekim başında başlar, ayın sonunda biter. Ekolojik olarak bu bölgeye uygun bir meyve. Bunun için burada üretimi daha fazla ve burada yetiştirilen ayvanın özellikleri diğer bölgelerde yok.
Ayvalar el ile ve bir makas veya bıçak yardımıyla toplanır. Meyve dalcıkla birleştiği yerden kesilerek ayrılır. Toplama sırasında meyvelerin zedelenmemesine özel olarak dikkat edilmelidir. Ayva meyveleri görünüşte sert ve bu nedenle basınçlara karşı dayanıklı hissini verirse de gerçekte böyle değildir.
Ayva sonbahar mevsimi meyvesi olmakla birlikte tüm kış boyunca pazar tezgahlarında ve marketlerde bulmak mümkündür. Fakat taze ayva yemek, kurutmak ya da kompostosunu yapmak için en ideal ay sonbahar aylarından olan Kasım ayıdır. Bu nedenle marketler ve manavlarda en taze ayvayı Kasım ayında bulmak mümkündür.
İlgili 36 soru bulundu
Özetleyecek olursak ayva hangi mevsimde yetişir diye merak edenlere: Yaz döneminde çiçeklendiğini, Sonbahara doğru olgunlaştığını, Kasım ayında da hasat edildiğini ifade edebiliriz.
Ayvanızı Koroplast Kilitli Poşet içerisine koyun, ağzını sıkıca kapatın. Buzdolabına yerleştirin. Eğer dilimlenmiş ayva ise 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Ayvanız bütün haldeyse 1 aya kadar tazeliğini koruyacaktır.
Olmamış meyve kağıt torba içerisinde saklandığında meyvenin içindeki etilen gazı harekete geçer ve meyve daha hızlı olgunlaşır.
Anadolu'dan Yunanistan'a oradan da Avrupa'ya ve tüm dünyaya yayılan ayvanın neden metal kesici aletler ile kesilmemesi gerektiği konusunda uyarılar yaptı. Bunun sebebinin ise metal kesici aletlerin içerdiği brenthill maddesi ayvada bulunan pektin ve organik asit maddelerinin özelliğini bitirmesidir.
Ayva en yüksek donma derecesi -2 °C'dir. Ayva depolamada en önemli unsur optimum depolama şartı 0/2 °C'de %90 bağıl nemde depolanmasıdır.
Ülkemiz ayva üretiminde dünyada birinci sırada yer alır. Yıllık üretim miktarı ise 100 bin tonun üzerindedir. Türkiye'nin ayva üretim haritasına göre en çok Sakarya ilinin Geyve ilçesinde yetiştirilmektedir. Bunun dışında Bilecik ve Denizli'de ayvanın en çok yetiştirildiği illerdendir.
Ağaç verimleri ise yıl ve çeĢitlere göre, sırasıyla 0,250 – 11,258 kg/ağaç (EĢme); 0,480 – 9,296 kg/ağaç (Limon) olarak belirlenmiĢtir. Güney bölgelerine ve Kuzey Afrika‟ya kadar geniĢler.
Kendine has dokusu sebebi ile kolay yutulamasa da misler gibi lezzetli olan meyvemiz: Ayva. Yalnızca içimizi ısıtmakla kalmayan bir de sağlık veren bir kış meyvesidir ayrıca.
Esas tipi teşkil eden Ekmek ayvaları sofra ve sanayide kullanıma uygundur. Meyveler; iri ve gösterişli, sap tarafı dar, karın kısmı geniş, kabuk sarı renkte, üzeri hafif havlı, kalın, meyve eti; gevrek sulu ve mayhoştur. Marmara bölgesinde Eylül sonlarında hasat edilir Meyveler 5-6 ay kadar saklanabilir.
Ayva Çeliği Alma:
Çelik alacağımız uygun Ayva anacını seçtikten sonra bir yıllık sürgünler ana dalın birleştiği yerden takoz kalmayacak şekilde kesilir. Yeteri kadar sürgün dalı alınır. Alınan sürgünler plastik torbalara konarak çelik hazırlanacak yere getirilir.
Dikilen Ayva Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen bir yabani ayva anacına aşılı bir ayva fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı ayva fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
Metal araç-gereçler ısıyı çok kolay iletirken, tahta kaşıkla çok uzun süreler boyunca bir şey karıştırmak istediğinizde hem eliniz yanmaz hem de pişirme araçlarınız çizilmez. Özellikle saatlerce karıştırılması gereken yemek ve tatlılarda ya da kazan yemeklerinde tahta kaşık kullanmanızı öneririz.
“Rivayet edilmiştir ki, bir kavim / topluluk, çocuklarının çirkinliğini peygamberlerine şikâyet etmiştir. Bunun üzerine Allah o peygambere; 'Onlara; gebe olan hanımlarına ayva yedirmelerini tavsiye et, çünkü bu meyve çocuklara güzellik sağlar. ' diye vahiy etmiştir.”(İhya, IV/278).
Meyveleri yuvarlak, sapa doğru biraz uzunca, bol sulu ve mayhoş tatlıdır. Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir.
Lazım olur bonusu: Ayva
Nadiren de olsa inanılmaz sert ayvalara rastlıyoruz. Bu ayvaları yine elma yöntemiyle oda sıcaklığında birkaç gün bekleterek yumuşatabilir, afiyetle tüketebilirsiniz.
Sulanmayan ağaçlarda sürgünler az büyür, meyveler küçük kalır, meyve şekli bozulur, meyveler kuru, boğucu ve kekre olur. Bu nedenle, yeterli yağışın olmadığı bölgelerde, ayva ağaçları yaz mevsimi boyunca sulanmalıdır. İklim ve toprak koşullarına bağlı olarak, 8-20 gün aralıklarla bahçeler sulanmalıdır.
Çünkü meyve ana bitkiden su ve besin sağlayamamasına rağmen metabolik olarak halen aktiftir. Bu nedenle meyve koparıldıktan sonra da solunum ve olgunlaşma devam eder.
Ayva sıcak ve nemli ortamlarda bozulur, hızlı bir şekilde çürümeye girer. Ayvanın bozulmasının önüne geçmek için belli saklama yöntemleri vardır. Ayva buzdolabında ya da buzlukta saklanabilir.
#19 Ayva Yemeği
Olgunlaşmamış ayvadan ne yapılır? Yanıt; ayva yemeği! Ayvadan yemek yapmak isteyip şekerli olmasından çekinenler için ise iyi bir öneri olabilir. Yeşil mercimek ve kemikli et ile oldukça doyurucu olan bu tarifi sizler de mutlaka deneyin, deriz.
Ayva Buzdolabında Nasıl Saklanır? Ayvayı bütün olarak buzdolabında saklayabilirsiniz. En iyi yöntem tek tek buzdolabı poşetlerine koyup, hava almasını önlemektir. Bu şekilde 30 güne kadar bozulmadan buzdolabında saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri