Kışın bahçenizde sebze ekmek için havadaki don olayının geçmesini beklemelisiniz. Bu zamanda bitki, sebze, meyve hatta çim bile ekmeniz mümkün. Sebze tohumlarını kışa girmeden (sonbahar aylarında) ekmenizde fayda var. Bu mevsimde çiçek yetiştirmeyi düşünüyorsanız, iç mekân bitkilerini tercih etmelisiniz.
Sebze Ekim Takvimi Nedir? Kış sebzeleri ekim zamanı olarak sonbahar işaret edilmektedir. Bu şekilde kış gelene kadar tohum toprağın altında sıcaktan yanmamaktadır. Kış gelmeden ekimin yapılması ile de kış soğuğunda donmasının önüne geçilmektedir.
Haziran: Salatalık, fasulye, börülce ve barbunyanın tohumu ekilir. Temmuz: Salatalık ve çileği tohumu ekilir. Ağustos: Çilek, havuç, ıspanak ve marulun tohumu ekilir. Eylül: Tere, roka, marul, kırmızı turp, ıspanak ve dereotunun tohumu ekilir.
Kışlık sebze deyince akla gelen diğer türler ise pırasa ve sarımsak, alabaş, turp, şalgam, kırmızı pancar, pazı, kereviz, salata ve maruldur. Ülkemizde kışlık sebze türlerinden lahana, havuç, soğan, brokoli, karnabahar ve salata marul yetiştiriciliğinde yabancı kökenli hibrit çeşit kullanımı yaygınlaşmıştır.
Patates: Dikimlere ay sonuna doğru başlanır. Sebzecilik: Kışlık sebzelerin (lahana, havuç, turp, ıspanak, pırasa, marul) hasadına devam edilir. Seracılık: Fidelikler hazırlanır. Yazlık çeşitlerin yastıklara tohum ekimi yapılır.
İlgili 28 soru bulundu
Kış sebzelerinin ekimi Kasım ayından başlayıp mart ayına kadar sürer. Bu zaman diliminde, uygun koşullar sağlandıktan sonra rahatlıkla sebze ekimi yapabilirsiniz. Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir.
Sebzecilik: Kışlık sebzelerin (lahana, pırasa, karnıbahar, ıspanak, havuç) hasadına devam edilir. Seracılık: Fide yetiştiriciliği için sıcak yastıklara domates, biber, kabak, karpuz, hıyar, patlıcan tohumları ekilir.
Havuç , ıspanak, marul ve turpun hasadına devam edilir. * Fide elde etmek için , sıcak yastıklar hazırlanır. * Biber , domates ve patlıcan tohumları sıcak yastıklara ekilir.
Fide olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilir. Mart – Nisan aylarında tohum çimlendirmesi yapılır. Fide olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilir. Fideye dönüştürmeye gerek yok.
Patates: Ekim yapılacak tarlalar hazırlanır. Sebzecilik: Kışlık sebzelerin hasadı devam eder.Sebze ekilecek yerlerin toprak hazırlığı sürer. Çilek, enginar, bakla, bezelye ekimleri yapılır.
Sebzecilik: Açık tarla yetiştiriciliği için toprak gübrelenerek sürülmeli, ay sonuna doğru domates, biber, patlıcan bideleri tarlaya aktarılmalıdır. Kışlık sebzelerin hasadına devam edilir. Bezelye, bakla, soğan, fasulye, bamya tohumları ekilir.
Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır.
Günümüz modern koşullarında bir çok tohum, fideliklerde tohum ekme makineleri ile viyollere ekilerek çimlenmesi sağlanır. Ülkemiz topraklarında açık alanda yapılacak tohum ekimleri, iç kesimlerde Mart, Nisan; sahil kesimlerinden ise Ocak, Şubat aylarında başlar.
Kışın toprak üstünde yetişen başlıca sebzeler pırasa, karnabahar, brokoli, lahana, bezelye, bakla, ıspanak, pazı, karalahana, kıvırcıktır. Bunun yanı sıra toprak altında havuç, kereviz, turp, kuru soğan, sarımsak yetiştirebilirsiniz.
– Yeni ay ve ilk dördün arası dönem, tohum ekimi önerilenler (enerjinin yapraklara doğru hareket süreci): Yapraklı bitkiler (ıspanak, marul, maydanoz, vb) ve buğday, tahıl. – İlk dördün ve Dolunay arası dönem, tohum ekimi önerilenler: Domates, kabak, patlıcan, vb.
Tohumları ekmeden önce tohum ekeceğiniz yeri (tohum yatağı) bolca sulayın ve toprağın suyu çekmesini bekleyin. Sonra tohumları ekip hafif bastırdıktan sonra tekrar yağmurlama şeklinde veya fıs fısla sulayın. Tohumlarınız filizlendikten sonra yine toprağı nemli tutacak şekilde sulamaya devam edin.
Tohumlar 3 ya da 5 gün içerisinde filiz vermeye başlar. Sonrasında filizler tohumların boyuna ulaşır ve tüketilmeye hazır hale gelir.
Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir. Böylelikle tohumları şişirip dış kabuklarını yumuşatarak çimlenmelerini hızlandırmış oluruz. Islatma işlemini nemli bir bez içinde bekleterek de yapabiliriz. Tohumlar ekilmeden önce, ıslatma-kurutma uygulaması da yapılabilir.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Marul fideleri tarlaya şaşırtılır. Toprak çiftlik gübresi ile gübrelenerek sürüm başlar. Seracılık: Turfanda sebzecilik için daha önce kasalara ekilen domates, biber, kabak, patlıcan fideleri ile karpuz, hıyar tohumları 10x10 cm ebattaki naylon torbalara dikilir. Bu arada tünellerin hazırlığı devam eder.
Birçok çiftçi, ıspanak ekimini ilkbahar donlarından altı hafta önce yapmayı tercih eder. İlkbahar ayları soğuk olan bölgelerde ise, ilkbaharın sonlarına kadar (Mayıs ortasına kadar) her on günde bir ekim işlemi yapılabilir.
Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Marul tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları yapılır.
Salatalık genellikle ilkbahar aylarında yetiştirilmeye başlanır. Ama sonbahar ve yaz ayları da salatalık ekimi için uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri