Kulak tıkanıklığı belirtileri kişiden kişiye farklı etkiler gösterebilir. Formun ÜstüKulak tıkanıklığı, kulakta dolgunluk veya basınç hissi, işitme kaybı veya azalma, kulakta çınlama veya uğultu, baş dönmesi veya denge kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Kulak tıkanıklığı; işitme kalitesini önemli ölçüde düşüren geçici bir rahatsızlıktır. Basınç değişimi, dış kulak iltihabı ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen kulak tıkanıklığı, kısa bir sürede kendiliğinden düzelme eğilimindedir.
Çiğneme hareketi çeneyi oynatır ve böylece kulaktaki basıncı dengeler. Kulağınıza masaj yaparak rahatlamasını sağlayabilir ve tıkanıklığı giderebilirsiniz. Hızlı şekilde nefes vermek, tıkanıklığın geçmesini sağlar. Kulak tıkanıklığı açma için esnemek ve yutkunmak etkili yöntemlerden biridir.
1 bardak kaynar suyun içine birkaç damla çay ağacı yağı ekleyin ve karıştırın. Karıştırma esnasında kulağınızı bu bardağa yakın konuma getirin. Sudan çıkan çay ağacı yağı etkili buhar, tıkanıklığı anında giderecek ve kulak tıkanıklığı temizleme konusunda başarılı sonuç verebilir.
Çocuklarda sorun kulak kiri değilse, kulak tıkanıklığı genellikle soğuk algınlığı, sinüzit gibi bir enfeksiyon nedeniyle görülür. Bu tip kulak tıkanmalarına burun tıkanıklığı da eşlik edebilir ve tıkanıklık bir iki hafta sürebilir. Eğer tıkanıklık bir haftadan uzun sürmüşse durumun alerjik olduğu da düşünülebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir. Kulak burun boğaz uzmanınıza, otoskop adı verilen ışıklı bir alet yardımıyla kulağınıza bakıp buşonu gördükten sonra önerilerde bulunacaktır.
Tıkanıklık şiddetliyse hasta beraberinde ağrı da hissedebilir. Bu fonksiyon bozukluğu uzun sürerse orta kulaktaki vakum etkisi nedeniyle çevre dokulardan orta kulağa sıvı çekilir ve kulak nezlesi problemine neden olur. Uzun süreli kulak tıkanıklığının nedenlerinden birini de kulak nezlesi oluşturur.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Basınç hissedilen kulağın üstüne yüzüstü pozisyonda bir saat yatarak kulaktaki basınca neden olan sıvının dışarı akmasını sağlamak mümkündür. Sakız çiğnemek, kuvvetli bir biçimde yutkunmak veya esneyerek basıncı kontrol atına almaya yardımcı olmaktadır.
Ancak çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Sertleşmemiş serumen tıkaçlarının gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen tıkaçları ve sertleşmiş buşonlar hekim tarafından özel aletlerle veya vakumla çekilerek temizlenebilir.
Kulak tıkanıklığının birinci nedeni kanallara su kaçmasıdır. Suyu çıkarmak için kulak damlası kullanabilir ya da akşamları su kaçan kulağınızın üstüne yatabilirsiniz.
Kulak Tıkanıklığı Kaç Günde Geçer? Tıkanıklık, kulak kiri, soğuk algınlığı, sinüzit gibi durumlardan kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Buna eşlik eden bir burun tıkanıklığı da oluşabilmektedir. Böyle bir tıkanıklık varsa bu durum ortalama iki hafta sürebilmektedir.
İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde iyi bir temizleyici görevi gören zeytinyağı, kulağa damlatıldığı takdir de kulak içerisinde yer alan bakteri ve mikropları öldürüyor, iltihaplanmaları önleyerek işitme kaybı olmasının önüne geçiyor.
Kulak tıkanmasına kişinin kulağını yanlış temizlemesi yol açabilir. Kulak çubukları kullanarak kirin kulakta geriye doğru itilmesi tıkanmaya yol açan başlıca nedendir. Eğer kulak tıkanması zaman geçtikçe daha kötü bir hal alıyorsa, mutlaka hekime gitmek gerekir. Zira her kulak tıkanması vakası kendiliğinden geçemez.
Kulak ağrısı, zonklama şeklinde kimi zamanda şiddetli olabilir ve genellikle uykudan uyandıracak düzeydedir. Ayrıca ağrı aniden başlar. Kulakta dolgunluk hissi eşlik eder ve işitmede azalma veya işitme kaybı olabilir. Bu tabloya kulakta çınlama, uğuldama eşlik edebilir.
Bol su ve sıvı tüketerek mukus incelir, bağışıklık sisteminiz kuvvetlenir ve kulak basınç hissi ortadan kalkar. Tıkanmayı azaltmak için odanızda nemlendirici ya da buhar makinesi şeklinde cihazlar çalıştırarak veya bir tencere sıcak su üzerine eğilip buhar tedavisi ile kulaktaki basınç sorununa çözüm bulabilirsiniz.
Hastaların kulak kirine bağlı olarak yakınmaları çoğunlukla, kulak tıkanıklığı, işitme duyusunun azalması, uğultu, çınlama, baş dönmesi, kuru öksürük, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, koku, akıntı ve kaşıntı şeklindedir. Bu şikayetler her iki kulakta olabileceği gibi tek taraflı da olabilir.
KBB uzmanı, kulak kirinin yumuşaması adına bir solüsyon kullanmayı tercih edebilir. Bu solüsyon yardımıyla kulağınızda yer alan buşonlar yumuşayacaklardır. İlk yöntem olarak, solüsyon berrak bir renk alana kadar püskürtülüp yıkama işlemi tekrarlanabilir.
Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Kulak zarı hassastır ve yırtılabilir. Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
Kulak Tümörü Belirtileri
İşitme kaybı dengesizlik, baş dönmesi, dolgunluk hissi, ağrı, kanama, kulak akıntısı, kulak çınlamaları ve kulaktan ses gelmesi gibi belirtiler tümör belirtisidir. Kulak kepçesi çevresindeki lenf bezeleri de önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri