Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir. Gümüş işlemeciliği Midyat ilçesinde de yapılmaktadır.
MİDYAT MUTFAĞI
Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kitele(haşlanmış içli köfte), ırok (kızarmış içli köfte), şemburek, sembusek , etli dolma, kibe (işkembe ve bumbar dolması), kaburga dolması, metfune(türlü), acin(üzeri yumurtalı çiğköfte), lebeniyye sayılabilir.
M.Ö 3000'lü yıllara kadar uzanan tarihi ile, özellikle Midyat ilçesinde oldukça gelişmiş bir sanattır. Telkari bileklikler, kolyeler, yüzükler, küpeler gibi aksesuarların dışında sigara ve tütün kutuları, ayna ve tepsiler, kemer ve yaka iğneleri de bulunabilir.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
SEONLAND Badem Şekeri Mardin Yöresinden GÜNLÜK TAZE ÜRÜNLER Mardin ve çevresinden elde edilen ve özellikle iri olan badem tercih edilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Mardin'in Yeşilli ilçesinde üretilen "Napolyon" cinsi kirazın büyük kısmı pazara inmeden dalındayken talep görüyor. İlçede bu yıl 3 bin dekar alanda üretimi yapılan Napolyon kirazında bin ton rekolte bekleniyor.
Geleneksel Mardin mutfağının vazgeçilmezi şerbetler, yaz aylarında serinlemek isteyenler için hem göze hem damağa hitap ederken, mor reyhan şerbeti ferahlık verip harareti gideriyor. Mardin kültüründe geçmişten bugüne nişan şerbeti olarak bilinen reyhan şerbeti, sıcak yaz aylarının vazgeçilmezi haline geldi.
Yerel lezzetlere meraklı olanların tadına bakınca almadan dönemeyeceği Süryani Şarabı, badem şekeri, cevizli sucuk, peksimet, dağlı leblebi, dibek kahvesi gibi "Mardin'e özgü hediyelikler" kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz yöresel ürünlerin en etkileyici olanlarıdır.
Mardin denince akla gelen tatlılar arasında ise killice (Mardin çöreği), imlebes (badem şekeri) ve harire (pekmez tatlısı) bulunmaktadır. Mardin'in her yemekte kullanılan yöresel baharatları de yemeklerinin bu derece güzel olmasına katkı sağlamaktadır.
Gastronomi turizmi ile ön planda olan Mardin, İpek Yolu üzerinde bulunması sebebiyle mutfağında zencefil, tarçın, mahlep, yenibahar ve pul biber gibi birçok baharatı barındırıyor.
Bir gününüzde Eski Mardin'i, bir günde Midyat ve civarını, 1 gününüzde ise müzeleri ve alışverişli meselelerinizi halledebilirsiniz. Yani eğer panik içinde geçmeyen, her şeyi özümseyerek, yerlisiyle muhabbetinizi ederek, yemeğinizi doya doya yediğiniz bir gezi geçirmek istiyorsanız mantıklısı bu.
İlçenin tarihi hazinelerine kısa bir yürüyüş mesafesinde olduğu için yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz Midyat Gümüşçüler ve Kuyumcular Çarşısı, benzersiz atmosferiyle akşam yürüyüşlerine çıkmak için de ideal bir gezi alanı.
Saltukhan Kahve Meşhur Mardin Dövülmüş Menengiç Kahvesi.
Çok kültürlü tarihi ve etkileyici turistik mekanları ile modern ve gelenekseli buluşturan Mardin seyahatinde mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında ayrıca; Sakıp Sabancı Mardin Müzesi, Mardin Çarşı, Kasımiye Medresesi, Zinciriye Medresesi, Deyrüzzaferan Manastırı, Mor Behnam Kırklar Manastırı, Mardin Müzesi, Ulu ...
Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır.
Tabağın içeriğinde mardin kebabı, kaburga dolması, senbusek, mardin içli köftesi (diğer adı ikbebet), halep tava ve etli ekmek vardı. Konumunu buraya bırakıyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri