Mormenekşe TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bitki bilimi Rengi mora çalan bir tür menekşe.
Çünkü bazı kelimeler ayrı yazılmalı bazıları ise birleşik olarak ele alınmalıdır. TDK üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin birleşik yazılması gerektiği öne çıkıyor. Yani cümle içerisinde da tek başına anlamı üzerinden amaca uygun kullanırken, karmakarışık erimesi mutlaka birleşik biçimde yazılmış olmalıdır.
Anbean kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "anbean" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise antreman şeklindedir.
Çok dağınık ve karışık, darmadağınık, tarumar anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Bu kelime genellikle darma dağınıklık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı darmadağınıklık şeklinde olmalıdır.
Bunun nedeni ise güleryüz diye bir ifadenin kabul edilmemesidir. Yani bu ifadeyi güler yüz şeklinde ayrı olarak yazmanın doğru kabul edildiğini söyleyebiliriz. Güler yüz olarak yapılan yazım TDK tarafından kabul edilmektedir. TDK'ya görede güler yüz şeklindeki yazım görülmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
TDK sözlüklerine göre "karıncaincitmez" kelimesi birleşik yazılıyor. KARINCAİNCİTMEZ NE DEMEK? Karıncaezmez. 'Karınca' ve incitmez' kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan ve merhametli, iyi yürekli, nazik kimseler için kullanılan bir sıfat olan kelimedir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
TOPOGRAFYA MI, TOPOĞRAFYA MI? Bu kelimenin TDK'ya göre doğru yazılışı "topoğfraya'' şeklinde yani şapkalı 'g' ile olacak. Peki, topoğrafya ne demek? Kelimenin anlamı yine TDK'ya göre, bir kara parçasının doğal engebe ve özelliklerini kâğıt üzerinde çizgilerle gösterme işi anlamına geliyor.
Doğru kullanımı dışa dönük şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle onbinlerce şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı on binlerce şeklinde olmalıdır.
Peşi sıra kelimesi TDK verilerine göre ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılması TDK'ye göre yanlıştır. Peşi sıra kelimesi en çok yazım hatası yapılan kelimelerden biri olarak biliniyor. Bu kelimenin en doğru yazılış şekli peşi sıra şeklindedir.
ALAKA KELİMESİNİN ANLAMI
Gönül bağı anlamına gelir. Bu kelime genellikle alaka, alağka şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı alaka şeklinde olmalıdır.
Kelimelerin nasıl yazıldığı dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Bir kelimenin yanlış yazılması o kelimenin anlamında kaymalar yaşanmasına da sebep olur. Bu yüzden cankurtaran gibi sık kullanılan kelimelerin en doğru şekli ile yazılması gerekir.
TDK'ya Göre Sırılsıklam Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türkçede pekiştirmeli kelimelerin tamamı birleşik sözcükler gibi bitişik yazılır. ''Sırıl'' ve ''sıklam'' kelimelerinin tek başına bir anlamı yoktur. Anlamı güçlendirmek için kullanılan bu sözcüklerin ayrı yazılması yanlıştır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
KONJONKTÜR KELİMESİNİN ANLAMI
Her türlü durum ve şartın ortaya çıkardığı sonuç anlamına gelir. Bu kelime genellikle konjünktür şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı konjonktür şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre tabii ki kelimesinin doğru yazılışı "tabii ki"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Sıfat hali "kadastral"dir. Kadastral haritalara güncel dilde tapu haritası veya kadastro paftası da denir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Yüz Üstü Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı yüzüstü olarak bitişik halidir.
Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri