Yağ göstergesi, aracın çalıştırılması sırasında yanarak sistemin çalışma durumunu sürücüye bildirir. Kontak çevrildikten sonra otomatik olarak sönen yağ göstergesi motor çalışırken herhangi bir sorun olmadığını gösterir. Eğer gösterge yanıyorsa, motor yağı ile ilgili bir sorun olduğunu anlayabilirsiniz.
Motor çalışırken yağ göstergesinde anormallik görülürse motor hemen durdurulur. Motor çalıştığı sürece yağlamanın olup olmadığı motor yağ göstergesinden takip edilebilir. Marşa basılıp motor çalıştırıldığında yağ lambasının sönmesi gerekir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
normal. Motor çalışırken yağ çubuğunu acarsan yağ sıçratır. Arabalarda yağ çubuğunun 20-30 santim aşağısında dönüyo yağ, motosikletlerde yağ haznesi çubuğa çok daha yakın o yüzden motor çalışırken çubuğu çıkarırsan yağ da atar yağ da fışkırır çubuktan.
Öncelikle aracınızın düz bir zeminde ve çalışmadığından emin olun. Çalışan araçlarda yağ kontrolü yapılması doğru sonuç vermeyecektir. Ayrıca tehlikeli olabilir. Tam olarak aracınızın en az 10-20 dk arası motor durduktan sonra bekleyin.
İlgili 33 soru bulundu
Yağ kontrolü nasıl yapılır? Motor yağı kontrolü, düz bir zeminde araç soğukken yapılmalıdır.
Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir. Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Genel olarak 100.000 km. den daha az kullanılmış bir aracın, yağ değişim aralıklarında en fazla 1/4 oranında yağ eksiltmesi normaldir.
Yağ, uçtaki küçük bir delikten yağ basınç sensörüne girer. Direnci yağ basıncına göre ölçer. Yağ müşürü, motorun kritik bir parçasıdır. Motordaki yağın kalite ve basıncında meydana gelen değişiklikleri tespit eder ve aracın beynine bir uyarı gönderir.
Rölantide çalışan bir motorun yağ doldurma kapağı açılarak buradan çıkan dumana göre yorum yapılabilir. Yağ doldurma kapağını açtığımızda sürekli ve eksoz gazına benzeyen bir durumda basınçlı olarak duman geliyorsa motorun muhtemelen segmanları aşınmış veya kırılmıştır.
YAĞ MÜŞÜRÜ:
Motordaki yağın basıncını göstergesine ileten parçadır.
Çoğu araç supap zamanlaması teknolojisi ile donatılmıştır. Bu teknoloji yağ basıncından yararlanarak supap zamanlamasını değiştirir. Düşük bağ basıncı ise bu sistemin düzgün çalışmasını engeller bu da motorun çalışmasına, gücünün azalmasına neden olur.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir. Sıcak olmasındaki maksat yağın ince olup rahat süzülmesidir.
Aracınızın motor yağı değişimi esnasında, motor üreticisinin öngördüğü değerden fazla yağ konulması şunlar gibi çeşitli sorunlara yol açacaktır: Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir.
Tıklayan veya Vuruntu Sesleri: Yağ pompası arızası, motorun birçok farklı yerinde tıkayıcı ve vuruntu sesleri gibi anormal sesler çıkarabilir. Yağ Sızıntısı: Yağ pompası arızası, yağın araç altından sızmasına neden olabilir. Bu, yağ basıncının düşük olduğu ve yağ pompasının hasarlı olabileceğini gösterir.
Motor çalışırken yağ göstergesinde herhangi bir anormallik görüldüğünde motor hemen durdurulmalıdır. Marşa basılıp motor çalıştığında yağ lambasının sönmesi gerekiyor. Motor yağının kontrol edilmesi Motor yağını kontrol etmek için araç düz bir zemine alınır. Motor durdurulur.
Yağ ikaz lambasının yanması ile birlikte, yağ çubuğunu kontrol edebilirsiniz. Eğer yağ çubuğunu çektiğinizde motor yağı normal bir seviye de yer alıyorsa, yağ basınç sensörü yani yağ müşürü arızalı anlamına gelebilmektedir. Sensör arızalanması ile birlikte yanlış yağ okuma durumları başlamaktadır.
Yağ çubuğunun ucuna doğru, bazen aralarında çapraz çizgilerin bulunduğu iki çizgi göreceksiniz. Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır.
Motor yağı çubuğunu, yerleştirildiği silindirden tamamen çıkana kadar kendinize doğru çekin. Ardından, bir bezle temizleyin. Ardından, çubuğu tekrar silindire yerleştirin ve tekrar dışarı çekin. Bu anda motor yağı seviyesi hem minimum hem de maksimum seviyelerin işaretlendiği yağ çubuğunun alt kısmında gösterilecektir.
yağ basıncı;rolente duşük değilse ve motor sıcaklığı 90 derecelerde ise 1.5-2 barlar (normal değerlerdir)ancak yağ ısısı fazla ise 1 barlara düşmesi anormal değildir. Kullanım sırasında devir ile orantılı yükselir çok yüksek devirlerde motor sağlığı için anlık boşaltır ve yeniden basar.
Öncelikle aracınızın düz bir zeminde ve çalışmadığından emin olun. Çalışan araçlarda yağ kontrolü yapılması doğru sonuç vermeyecektir. Ayrıca tehlikeli olabilir. Tam olarak aracınızın en az 10-20 dk arası motor durduktan sonra bekleyin.
Motor marş bastıktan ve çalışmaya başladıktan sonra bile hala yağ ışığı sönmüyorsa motor yağ basıncının düşük olduğu anlamına gelir. motorda yağ kalmamıştır yada yağ pompası çalışmıyordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri