Bilindiği gibi, muris muvazaası hukuksal sebebine dayalı davalarda dava değeri, taşınmazın tümünün değeri üzerinden davayı açan mirasçı ya da mirasçıların miras payına isabet eden değer olup, bu değer üzerinden harç alınması ve yargılama giderine hükmedilmesi gerekir.
Muris muvazaası kavramı, kanunda düzenlenmemesine rağmen bu kavramın bilimsel görüşler ve Yargıtay içtihatları ile şekillendiği tespit edilmektedir. Muris muvazaası kavramı ile ilgili en önemli içtihat 01.04.1974 tarih ve 1/2 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulu Kararıdır(YİBK).
uygulamalarından doğan idarelerin taraf olduğu her türlü alacak ve bedel artırım davalarında taşınmazın değeri; uygulamanın tapuda tescil edildiği tarih değerlendirme tarihi olarak esas alınmak ve o tarihteki nitelikleri gözetilmek suretiyle tespit edilir.
Muris Muvazaası Geriye Dönük Kaç Yıl? Muris muvazaası davası herhangi bir zamanaşımı veya hak düşürücü süreye tabi değildir. Dolayısıyla muris muvazaası davası murisin ölümünden sonra her zaman açılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Taraf muvazaasında, senede bağlı bir sözleşmeye karşı muvazaa iddiası ancak yazılı delille kanıtlanabilir. Sözleşme yakın akrabalar arasında yapılmış olsa ile, muvazaanın yazılı delille ispatlanması gerekir. Sözleşme resmi şekilde yapılmış olsa dahi ispat için adi yazılı delil yeterli olur.
Muvazaanın taraflarının belirlenmesi, ispat bakımından önemli bir rol oynar. Muvazaalı sözleşme yazılı şekilde düzenlenmişse, taraflar arasındaki muvazaanın ispatlanması da yazılı delil gerektirmektedir. Ancak muvazaanın tarafı olmayan üçüncü kişinin muvazaa iddiasını her türlü delille ispatlayabilmesi mümkündür.
Mirastan mal kaçırma davası olarak da bilinen muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davasında, resmiyette satış gibi gösterilen tasarrufun muvazaa nedeniyle geçersizliğinin tespiti ve buna dayanılarak oluşturulan tapu kaydının iptali talep edilmektedir.
Zamanaşımı: Muris Muvazaası: Muris muvazaası davası, ayni haklara ilişkin olduğundan herhangi bir zamanaşımı veya hak düşürücü süreye tabi değildir. Miras bırakanın ölümünden sonra her zaman mirastan mal kaçırma davası açılabilir.
Arsa ya da arazi değeri, genellikle karşılaştırma (emsal) yöntemiyle ve ayrıca belirlenir. Belirlenen yapı maliyetinden (girişimcilik kazancı da içinde) yapı yıpranma payı (amortisman) tutarı düşülür ve elde edilen tutara arsa ya da arazi için belirlenen değer eklenerek taşınmazın değerine ulaşılır.
Gayrimenkul değerlemesi yapılırken gayrimenkulün belli bir tarihteki imar durumu, konumu, zemin ve inşaat yapısı, elde edilen gelir, ulaşım imkânı, altyapı durumu, parselin şekli (boyutu, genişliği ve eğimi) gibi değerini etkileyen bütün unsurların dikkate alınması gerekir.
2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 128. maddesinde; “İcra dairesi satıştan önce haczedilmiş taşınmazın kıymetini takdir ettirir, taşınmazın kıymetinin takdirinde, taşınmaz üzerindeki yükümlülüklerin kıymete olan etkisi de göz önüne alınır.” denilmektedir.
Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davalarında Zamanaşımı Muris muvazaası davalarında yasal olarak ön görülmüş bir zamanaşımı süresi bulunmamaktadır. Şartlar ve koşullar elverdiğinde, bu dava miras bırakan vefat ettikten sonra her zaman açılabilir.
Mirasçılık sıfatının olmaması: Mirasçılık sıfatına sahip olmayan kişiler, muris muvazaası davası açamazlar. Alacaklıların alacaklarının güvence altında olması: Mirasçılık sıfatına sahip olmayan alacaklılar, alacaklarını tahsil edebilecekleri güvence altında olduğu durumda muris muvazaası davası açamazlar.
Muvazaa nedeniyle yolsuz hale gelen tescilin ortadan kaldırılması için tapu iptal ve tescil davası açılır. Özetle tapu iptali ve tescil davası, tapu kaydının gerçeği yansıtmadığı durumlarda açılan ve tapudaki kayıtların gerçek hak sahibi lehine düzeltilmesini sağlayan bir dava türüdür.
Muris muvazaasından kaynaklı tapu iptali ve tescili davası ile tenkis davası ilişkili olduğundan birlikte açılabilir. Uygulamada öncelikle muris muvazaasına dayalı tapu iptal tescil, mirastan mal kaçırma hususu gerçekleşmemiş veya kanıtlanamamış ise, tenkis davası şeklinde kademeli olarak da açılabilmektedir.
BİLGİ : “Muris muvazaasına dayalı tazminat davası belirsiz alacak davası şeklinde açılabilir” şeklindeki Yargıtay 1.
Bu soruya çok kısa bir şekilde yanıt vermemiz gerekirse; evet, baba ölmeden mirasını dilediği çocuğuna bırakabilir. Zira anne ya da baba, mülkiyet hakkının kendilerine tanımış olduğu yetkiye dayanarak, terekesinde bulunan mallar üzerinde istedikleri gibi tasarruf etme özgürlüğüne sahiptirler.
Muris muvazaası davaları en temel miras davalarından biridir. Bu davaların Yargıtay süreçleri de dâhil olmak üzere en az dört yıl kadar sürebilmektedir. Bazı hukuki uygulamalarda bunun altı yıla kadar uzadığı da görülmektedir.
Ölüme bağlı tasarruflar hakkında muris muvazaası davası açılamaz. Muris muvazaası davası tapu iptali ve tescil veya alacak talebi ile Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır. Yetkili mahkeme muvazaalı işleme konu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.
Daha önce de belirtildiği gibi, muvazaanın taraflarca ispatında, HMK m.200-201 göz önüne alınarak, yazılı delil ile ispat kuralı geçerlidir. Yani, mu- vazaalı sözleşmenin tarafları, ileri sürdükleri muvazaa iddiasını kural olarak sadece yazılı delil ile kanıtlayabilmektedirler.
Senede bağlı bir sözleşmeye karşı muvazaa iddiası, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 288. ve 290. maddelerinde belirtildiği üzere ancak yazılı delille kanıtlanabilir. Sözleşme aynı Kanunun 293. maddesinde sözü edilen yakın akrabalar arasında yapılmış olsa dahi muvazaanın yazılı delille ispat edilmesi gerekir.
Muris Muvazaası Davası Kime Karşı Açılır? Muris muvazaası davasında davalı olarak muvazaalı sözleşmenin tarafı olan ve lehine devir yapılmış kişi gösterilmektedir. Kısaca taşınmazı devralan kişiye karşı husumet yöneltilir.
Mirastan mal kaçırma davasının kazanılması için öncelikle mirasbırakanın mirasçılarını mirastan yoksun bırakmak amacıyla hareket ettiğinin ispatlanması gerekir. Bu durum tanık, tapu kaydı, noter kaydı, yazılı belge, görsel veya sesli belge gibi her türlü delille ispatlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri