Mütekâmil TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Olgunlaşmış, gelişmiş, gelişkin.
(Ar. tekāmul “gelişmek, olgunlaşmak”tan mutekāmil) Tekâmül eden, gelişip olgunlaşan, olgunlaşmış, gelişmiş: Millet diye böylesine mütekâmil bir insan toplumuna denir (Mukbil Özyörük).
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman müstahsil kelimesinin karşılığı olarak, 'Üretici' sözcüğü öne çıkmaktadır. Özellikle herhangi bir ürün veya hizmet noktasında üretici olarak ifade edildiğini söylemek mümkündür.
Türk Dil kurumuna göre mütevellit kelimesi meydana gelmek ve ileri gelmek anlamlarında kullanılmaktadır. Mütevellit kelimesi doğmuş, dünyaya gelmiş anlamına geldiği gibi belirli bir mevkiye gelmiş anlamında da kullanılmaktadır.
Müşekkel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Biçim verilmiş İri, gösterişli.
İlgili 24 soru bulundu
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Müstantik kelimesi istintak sözcüğünden türetilmiştir. İstintak, bir meseleyi derinlemesine soruşturmak ve bilgi almak için karşı tarafa soru sormak demektir. Müstantik ise suçluları bulmak için şüphelileri sorgulayan kimse demektir. Bu kelime mecazen meraklı ve çok soru soran kişiler için de kullanılır.
Meydana gelmiş, bir şeyden ileri gelmiş: Size karşı mahcup olduğumdan mütevellit karşınıza çıkamadım. Doğmuş, dünyaya gelmiş: İlk çocuğu kız mütevellit olup şimdi erkek evlat istiyorlar.
Her şeyin Allah'ın rızası ile olacağına inanmaya tevekkül, tevekkül eden kişiye de mütevekkil denir.
MÜTEVELLİT – MÜTEVELLİD
Dünyâya gelen, doğan, doğmuş.
Müstahsil makbuzu, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden mal satın alınmasında fatura yerine geçen, ticari bir vesika olarak kullanılan kâğıt müstahsil makbuzuyla aynı hukuki niteliklere sahip elektronik bir belgedir.
“Müstahsil” kelimesi Arapçaanlamı ile “üretici” demektir. Bu bağlamda üretici konumda olançiftçi ve toptancılar eğer defter tutuyorsa, defter tutmayan üreticilerdenherhangi bir ürün aldıklarında, aldığı ürünler karşılığı düzenlediği makbuza“müstahsil makbuzu” adı verilir.
Mülhit TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Dinsiz, imansız.
Mütekâmil TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Olgunlaşmış, gelişmiş, gelişkin.
müstamel / müstâmel / مستعمل
Kullanılmış, eski, köhne.
Tekfir (Arapça: تكفير), İslam hukukunda bir Müslümanın başka bir Müslümanı kafir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye mükeffir denilir.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu sözcük, 'Birini kendine vekil olan olarak seçen erkek' şeklinde ifade edilmektedir.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde müteşekkir sözcüğü için verilen açıklama, herhangi bir durumdan dolayı yardımını, ilgisini esirgemeyen kişilere memnuniyet bildirme ve teşekkür etme durumudur. - Sizinle tanıştığım için çok müteşekkirim. - Davetime gelerek beni çok müteşekkir ettiniz. - İlginize çok müteşekkirim.
Müterakki TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş İleri, ilerlemiş
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Bu sözcük insanın doğumu ile beraber doğmuş olduğu zamanı ele alır. Bu anlam üzerinden günümüzde Türkçede hala geçerli olarak kullanılır.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında mütemadiyen kelimesi, 'Ara vermeden ve sürekli' şeklinde karşılık bulmaktadır. Mütemadiyen Ne Demek? Mütemadiyen TDK sözlüğüne göre sürekli ya da ara vermeden şeklinde tabir edilmektedir. Herhangi bir durumun devam ettiğini ve durmadığını anlatan bir kelime olarak öne çıkıyor.
İşrak, hem parlatmak ve ışıklandırmak hem de doğmak anlamına gelir. Müsteşrik ise, doğu ilimleriyle ilgilenen kişi demektir. Divan edebiyatı, alaturka müzik ve gazavatname gibi Doğu ilimlerine ise istişrak denir.
müteveffık. Muvaffak olan, başaran.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri