Nirengi veya üçgenleme, haritacılıkta bilinmeyen bir uzunluğu, yüksekliği veya koordinatı bulmak için bir alanı üçgenlere bölerek yapılan hesap. Nirengi hesabında kullanılan referans cisme nirengi noktası veya kısaca sadece nirengi denir.
referans noktası. ölçüm esnasında baz alınacak belli kalıplar vardı. dağ, tepe, saat kulesi gibi ölçümlendirmeye yardımcı olan objeler nirengi noktası kabul edilirdi.
Üçgenlerin köşelerini oluşturan noktalara nirengi noktaları, noktaların oluşturduğu şebekeye de nirengi şebekesi denmektedir. Nirengi şebekesi bir ülkenin tamamını kaplayacak şekilde tesis ediliyorsa ülke nirengi şebekesi, küçük arazilerin ölçülmesi için tesis ediliyorsa mevzii nirengi şebekesi adı verilmektedir.
Bireylerin ve toplumun, insan onuruna uygun şekilde. yaşamlarını surdurmelerine, iyi olma hallerinin ve. yaşam kalitelerinin yukselmesine uluslararası
Temenni kelimesi Arapça dil ailesinden gelmekte olan bir kelimelidir. Dilek ile eş anlamlı bir kelimedir. Temennide bulunmak ifadesi de iyi dilekte bulunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
(ﻣﺘﺸﻜّﺮ) sıf. (Ar. teşekkur'den muteşekkir) Teşekkür eden, teşekkür borcu olan, minnettar.
Nirengi veya üçgenleme, haritacılıkta bilinmeyen bir uzunluğu, yüksekliği veya koordinatı bulmak için bir alanı üçgenlere bölerek yapılan hesap. Nirengi hesabında kullanılan referans cisme nirengi noktası veya kısaca sadece nirengi denir.
Çizilen kanavada; ana nirengi şebekesi kalın çizgilerle, baz çift çizgiyle, kestirme noktaları ince çizgilerle, ölçülen doğrultular birer ok ile gösterilir. Geriden kestirme noktalarından, açı ölçülen tarafta dolu, hesabın dayandığı ve açı ölçülmeyen taraf kesik çizgi ile çizilir.
Nirengi, şebekeleri birbirini gören ve birbirlerine üçgenler şeklinde bağlı olan noktalardan oluşur. Üçgenlerin köşelerini oluşturan noktalara nirengi noktaları, noktaların oluşturduğu şebekeye de nirengi şebekesi denmektedir.
Nirengi Noktaları: Kentlerde yer tarifi yapılırken veya yön bulmada etkili yapılardır. Bunlar binalar olabileceği gibi çeşme, ağaç, kent mobilyası gibi çeşitli yapısal öğeler de olabilir. Kent bu nirengiler yardımıyla tanımlanır.
Fotogrametrik nirengi, havadan ve yerden allnan resimlerin kullanllmaslyla gergekle§tirilen fotogrametrik nokta belirlemesidir.
Arazide bağlama ve dik koordinat yöntemiyle alıma imkân sağlayacak Şekilde birbirini gören ve koordinatları ülke koordinat sisteminde bulunan noktalara poligon noktaları denir.
Dört başı mamur demek eksiksiz ve kusursuz bir iş yapılmış demektir.
[l ince] sıf. Eşi olmayan, eşsiz, benzersiz, yektâ: Bütün ovayı ayağımızın altına seren taraçasında emsalsiz bir gurup karşısında çaylarımızı içtik (Ahmet H. Tanpınar).
1. Güdülebilen, belli bir yol üzerinde hareket ettirilebilen: “Güdümlü mermi.” “Güdümlü balon.” 2. Belli bir amaca göre yürütülen, sevk ve idâre edilen: “Güdümlü tarım.” “Güdümlü ekonomi.”
Nirengi noktası ise nireginin tanımında da bulunan üçgenleri tepe noktası olarak ifade edilmekte. Denizcilikte ise gemicilerin seyir için kullandığı doğal yön noktası (başlangıç ve hareket yeri) da nrengi noktası olarak belirtilmekte.
Rs noktası tanım olarak ; yükseklik noktası, denizden yüksekliği belli olan nokta. Kotları belli olan hassas noktadır.
KANAVA ÇİZİMİ
Noktaların birbiriyle bağlantılarını, hesap yönlerini ve geçki numaralarını göstermek ve onları bir arada görmek için yapılan ölçekli çizimlere kanava denir.
TDK Sözlüğünde münferidin anlamı; 'Tek, ayrı, kendi başına olan' olarak yer almaktadır.
Mihenk TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,mineraloji Mihenk taşı mecaz Birinin değerini, ahlakını anlamaya yarayan ölçüt.
Ete kemiğe bürünmek irileşme ve büyüme gösterme anlamları taşımaktadır. Canlanma ve hareketlenme gösteren kişiler için de bu şekilde terim kullanılmaktadır. Ete kemiğe bürünen kişiler hayati davranışlarını daha sağlıklı bir şekilde yerine getirebilen kişilerdir.
Türk Dil kurumuna göre mütevellit kelimesi meydana gelmek ve ileri gelmek anlamlarında kullanılmaktadır. Mütevellit kelimesi doğmuş, dünyaya gelmiş anlamına geldiği gibi belirli bir mevkiye gelmiş anlamında da kullanılmaktadır.
Meşveret fikir alışverişinde bulunmak anlamına gelirken, müşavere kelimesinin sözlük anlamı danışmaktır.
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri