marka bilgiside üstlerinde bulunabilir. kaputu aç. farlardan çıkan kabloları takio et. eğer balast denen kutulara giriorsa farların xenon kitiyle sonradan xenon yapılmıştır. marka bilgiside üstlerinde bulunabilir.
Mercek içerisinde bulunan perde sistemi sayesinde tek far ile hem uzun hem de kısa farları yakabilen sistemlere Bi-Xenon adı verilmiştir. Xenon farlar ile arasındaki fark da bu özelliğinden kaynaklanmaktadır. Xenon farlar ise kısa ve uzun huzmeli ışığı ayrı ayrı mercekler içerisindeki Xenon ampulü ile üretir.
Yaydığı ışık parlaklığı ve ışığın ulaşma mesafesi dikkate alındığında en güçlü xenon far ürünleri arasında yer alan LED xenon sis farı modelleri, beyaz ışık yayar. Bu sebeple beyaz xenon far olarak da bilinir.
Öncelikle Xenon far nedir, bunun tanımını yapalım. Xenon far, içinde yüksek miktarda xenon gazı bulunan mikro deşarj lambası olarak tanımlanabilir. Farlarda bulunan ışık cam tüp içerindeki yüksek basınç ile doldurulmuş olan xenon gazı ile elektrotlar arasındaki ark ve çakma sebebiyle ortaya çıkar.
Xenon Far Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Xenon far alırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır: Xenon farların parlaklığı, farın boyutu ve fiyatı öncelikle dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Xenon farların parlaklığı, gece ne kadar iyi görülebileceğini belirleyeceği için önemli bir husustur.
İlgili 20 soru bulundu
Sonuç olarak arabanızın orjinalinde xenon ve türevi far aydınlatma sistemleri yoksa ve sonradan bu uygulamayı yaparsanız polis ceza yazabilir ve muayeneden de geçemezsiniz. Sahip olduğunuz aracın aynı modelinin başka bir versiyonunda bu sistem var ise ve orjinal aydınlatma kitini uygularsanız muayeneden geçebilirsiniz.
Trafik standartlarına uygun, sürücüleri ve yayaları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılan kısacası modifiye edilmemiş xenon farları kullanmak yasak değildir.
Mercekli fara xenon sikinti olmaz tabiki ama muayenede sadece mercek yetmez , 4300-6000k dan şaşmayin derim yagmurda sikinti yaratabilir koyu olanlar . Orjinalden gelen ampul kablolarina baglayacaksiniz ama balanslarin sase aldigindan emin olun sikintiz kullanin .
Araç muayenesi sırasında da eksiksiz bir şekilde takılan Xenon farlar sorun çıkarmayacaktır. Xenon farlar ne renktedir sorusunun cevabı ise ağırlıklı olarak beyaz olduğu yönündedir.
Yüksek aydınlatma sağlar. Aynı zamanda düşük güç tüketimi sayesinde aracın aküsünü bitirmez ve zarar vermez. Hem uzun hem kısa mesafeli aydınlatmalar için kullanımı uygundur.
4350 k aydınlatmada zirvedir. 6000 k bir kademe düşüğü olarak baz alın. 8000 k , 6k ya göre daha düşüktür.Yağışlı havalarda görüş kısıtlanır. eğer gerçekten iyi bir aydınlatma istiyorsanız 4350 k derim.
LED'ler teknolojisi gereği Halojen ve Xenon ampullere göre daha yüksek ışık verimine sahiptir. LED far ampulleri, Halojen ampullere göre 2 kattan daha fazla parlaklığa sahiptir. Bu da geceleri daha iyi aydınlatma ve daha iyi görüş mesafesi anlamına gelmektedir.
Çalışma prensibi elektrotlar üzerinden geçen akımın gazla buluşması sonrası ortaya çıkan yüksek ışıma şeklinde meydana gelmekte. 7 - Xenon Far Zararlı mı ? Hayır. Xenon farların arabalara kesinlikle herhangi bir zararı yoktur.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu farı kullanmak yasak değil. Fakat bunların dışında kalan onay almamış Xenon far kullanımına ceza keslimektedir. 2918 Sayılı Karayolları Kanunu 64/1-b-5 doğrultusunda, yönetmelikte belirtilen esasların dışında ışık kullananlara 196 TL para cezası uygulanmaktadır.
Bunun dışında Xenon merceğe sahip bir farda, yağmur, kar gibi durumlarda hiçbir sıkıntı yaşamazsınız..
Mevcut araç farları ve yansıtıcı halojen ampullere göre tasarlandığından, buraya takılan yönlü ışık kaynağı LED'ler, istenilen ışık dağılımını sağlayamıyor. Mercekli farlarda da benzer durum oluşuyor. Her açıda aynı miktarda ışık yaymayan LED'ler, mercekten ışık kayıpları ve gölgelerle dışarıya çıkıyordu.
Mercekli farlarda merceğin arkasında bir perde bulunur ışık perdeye çarparak reflektörden yansıma yaparak aydınlatma sağlar. Zamanla sıcağın etkisi ile reflektör kararma yapıp parlaklığını yitirir ve yansıtma yapamaz, bu da %60 aydınlatma kaybı demektir.
Normal farlar özellikle de sonradan xenon takılmış merceksiz farlar karşıdan gelenin görüş açısını engellerken, mercekli farlarda sınırlandırılmış bir alana gönderilen ışıkla daha uzun bir menzili görerek, karşıdan geleni rahatsız etmeden yolunuza devam edebilirsiniz.
Bazı durumlarda muayene teknisyenleri Xenon far ampulü varmış gibi ağır kusur işaretleyebilir. Bu durumda aracınızda Xenon far ampulü olmadığını belirterek itiraz ederseniz aracınız muayeneden geçecektir.
Ancak xenon far değişikliği bir nevi modifiye işlemi olduğundan ve aracın nev'i ve görünüşünü değiştirmeyeceğinden dolayı ruhsata işlenmesi mümkün değildir.
Araçların aydınlatma sistemlerinin olması gereken şekil 64/1-b-5 sayılı trafik kanununda net bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeleri de incelediğimizde açıkça görülüyor ki deli mavi ve buz mavi xenon kullanımı yasaktır. Bu türden bir aydınlatma renginin farlarda ya da sislerde kullanımı ise fark etmemektedir.
H7: Genelde kısa farlar için kullanılır. Tek flamanlıdır. H8: Genelde sis farlarında kullanılır. Tek flamanlıdır.
çünkü motor çalışmadığı sürece enerji üretmediğinden ve araçtaki tüm donanımların enerji ihtiyacı aküden karşılandığı için, kontak açıldığında xenon'da aküden çalışmaya çalışır. akü şarjının iyi olduğu zamanlarda kit yeterli akımı çekip yanarken, şarjın (yine "şarz" değil, "şarj") zayıf olduğu zamanlarda yanmaz. yani ...
Xenon ampuller ömrünü tamamladığı zaman, içerisindeki gaz seviyesi düştüğü için mor veya pembe renk yanmaya başlarlar. Bu durumda ampul yenisi ile değiştirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri