Kerîme: Kız çocuğu. Osmanlıda kız evladı için kullanılırdı.
Osmanlı saltanatında unvanlar babadan oğla geçer, padişah oğulları "şehzade", kızları "sultan"dır. Şehzadelerin çocukları yine şehzade, kızları yine sultandır. Sultanların çocukları Osmanlı hanedan üyesi sayılmazlar. Sultanların erkek çocukları "beyzade" olarak anılırlardı.
Evlad, Arapça asıllı “efʿāl” kalıbında bir sözdür ve “veled” sözünün çokluk formudur. Anlamı “1. çocuklar. 2. (Türkçede müfred olarak kullanılır) oğul; kız; çocuk. 3. sülale, nesil.” Bu söz Türk dilinde teklik olarak kullanılmaktadır.
XVIII. yüzyıla kadar padişah hanımlarını nitelemek için hatun dışında "haseki", "sultan" ve nâdiren de "hanım" (Âkıle Hanım, Şeyhülislâm Hocazâde Esad Efendi'nin kızı ve II. Osman'ın hanımı) gibi unvanlar kullanılmıştır. III. Ahmed'den itibaren ise kadın veya kadınefendi unvanı yaygınlık kazanmaya başladı.
Şehzade, padişah oğullarına ve onların erkek çocuklarına verilen unvandır.
İlgili 33 soru bulundu
İçoğlanı, Osmanlı İmparatorluğu'nda devşirme sistemiyle getirilen çocuklardan Enderûn denilen İç Saray'da çalışmak için özenle ve dikkatle seçilmiş olanlarına verilen isimdir. İçoğlanları da diğer devşirmeler gibi zamanla eğitim görerek Devletin çeşitli kademelerinde çeşitli görevlere getirilebilirdi.
Çok büyük bir komutan olan Padişah II. Murat, oğlancılığı protokol kitabı olarak devlet sistemine sokmuştur. Çok içmesiyle ünlü olan bu padişah iyi bir şairdir ve şiirleri onun hoşgörüsünü ve zevke düşkünlüğünü pek açık yansıtır. Sehî Bey, Tezkire (Heşt Behişt) adlı eserinde Sultan II. Murat'tan bir beyit aktarır.
5- Dilber: Dilber ismi, kendisine aşık eden, güzel ve alımlı kadın demektir.
Kadına hanımefendi, erkeğe beyefendi denilirmiş, yaşlıya efendi veya efendibaba diye hitap edilirmiş. Dosta arkadaşa candan hürmet gösterilir, incinmesin diye naif kelimelerle söz söylenirmiş.
Cariyeler, genç ve güzel kadınlardı. Hareme gelen yeni cariye sıkı bir disiplin altında uzun bir eğitimden geçirildikten sonra padişaha sunulurdu. Cariyelerin çoğu, bir süre sonra vezirlere, beylere, paşalara zevce (eş) olarak verilirdi.
Osmanlı Türkçesi قیز sözcüğünden devralındı, Eski Türkçe 𐰶𐰃𐰕 (q̊²iz) sözcüğünden devralındı.
Eski Türkçe kıs/kız (hasis, eli sıkı, az, kıt - Uy, Kaş, Kıp, TS). Sözcüğün iki anlamı arasındaki ilişki muğlaktır. “Henüz doğurmayan, verimsiz” anlamı düşünülebilir.
Padişahların valideleri için Valide Sultan, ka- dınları için Haseki Sultan, Hürrem Sultan,10 padişahların kızlarının kızları için de hanım sultan şeklinde kullanılan kelime, çalışmamızda padişahların kızlarını ifade eden kavrama inhisar edilmiştir.
Hanım sultanların babalarının hânedan mensubu olmaması gerekirdi. Nitekim sultan, şehzade veya şehzade oğullarından biriyle evlenirse kız çocuğuna yine sultan denilirdi. Hanım kelimesinin sultanlar tarafından isim olarak da kullanılması zaman zaman karışıklıklara sebep olmuştur.
Hem kız hem de erkek isminde kullanılan Sultan, Kur'an'da birçok ayette geçmektedir. Sevilen, beğenilen, baş tacı edilen.
Padişahın saray dışına çıktığı zamanlarda, padişah atının sağ ve solunda ikişer haseki kumandanı bulunurdu. Haseki bölükleri atlı ve yaya olarak iki sınıfa ayrılmaktaydı. Baş haseki, haseki ortalarının en kıdemli kumandanı sayılırdı ve terfi ettiğinde turnacıbaşı unvanına sahip olurdu.
İş ve resmi ortamlarda kadınlara genellikle 'hanım' ve 'bayan' kelimeleri ile hitap edilir.
Mohaç seferi sıralarında yazdığı bir mektupta Hürrem Sultan Kanuni'ye şu cümlelerle hitap etmektedir: “Benim Sultanım, Can-ı gönülden sevgili Şahım ve ruhu revanim”, “Ben cariyenizi hâkdan refi buyurdunuz”[23].
Ortaçağlardaki kadın savaşçılar Amazonlarla karşılaştırılmıştır. Osmanlı Devleti'nin kurulduğu dönemde uçlarda, diğer askeri ve sosyal organizasyonlar gibi, Bacıyân-ı Rum da çok önemli sosyal ve askeri faaliyetlerde bulunmuştur.
benat / benât / بنات
Antik Çağda Amazonlar birçok tarihi kavimle ilişkilendirilmiştir. Günümüzde amazon ismi genel olarak kadın savaşçı ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Rivayet-i Tarumar yıkılmış olanın yayılması, Mehpare ise güzel olan kadın anlamı taşımaktadır.
osman'lıda oğlancılar * cinsel ilişkiye girecekleri * çocuklara 3-4 gün öncesinden muhallebi yedirmeye, süt içirmeye başlar, bu sayede çocukların anal yollarının yumuşadığını, temizlendiğini düşünürlermiş. işte bu çocuklara o dönem muhallebi çocuğu denirmiş...
Yavuz Sultan Selim, 1514 teki Çaldıran Seferi sırasında Şah İsmail'i savaş meydanında yendikten sonra, oralarda gördüğü 14-15 yaşında bir oğlan çocuğuna da diz çöküp ilanı-ı aşk etmiştir.
Padişah İbrahim (Osmanlıca: سلطان ابراهيم; İbrahim) (5 Kasım 1615, İstanbul – 18 Ağustos 1648, İstanbul), 18. Osmanlı padişahı ve 97. İslam halifesidir. İbrahim, 8 Şubat 1640'ta ağabeyi IV.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri