Pardösü TDK'ye göre doğru yazımı “pardösü” şeklindedir.
PARDÖSÜ TDK İMLA
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, pardösü şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "pardisö, pardesü" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"pardösü"dır.
a. Serin havalarda öbür giysilerin üzerine giyilen, paltodan ince üstlük: “Sırtında kumaştan kül rengi bir pardösü, ayaklarında da alçak topuklu kahverengi ayakkabılarla çıktı.” -Ç. Altan.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Flüt kelimesi doğru yazımdır. Fülüt şeklinde yazım ise TDK tarafından yanlış kabul edilen bir yazım şeklidir.
İlgili 43 soru bulundu
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Aferin TDK sözlüğü içerisinde tüm detayları ile yer almaktadır. Çoğu kişi aferin kelimesini "aferim" şeklinde kullanmaktadır. Fakat "aferim" yazım ve söyleme şekli ile yanlış olarak kabul edilmektedir. Doğru kelime yazımı ise "aferin" olarak karşımıza çıkmaktadır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Birdenbire TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Birdenbire sözcüğünün yazımı ile ilgili soru işaretleri TDK sözlüğünde yer alan ifade ile giderilebilmektedir. Burada kelimenin doğru yazımının “birdenbire” şeklinde ve birleşik olduğu görülmektedir.
PARDESÜ – PARDÖSÜ
i. (Fr. pardessus) Elbise üstüne giyilen, manto ve paltodan ince üstlük, mevsimlik ince ve hafif palto: El sırtında böyle zarif duramaz / Ismarlamadır elbisem, pardesüm (Câhit S.
sonuç: fransızca orjinali pardessus olan kelimenin nesnesel karşılığı türk dilindeki palto.
"aspirin" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 4 sonuç aspirin i. aspirin i. acetylsalicylic acid i.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre kulüp kelimesinin doğru yazılışı "kulüp"dır.
Doğru yazımı sandviç şeklinde olanıdır. Dilimizde yer alan bütün kelimelerin doğru yazımı konusunda incelenebilecek en doğru kaynak hiç şüphesiz Türk Dil Kurumu kaynaklarıdır. Sandviç kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazılışı ise sandviç olanıdır.
TDK için gün batımı kelimesi ayrı olarak dikkat çeker. Yapılan yanlış ise kelimeyi 'günbatımı' olarak yazmaktır. Tabi bu kabul edilemez ve kelime yanlış şekilde yazılmış olur. Bunun için 'gün batımı' olarak sözcüğü doğru şekilde kullanabilirsiniz.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Keşfetmek Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Keşfetmek sözcüğünün anlamını öğrenmek dışında, bireyler yazılışlarını da araştırabiliyor. Merak edilen keşfetmek sözcüğü bitişik yazılan bir kelimedir. Keşf etmek şeklinde yazılması doğru değildir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
SIMSIKI NASIL YAZILIR? Bu kelimenin sımsıkı mı, sım sıkı mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı sımsıkı şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Ahbap Kelimesi TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Ahbap, habip sözcüğünün çoğul halidir.
Aşçı kelimesi doğru yazılışı aşçı şeklinde olmaktadır. Ahçı şeklinde kullanım ise yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir. Türk Dil kurumuna göre aşçı kelimesinin doğru yazımı aşçı şeklinde olmaktadır.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Naylon' biçimindedir. Ana maddesi poliamit reçinesi olan, giyim ve eşya konusunda kullanılan dayanıklı ve esnek madde naylon olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri