Sanat yapmak kişinin odağını bedensel ve fiziksel rahatsızlıklarından başka bir yöne çeker, “akışta olma'' halini, doğallığı ve özgürlük hissini artırır. Sanat yapıyor olmak, özgürlük hissinin yanı sıra insanlara yaşamlarında daha çok seçim yapabilme özgürlüğü ve hakimiyet/kontrol duygusu verir2.
Sanatın insan yaşamına en önemli katkılarından biri de düşüncelerimizi, davranışımızı, kimliğimizi oluşturmamıza destek olurken, kendimizi tanımamıza, bulmamıza dair de bizi güçlendirmesidir. Empati duygularımızı geliştirir.
Sanatla uğraşmak, sanat eseriyle muhatap olmaktan edinilmiş (sezgisel) bilgi, sanat eseriyle terbiye olmuş bir zevk ve ruh, disiplinlerarası bir yapısı olan sosyal çalışmanın diğer alanlarla yaptığı bilgi alışverişini destekler niteliktedir.
Yaratıcı güç ve potansiyelleri eğitmek, estetik düşünce ve bilinci örgütlemek için çalışır. Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevincini tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir.
Bir resim yapmak, bir enstrüman çalmak veya yazı yazmak gibi sanatsal aktiviteler, kişinin zihinsel ve duygusal rahatlamasına yardımcı olur. Ayrıca, sanat depresyonla mücadelede ve anksiyete üzerinde olumlu etkiler sağlar. Sanatsal aktiviteler, beyinde mutluluk hormonu olarak bilinen endorfinlerin salınımını tetikler.
İlgili 27 soru bulundu
Çocuklar başta olmak üzere her yaştan birey için kendini ifade etme yeteneğini ve yaratıcılığı geliştiriyor. Sanatın insan hayatındaki önemi şüphesiz bunlarla sınırlı değil. İyi bir eser duygularını daha derinden anlamanı sağlarken, yeni fikir ve deneyimlere açık olmana yardımcı oluyor.
Sanat, insan gelişiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Sanat, çocuklara yaratıcı düşünme başta olmak üzere pek çok zihinsel beri kazandırır. Sanat yoluyla öğrenciler kendilerini, etraflarındaki insanları ve koşulları paylaşmayı ve yansıtmayı öğrenirler.
Peki, başka neden sanata ihtiyaç duyarız? Sanat, insanları hemen hemen her konuda eğitme gücüne sahiptir. Farkındalık yaratabilir ve bilgileri birçok kişi tarafından kolayca özümsenebilecek şekilde sunabilir. Sanat ne için yapılır sorusunun bir diğer yanıtı olarak da sanat eserleri; sosyal ve ekonomik engelleri aşar.
Sanatın amacı ve işlevi bu şekilde. Özetleyecek olursak sanatı iletişim kurmak, toplumlar eğitmek, bilgilendirmek, eğlendirmek, kültürel bir miras bakmak, düşündürmek veya hissettirmek için yapıyoruz.
Sanat insanların duygu ve düşüncelerini yansıtmasını sağlar. Bir toplumda en önemli şey iletişimdir. Bilim ne kadar gelişmiş olursa olsun insanların birbirini anlamadığı bir toplum çöptür. Bilim evrende olmayan bir şeyi bulmuş değildir; fakat sanat görülmeyeni ve bilinmeyeni de duygularıyla keşfedebilir.
Sanatla ilgilenmek, hafızayı güçlendirebildiği gibi problem çözme becerilerini geliştirebilir ve yaratıcılığı artırabilir. Sanat aynı zamanda, düşünme ve planlama becerilerini de geliştirir. Sanatın psikolojik etkileri, insanların davranışları üzerinde de etkili olabilir.
Sanat, insanların içlerindeki duyguları, düşünceleri ve deneyimleri ifade etmek için güçlü bir araçtır. Resim yapmak, heykel yapmak, yazmak veya herhangi bir yaratıcı süreçte bulunmak, duygusal deneyimlerinizi dışa vurmanıza yardımcı olabilir. Bu, duygusal rahatlama ve zihinsel açıklık sağlayabilir.
Sanat, toplumsal meselelere dair farkındalık yaratmanın etkili bir yoludur. Sanatçılar, eserlerinde toplumsal eşitsizlikler, çevre sorunları, insan hakları ihlalleri ve siyasi olaylar gibi önemli konuları ele alabilirler. Bu eserler, izleyicileri düşünmeye ve toplumsal meselelere duyarlılık oluşturmaya teşvik eder.
En genel ve en yaygın sanat tanımı; sanatın maddî bir faydayı değil, insanlara haz vermeyi amaçlayan özel bir faaliyet olduğudur. Haz, insan ruhunu yüceltir ve yükseltir. Sanat, bizde en derin varlık bilinciyle en yüce duyguları ve en asil düşünceleri uyandıran, makul ve bilinçli bir yaşamın ifade edilmesidir.
Yapılan araştırmalar, kendini sanat yoluyla ifade etmenin, depresyon, anksiyete ve kanser hastalarına yardımcı olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda, hafıza, akıl yürütme ve duygusal dayanıklılık gibi yetileri de kuvvetlendirmektedir. Sanat şifalıdır. Zihniniz ve bedeniniz arasında bir bağlantı kurmanızı sağlar.
Bazı filozoflara göre, sanatın kaynağı eğlence ve oyundur. İnsanlar zorunlu ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra amaçsız olarak, hoşa giden bir takım oyun faaliyetlerinde bulunurlar. Bu tür, hem bedeni dinlendirir hem hoşa gider.
Sanat sanat içindir anlayışında sanatın hiçbir şeyden etkilenmeden yalnızca sanat için olduğunu destekler. Sanatın yalnızca sanat için olduğunu savunan sanat sanat içindir anlayışı bazı dönemlerde benimsenmiş olan bir düşüncedir.
Sanat en genel anlamıyla, yaratıcılığın veya hayal güacünün ifadesidir. Bu geniş alama zaman içinde kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yapılmıştır. Sanat, bir duygu veya düşüncenin en güzel ve en estetik haliyle görsel ve işitsel bir maddede vücut bulmasıdır.
Sanat eğitimi, eğer zamanında verilmezse, bireyin estetik duyarlılık, karşı görüşlere saygı, farklı kültürlere değer verme, sanat eserlerini koruma bilinci kazanma ve evrensel ortak bir değeri paylaşma vb. gibi davranışları kazanamamasına yol açabilir.
Bilgi, görgü, duygu, düşünce güzel sanatları yaratan temel öğelerdir.
Sanatsal bakış açısı etrafımızdaki nesne, durum ve olayları estetik bir hazla değerlendirme; biraz eleştirel olma, olayları, nesneleri , durumları olduğu gibi ele almayıp üzerine biraz yaratıcılık sosu , biraz kendinden eklemek , geliştirmek, olduğu noktadan başka bir yere taşımak olarak açıklanabiliriz.
Sanatın aslî görevi öğretmek değil; hissettirmek, duyurmak, sezdirmektir.
Hayatımızdan sanatın çıktığını düşünün. Duygularımızdan uzaklaşır, kendimizi ifade etmekte ve anlatmakta, çevremizi anlamakta zorlanırdık. Böylece ilişkilerimiz daha ilkel bir hal alırdı. Çevremizdeki estetik binalar, müzik, edebiyat ve bunun gibi insan hayatını ilginçleştiren ve güzelleştiren şeyler olmazdı.
Atatürk'e göre sanat güzelliğin ifadesidir. Musiki, resim, heykeltıraşlık, edebiyat, mimarlık ve danstan oluşan güzel sanatları incelik ve hünerle icra edebilmek, bu anlamda ince bir kabiliyete sahip olmak “sanatkârlık” olarak ifadesini bulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri