TDK'ya göre çiğ köfte kelimesi bitişik yazılmaz. Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır. Ayrı yazılsa bile iki kelimeden tek bir anlam çıkartılır.
ÇİĞ KÖFTE. birl. i. Dövülerek veya makineden geçirilerek mâcun hâline getirilmiş çiğ etle suda bırakılmış çiğ bulgurun tuz, biber, maydanoz, soğan katılarak iyice yoğrulması sûretiyle hazırlanan ve köfte biçimi verilerek pişirilmeden yenen yemek.
"Çiğ köfte bitişik mi yazılır?" sorusu yanıtlanırken ise güvenilir kaynak olan TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'na bakılması yeterlidir. İsim türündeki kelimelerden olan çiğ köfte yazımı doğru ve yanlış hâli ile aşağıdaki gibi belirtilebilir: Çiğköfte (Yanlış) Çiğ köfte (Doğru)
Şanlıurfa yöresine ait çiğ köfte et ile yoğurulurken, Adıyaman yöresine ait çiğ köfte etsiz bir şekilde yoğurulmaktadır. Şanlıurfa Çiğ Köftesi 2008 yılında tescil edilirken, Adıyaman Çiğ Köftesi 2018 yılında tescil edilmiştir.
Şanlıurfa'nın etli, Adıyaman'ın ise etsiz çiğ köftesinin tescillendiğini hatırlatan Kılınç, "Türkiye'de binlerce bayisi olan ciddi bir sektör, çiğ köfte denilince Adıyaman anlaşılıyor zaten.
İlgili 45 soru bulundu
Urfa Usulü Çiğköfte ( Etli ) Tarifi Nasıl Yapılır? Çiğköfte tepsisine kıyma, baharatlar, ince kıyılmış soğan, buz parçaları ve ezilmiş sarımsaklar konularak kıvam alana kadar yoğrulur. Daha sonra ortası havuz gibi açılarak bulgur konur ve içe doğru yoğrulmaya devam edilir.
Meşhur Adıyaman Çiğ Köftecisi'nin kurucusu Ömer Aybak, Türkiye geneline yayılmış bin 400'e yakın şubeleri ile ülkenin en çok sevilen çiğköfte markaları arasına girmeyi başardıklarını söylüyor.
Eski Komagene medeniyetinden günümüze ulaşan özel bir lezzet olan çiğ köfte, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde Nemrut Kralı'nın emri ile Nemrut'ta ateş yakılmasının yasak hale getirilmesinin ardından becerikli bir avcı eşinin dövülmüş çiğ et, salça ve bulguru harmanlaması ile ilk defa ortaya çıkmıştır.
veya marka adı ile Komagene, Türkiye merkezli bir etsiz çiğ köfte zinciridir. Şirket, 2005 yılında kurulmuş olup adını Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde MÖ 2. yüzyıl ile MS 1. yüzyılda varlığını sürdürmüş olan Kommagene Krallığı'ndan almaktadır. Şirketin merkezi İstanbul'un Maltepe ilçesinde yer almaktadır.
Çiğ köfte kalori bakımından makul değerler içerisinde kalır. Bir çiğ köfte kaç kalori diye düşünenler tanesinin ortalama 30 g ve 54 kcal olduğunu düşünebilirler. 100 gr çiğ köfte kaç kalori sorusunun cevabı 180 kcal olarak verilebilir. Bu durumda 200 g çiğ köfte kaç kalori sorusu da 360 kcal olarak cevaplanır.
TDK'ya göre çiğ köfte kelimesi bitişik yazılmaz. Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır. Ayrı yazılsa bile iki kelimeden tek bir anlam çıkartılır.
Büyük harflerle yapılan kısaltmalarda aralara nokta konulmaz ancak gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmaları bu kuralın dışında tutulur. Bu yüzden T.C. yazımı doğrudur. Bu kelime genellikle TC şeklinde yanlış yazılmaktadır.
CIZBIZ KELİMESİNİN ANLAMI
Izgarada pişirilmiş eti anlatmak için kullanılan bir tabirdir. İnsanlar ayrı yazarak hata yaparlar. Bu kelime genellikle cız bız şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı cızbız şeklinde olmalıdır.
Malzemeler. İçindekiler: Esmer çiğköftelik bulgur (%83,3), nişasta, isot (%2,6), kurutulmuş öğütülmüş soğan, tuz, kurutulmuş öğütülmüş kırmızıbiber (%1,8), sarımsak, acı kırmızıbiber (%0,9), karabiber, yenibahar, kimyon, bitkisel yağ (ayçiçek), maydanoz, şeker, tarçın, fesleğen, nane.
köfte (isim); etli (sıfat) + köfte (isim). Ayrıca, “çiküfţe” sözcüğünde -ğ sesi düşmüş (çiğ > çi) ve geniş yuvarlak ünlülü “köfte” sözcüğü dar yuvarlak ünlülü “küfţe”3 biçimini almıştır. Adıyaman için “çiğ köfte okulu” tabirini kullanmak yerindedir.
Doyurucu ve aperatif bir yiyecek olması sebebiyle çokça tüketilen çiğ köftenin faydaları da bulunuyor. Çiğ köfte, baharatlar ve isot barındırması sebebiyle kan ve kolesterol seviyelerini dengelerken, metabolizmayı da hızlandırıyor. Çiğ köftenin olmazsa olmazı bulgur ise B vitamini kaynağı barındırıyor.
Komagene sorun yaşanmazsa anlaşmayı ikinci beş yıl için uzatılma taahhüdü verir. Franchise alan isterse devam eder. Franchise giriş bedeli, A kategorisi için 25.000 YTL, B kategorisi için 20.000 YTL, C kategorisi için 15.000 YTL, D kategorisi için 10.000 YTL olacak şekilde beklenen gelire paralel belirlenir.
Markanın yeni sahibi YÖRPAŞ AŞ Genel Müdürü Çetin Tekdemir'le bu başarı hikayesini konuştuk.
Hem Urfalılar hem de Adıyamanlılar çiğköftenin kendilerine ait olduğu iddiasındalar. Etli ve etsiz olmak üzere iki çeşidi bulunan çiğköfte, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş durumunda.
Şanlıurfa'da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir. Şanlıurfa'da yoğrulan etli çiğ köftenin hemen tüketilmesi gerekmektedir. Ancak rivayete göre Ramazan ayında yanlışlıkla iftardan uzun süre önce hazırlanan çiğ köftenin kullanılmasıyla bu yemek oluşmuş ve Şanlıurfa mutfağına yayılmıştır.
Bayıla bayıla tükettiğimiz çiğ köftelerin asıl lezzetinin baş kahramanıdır, isot. olmazsa olmazıdır.
GÜLTEPE'DE BİR USTA
İlk önce Gültepede küçük bir dükkan açan Ömer AYBAK (Ömer Usta) 2005 Şubat ayında ise üretim merkezi ile Mecidiyeköy Şubesini açtı. Zara başta olmak üzere birçok ünlü isim, elde yoğurularak lezzetten ödün vermeyen Ömer Usta'nın Çiğ köftelerinin sürekli müşterisi.
Güzelaydın'ın sahibi olduğu şirket şimdilerde Türkiye genelinde 310 bayiye ulaşan bir zincir konumunda. Aynı zamanda Kahta Çiğköfte'nin Yönetim Kurulu Başkanı da olan Orhan Güzelaydın'ın verdiği bilgilere göre zincir halinde sektörde faaliyet gösteren firma sayısı 50'nin üzerinde.
Etsiz çiğ köfte sektöründe yeniliklere imzasını atmış, tadından ve kalitesinden ödün vermeden büyüyen firmamıza katılmak istiyorsanız; başvurularınızı bekliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri