Bol etli, özel baharat karışımından üretilmektedir. Orta Asya Türklerinden bizlere kadar ulaşmış kıymetli bir mirastır. Fatih Sultan Mehmet Han'ın çok sevdiği yemekler arasında olan yoğurtlu bir mantıdır.
Kayseri mantısının diğer etli mantılardan farkı, büküm şekli ve boyutunun küçük oluşudur. Kayseri mantısı bohça biçiminde şekillendirilir. Bu nedenle yufkası tam kare olarak kesilir ve içi doldurulduktan sonra, karenin köşeleri birbiri üzerine yapıştırılır.
Etsiz Yaprak Mantı (Hingel)
Üçgen Mantı (Tatar) Tarifi İçin Malzemeler
Tuz ve su.
İlgili 44 soru bulundu
Yaprak Mantı ( Bayburt Yöresine Ait Boş Mantı Da Denir) - Nefis Yemek Tarifleri.
Pek çok yöreye ait çeşitleri bulunan mantıların en çok sevilenlerinden biri de Bodrum mantısıdır. Bu mantının en önemli özelliği ise haşlanmaması ve yağda kızartılması. Kayseri'nin yağ mantısına benziyor ama Bodrum mantısı mayasız hamurdan yapılıyor ve daha kıtır ve küçük ebatlarda oluyor.
Özbek Mantısı (Kaskoni)
Bosna Hersek'te yaklaşık 6 asırdır sofraların vazgeçilmezi olan ve ünü ülke sınırlarını aşan Boşnak böreği, hem vatandaşların hem de ülkeyi ziyaret eden turistlerin en çok aradığı lezzet.
Mantı ya da daha genel bir ifadeyle içi dolgulu hamur işleri Çin'den İtalya'ya çok geniş bir coğrafyada büyük bir zevkle tüketiliyor. Özellikle Kafkasya bölgesinin mantılarının lezzetine doyum olmuyor. Bunlardan biri de Ahıska mantısı…
Kayseri ile özdeşleşen 'Mantı'nın 36 çeşidinin bulunması ve her birinin diğerinden lezzetli olması mantının haklı şöhretinin kaynağı olsa gerekir. Etli Mantı,Börek Aşı,Tepsi Mantısı, Peynirli Mantı,Yağ Mantısı, Şebit Yağlaması hamur ağırlıklı ev yemeklerinin önde gelenleri arasında yer alır.
Çin Mantısı (Gyoza)
KAYSERİ MANTISINA RAKİP 👍 Üçgen Mantı Tarifi / Sivas yöresinden nefis lezzet - YouTube.
Boşnak mantısı mantı deyince ilk akla gelen mantılar gibi içi doldurulup haşlanan bir mantı değil. Mantodan ziyade bir çeşit börek aslında. Mantıya benzeyen yanı sarımsaklı yoğurt ve yağda yakılmış toz biberle servis edilmesi.
Çorum mantısını diğer mantılardan farklı kılan öncesinde kızartılıyor olması. Farklı bir mantı çeşidi olan Çorum mantısının kıyması hamur ile birleştiğinde eşsiz bir lezzete kavuşuyor. Kuru mantı olarak da bilinen Çorum mantısı son zamanların en çok aranan mantı çeşitleri arasında yer alıyor.
Türkmenler bu mantı için özel tencere kullanırlar. Bu tencere bir kaç katlı olup, en alt katı su için, diğer katları da delikli şekilde ayarlanmış. En altta su kaynarken delikler sayesinde mantılar buharda lezzetli bir şekilde pişerler. Bu delikli tencerenin tabanı tereyağı ile yağlanır.
Gürcü mantısı olarak bilinen Hinkali Düzce ilimizde sıklıkla yapılan yöresel lezzetlerden biridir. Hinkali mantısının özelliği ise elle yenmesiidir. Çünkü çatal batırılırsa hinkalinin içindeki sular akarak lezzetini kaybetmesine neden olur.
Hinkali (Gürcü Mantısı)
Rus mantısında iç harç sebzeliden ziyade hamurun ana maddesinde süt oluyor. İtalyan mantısında da hamuru sadece yağ tuz, su, 3 adet yumurta ve un elementlerinden oluşuyor. Artı iç harç ıspanak peynir karışımından yapılıyor.
İtalya'da ravioli, Uzakdoğu mutfağında gyoza olarak bilinen mantının Rus mutfağındaki karşılığı ise pelmenidir. Tatlı ve tuzlu olarak ikiye ayrılan pelmeni, tatlı olarak sunulacaksa meyveli sos ve şekerle birlikte hazırlanır. Tuzlusu ise sade, kıymalı veya peynirli çeşitleri ile sunulur.
Nohutlu Mantı - Bilecik
Hazırlanan parçalar yağlanan tepsiye sırayla dizilir, daha sonra hafif ateşin üzerine konulur, pembe kıvamına geldikten sonra ateşten alınır. Kaynamış su, mantıların üzerini kaplayıncaya kadar dökülür. Mantı suyu çekinceye kadar ateşte bekletilir.
Bozüyük Mercimekli Mantısı, ilk olarak Bozüyük ve Söğüt ilçeleri arasındaki köylerde üretilmeye başlanmış olup günümüzde, yoğunlukla Bozüyük'te olmak üzere Bilecik ili genelinde üretilmektedir.
Hengel, hangel veya hingel (Türkçe: Hangel / Hengel, Kürtçe: Xingal, Azerice: Xıngal / Xəngəl, Dağıstan: Hinkal), Kafkasya'da ortaya çıkmış içsiz-içli bir tür mantıdır. Türkiye'de Artvin ve çevresinde (özellikle Şavşat ilçesinde), Ardahan,Çorum, Sivas, Doğu Karadeniz, Erzurum, Kars'ta yapılır.
Kayseri mutfağı denilince mantıdan sonra akla gelen ilk lezzetlerden birisi de Şebit yani nam-ı diyar Kayseri yağlamasıdır. Aslında Kayserililerin “şebit” dedikleri içinde yer alan, tek tek açılan, bir çeşit lavaş ekmeğini andıran hamurudur.
Bir kase nohut mantılarla tavuk suyuna eklenir. Pişen mantı ve nohutlar servis tabağına alınır ve üzeri didiklenen tavuk etleriyle kaplanır. Mantı ve tavukların üzerine yoğurt dökülür. Yağda yakılan toz biberli sos da yoğurdun üzerine dökülür.Balıkesir mantısı sunuma hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri