Yemekler arasında Sivrihisar'ın meşhur dövme sucuğu, Sivrihisar sarması, kalem dolması, güveç, ballı gözleme ve suböreği en çok tercih edilenlerdendir. Bölgenin arabaşı ve bamya çorbası da çok meşhur ve lezzetlidir. Yöresel tatlılar arasında patlıcan reçeli, muska baklava ve Sivrihisar pekmezi en ünlülerindendir.
Sivrihisar'ın aynı zamanda bamya çorbası, kelem (lahana) dolması ve un helvası meşhurdur.
Anadolu'nun eski yerleşim yerleri arasında sayabileceğimiz Sivrihisar yöresel yemekleri ile damak tadınıza hitap ediyor. Özellikle tatmanız gereken lezzetler arasında su böreği, Sivrihisar sarması, kalem dolması, güveç, bamya çorbası, Sivrihisar baklavası, ballı gözleme ve arabaşı bulunuyor.
Damak zevkimizi ve mutfağımızı zenginleştirmek için Eskişehir'in yöresel yemeklerini öğrenmekte fayda var. Eskişehir'in en meşhur yöresel yemekleri: çiğ börek, balaban köfte, haşhaşlı ekmek, cevizli ekmek, haşhaşlı bükme yufkalı büryan, kıygaşa ve kavurma börektir.
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir.
İlgili 25 soru bulundu
KİRAZ, ELMA VE VİŞNE İÇİN ESKİŞEHİR
Eskişehir'de en çok kiraz, elma, vişne, armut, erik, kayısı, iğde, ayva ve şeftali meyveleri yetiştiriliyor.
Eskişehir'e özgü bir tatlı olan Met Helva, pişmaniye tadını andırsa da pişmaniyeden farklı olarak dağılan yapısı ile dikkat çeker.
Eriş Helva'dan Met ve Nuga Helvası
Eskişehir'in meşhur tatlıları olan met ve nuga helvası; un, sıvı yağ, limon ve şekerin lezzetli bir kombinasyonudur. Kastamonu helvasına benzeyen met helvası, kendine has lezzeti ile, Eskişehir'e gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken bir tatlıdır.
Şehirde isim yapmış en meşhur lezzet ise “çi börek”tir; Tatarlar “çi” kelimesini güzel anlamında kullanırmış, bu lezzetli böreğin adı da buradan geliyor. Özellikle Odunpazarı tarihi bölgede bulunan otantik bir çok restoranda çi börek tadabilirsiniz.
1074 yılında Sivrihisar'a Selçukluların yerleşmesi ile birlikte, İlçenin adının KARAHİSAR olduğu bilinmektedir.
Türkiye'nin ilk açık hava müzesi Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi, Alemşah Türbesi, Sivrihisar Saat Kulesi, Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi, Nasreddin Hoca Anıt Parkı, Nasreddin Hoca Evi, Pessinus Antik Kenti ve Sivrihisar Ulu Cami bu ilçede bulunmaktadır.
Eskişehir ticaretinde söz sahibi çok Sivrihisarlı bulunmaktadır. Ankara, Eskişehir ve İzmir yollarının kesişme noktası üzerinde duran Sivrihisar, dikkati ilk önce, mızrak gibi göklere kadar uzanan yüksek, sivri kayalıklarıyla çekiyor. İsmini de bu kayalıklar veriyor şehre.
Gönül Dağı dizisi Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde çekilmektedir. Dizide görünen Gedelli köyü, günümüzde Niğde ilinin Ulukışla ilçesine bağlıdır. Senaryoda geçen Gedelli köyü, aslında dizinin çekimlerinin yapıldığı Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinin kırsal bölgesidir.
Sivrihisar bağları ve üzümleri kendisi kadar ünlü ve başka yerde görülmeyen özelliklere sahiptir. İlçemizde yetişen başlıca üzümlerimiz, maarif, kekre, narinci, mor ve beyaz fesliğin, Arap parmağı, analıkızlı, yâd üzüm, Pembe çavuş, geçek karası olarak anılmaktadır.
B) NÜFUS DURUMU: Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Veri Tabanı'na göre, İlçenin toplam nüfusu 20.746 olup, 10.346 Erkek, 10.400' ü kadındır.
Eskişehir'in Meşhur Çiböreği.
En yoğun şekilde Eskişehir, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde yaşayan Manavlar, bölge halkı tarafından çoğunlukla "Yerli" olarak da anılmaktadır ve Eskişehir'in yerlisine manav denir.
İlimiz çok eski bir yerleşme merkezidir. Bölgenin ilk yerleşme noktası şimdiki yerin 6 km kuzeyindeki Dorylaion'dur. Tarihinin çok eski olmasından dolayı da Eskişehir adı verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri