Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır. Siz de bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak tatlıyı buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Tatlıları sıcakken buzdolabına kaldırmanız durumunda kıvamı ve lezzeti bozulabilir.
Sütlaç Nasıl Saklanır? Artan sütlaçlarınızın üzerini sıkıca kapatıp buzdolabında ertesi gün tüketmek için saklayabilirsiniz. Daha fazla beklettiğinizde bozulmaz veya tadı değişmez.
Zira dondurucuda saklandıktan sonra çıkarıp servis etmek istediğinizde sulanma yapar, doku ve tat olarak kötü bir lezzet ve kıvam sunarlar. Bu sebeple onları mümkün olduğunca buzdolabında saklamalı ve en kısa zamanda (3 gün içinde) tüketmelisiniz.
Pişen sütlacı tepsiden alıp önce dışarda soğuyana dek bekletelim sonra buzdolabına koyalım. Üzerini streçle kapatalım. İkram yaparken süsleyelim.
2-3 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenmenin ardından kepçeyle pirinçleri fazla ezmeden karıştırarak kaselere eşit miktarda paylaştırıyoruz. Ilıdıktan sonra dolaba kaldırıp bir gece dinlendirirsek daha lezzetli olacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Sütlacın kıvamı hafif sulu ve yumuşak dokulu olmalı subyesi fazla olan sütlaçlarda sütün tadı ve aromasından çok nişastanın tadı baskın gelmektedir.
Pirinçlerin diri kalmadan iyice yumuşaması için kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Bu tarifte güveç veya porsiyonluk fırın kapları kullanabilirsiniz. Kapların yarısına gelecek kadar su doldurduğunuz tepsiyi fırına verebilirsiniz. Fırının sadece üst kısmını çalıştırarak sütlaçları 5-10 dakika içinde kızartabilirsiniz.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Daha sonra sütlacı, kepçe yardımı ile kaselere paylaştırıp, oda ısısında soğumaya bırakın. Oda ısısında soğuyan nişastasız sütlaçları soğuyup kıvam alması için buzdolabında en az 4-5 saat dinlenmeye bırakın. Daha sonra üzerlerini tarçın ve fındık kırığı ile süsleyerek, soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır. Siz de bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak tatlıyı buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Tatlıları sıcakken buzdolabına kaldırmanız durumunda kıvamı ve lezzeti bozulabilir.
Karıştırın ve süt kaynayana kadar ara ara karıştırmaya devam edin. Kaynadıktan sonra altını kısın, 8-10 dakika daha bu şekilde karıştırarak kısık ateşte pişirin. Ardından şekeri ekleyin, karıştırın. Tekrar kaynamasını bekleyin ve 4-5 dakika daha da kısık ateşte bu şekilde kaynatın.
Süt kaynadıktan sonra sütlacı ocakta iyice kıvamlı olarak 40-45 dakika kadar pişiriyorum fırının ızgara bölümünü yakıp sütlaçları fırına veriyorum.
Sütlü tatlı seven insanların hayır diyemeyeceği nadir tatlılardandır sütlaç. Üzeri hafif yanmış fırın sütlacın o çıtırlaşmış kabuğuna kaşık daldırmanın zevki bambaşkadır. Hele bir de bol fındıklı oldu mu, değmeyin keyfimize. Ama üzerine hafif tarçın dökülüp, soğuk soğuk yenenin yeri başka güzeldir.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
Bozuk süt tüketilmesi besin zehirlenmelerine ve bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Besin zehirlenmesinde baş dönmesi, göz kararması, ateş, mide krampları, ishal ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi durumların hafif seyretmesinde bol sıvı (özellikle su) ve yoğurt tüketimi ile rahatsızlık geçebilir.
Bir diğer yöntem ise üzerine yumurta sarısı sürmek ve toz şeker serpmek. Üzerine yumurta sarısı ve toz şeker serptiğinizde üzeri çok hızlı bir şekilde yanacak ve kızaracaktır.
Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Sütlaca tuz, sütlacın tadını dengelemek için (eser miktarda) atılır. Nişasta kullanımadan yapılan sütlaca tuz ilave edilmezse, sütlacın tadı dengesiz olur. Çoğu damak bu tat dengesizliğini fark eder.
Önce Su, Sonra Pirinç
Sütlaç tatlısı yapmaya başlarken tencereye mutlaka önce suyu ilave etmek gerekiyor. Eğer bunun aksine tencereye önce pirinçleri alıp daha sonra üzerine su eklerseniz sütlacın istenen lezzeti yakalaması zorlaşacaktır. Dolayısıyla tencereye önce suyu ilave edin ve güzelce kaynatın.
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Günümüz şefleri, pürmüzü sık sık kullanmaktadır. Etleri tütsülerken, sütlaç tatlısının üzerini yakarken kullanma ihtiyacı duyulan pürmüz farklı tarifler için de tercih edilir. Çok sevilen cream brule tatlısını hazırlamak için de pürmüze gerek duyulur.
Sütlaç gibi tatlılar yaparken şekerini fazla kaçırdığınızı fark ettiğinizde sütlacı kısık ateşte bekletirken yaptığınız sütlacın yarısı kadar şekersiz sütlacı ayrı bir tencerede tekrar yapın. İkisi de pişmeye yakınken birleştirip bir taşım kaynatın.
Ne kadar doğal, yağı alınmamış süt kullanırsanız sütlacınızın kıvamı ve lezzeti o kadar başarılı olacaktır. Kremalı sütlaç tarifinde süte ilave olarak krema kullanarak sütün yağ oranını artırıyoruz. Dolayısıyla sütlacımız çok daha lezzetli oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri