Eğer işlemler nispeten sıcak bir havada yapılmış ise tek katın kuruma süresi yaklaşık olarak 2,5 ile 3 saat aralığında olmaktadır. Aynı şekilde ilki kuruduktan sonra ikinci kat çıkılmış ise bir sonrakine geçmeden önce de en az ortalama 2,5 ile 3 saat arası bekleme süresi ilave edilmelidir.
Kokuya karşı da hassas olan ve hemen kurumasını isteyen kişiler için su bazlı boya tercih edilebilir. 2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır.
Kuruma Süresi Katlar arası bekleme süresi min 2 saattir.Tam kuruma süresi min.24 saattir. Yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir.
Kuruma Süresi: 1-2 saatte kurur, 24 saatte sertleşir. Önerilen Astarlar: Saten alçılı yüzeyler dışında astar gerektirmez. Uygulama: Alt yüzey işlemleri tamamlanmış temiz ve kuru yüzeylere yukarıdaki gibi inceltilen Sembol Tavan Boyası 2 kat halinde uygulanır. Uygulama katları arasında en az iki saat beklenmelidir.
Ek olarak boyanın daha uzun ömürlü olması için de boyamaya geçmeden önce astar sürebilirsiniz. Astarsız boyama yapmak isterseniz boyayı üç kat uygulamanızda fayda vardır.
İlgili 23 soru bulundu
Daha Uzun Süreli Yarı Kalıcı boyalar, 28 yıkamaya kadar sürer; saçınızı hergün yıkarsanız, bu süre yaklaşık 4 haftadır. Kalıcı Boyalarda ise dipleriniz gözükmeye başladığında, yaklaşık 4 ila 6 hafta sonra boyanın yenilenmesi gerekir.
Boyama tavandan zemine doğru yapılır. İlk katta emilim fazla olacağından daha ince uygulanır. İkinci kat boya ise daha kalın uygulanabilir. Zeminin rengine ve durumuna göre gerekirse 3. ve 4. kat boya atılır.
"Tavan boyası sulandırılır mı?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Tavan boyasını kullanmadan önce su ile inceltmek gerekir. Tavan boyası inceltme işlemi için içine %15 oranında su katılır.
· 2,5 kg. tavana bir su bardağı su, · 10 kg. tavan boyasına 750 ml su, · 17,5 kg. tavan boyasına 1,5 litre su, · 20 kg tavan boyasına da 2 litre su ilave edilir.
Zemine yağlı boya uygulaması yapılacaksa, yağlı boya öncesi astar uygulaması mecburi bir işlem değildir. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişlerde ise, astar uygulama mutlaka yapılmalı.
Bir litre duvar boyası 20-30 m²'lik bir oturma odasını, 15 litre boya ise 60-90 m²'lik bir evi boyayabilir. Tavan resimleri için 17,5 kg'dır. İyi bir 90 m² tavan boyası iki kat 90 m² tavan boyası ile uygulanabilir.
Buna göre 2.5 litre boya 10-15 metre kare bir alanı boyamaktadır. 7.5 lire bir boya ise 20-30 metre kare bir alanı boyuyor. 60-90 metre kare gibi bir alanı boyayacaksanız 15 litre boya almanız gerekiyor. - Eğer tavanınıza boyayacaksanız 17.5 litrelik bir boya 90 metre karelik bir evin tavanını 2 kat boyayabilir.
Yüzeye yapışma kuvvetleri oldukça yüksek olan tavan boyaları kolaylıkla uygulanabilirler. Kokusuz bir yapıya sahiptir ve kolay kuruma özellikleri bulunmaktadır. Birçok tavan boyası rengi bulunmaktadır fakat ortamı aydınlık ve geniş göstermek için en çok beyaz tavan boyası tercih edilmektedir.
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
1 Litresi İle Uygulama Şekli Ve Zemine Bağlı Olarak 16 - 20 M² Alan Tek Boyanır. Ağzı Açılmamış Orjinal Ambalajında Oda Sıcaklığında 2 Yıldır.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
** 10 kg ile 30 – 50 m² yüzey boyanır. *** 17,5 kg ile 52,5 – 87,5 m² yüzey boyanır. **** 20 kg ile 60 – 100 m² yüzey boyanır.
Bundan ötürü genellikle kaç metrekarelik alana uygulama yapılacak ise o kadarlık boya satın alınması için gerekli planlamanın yapılması gerekmektedir. Bu duruma örnek olarak 1 kg boya ile kaç m2 boyanır sorusunun cevabı iç cephede yaklaşık 7 ile 10 metrekare arasına denk gelmektedir.
Fırça ve rulo ile uygulamalarda %20 oranında su ile inceltilerek iki kat uygulanır. Püskürtme ile %10-15 oranında su inceltilerek tek kat uygulanır.
En küçük hacimli boyalar, 2.5 litre boyalardır. Bu boyalara, yarım litre hatta yarım litreden de az su katabilirsiniz. Yarım litre suyu boyanın içine boşalttıktan sonra küçük rulo ya da bir çubuk benzeri nesneyle iyice karıştırın.
Yüzeydeki toz, yağ, is ve kirlenmeler iyice temizlenmeli, gerekirse su ile yıkanarak silinmelidir. Hacimce %30 su ile inceltilerek fırça veya rulo ile 2 kat olarak uygulanmalı ve katlar arasında ortam ısı ve rutubetine bağlı olarak 1-2 saat beklenmelidir.
Badana yaparken sırasıyla tavan, duvarlar, kapılar ve pencereler boyanır. Eğer kalorifer peteklerinizin de boyanması gerekiyorsa en son onlara işlem uygulanır. Tavanda kenarlara fırça çektikten sonra, rulo fırça ile orta kısmını kolayca boyayabilirsin. Duvarlara geçmeden, tavanın kurumasını beklemek zorundasınız.
Hangi yüzeye uygulanırsa uygulansın yağlı boyanın üzerine direkt su bazlı boya yapılmaz. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçmek için ilk önce zemine ince bir zımpara yapılır. Zemin toz, kir ve yağdan arındırılır. Daha sonra bu işlemin arkasından üstüne bir kat dönüşüm astarı (geçiş astarı) yapılır.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri