Yumurta kabuk rengi, tavuğun genetik yapısına göre belirlenir.Tavuk ırkına göre değişiklik gösteren pigmentler sebebiyle farklı renklerde yumurtalar oluşur. Yumurta kabuğunda kahverengi renge sebep olan ana pigment protoporfirin IX, mavi veya yeşil rengi oluşturan pigment ise biliverdindir.
Fakat buradaki en önemli nokta; "gerçekten yumurtayı doğru seçebiliyor muyuz?" sorusu oluyor. Bununla birlikte doğru şekilde pişirilmeyen yumurta da sandığınız kadar faydalı olmayabiliyor. Bu nedenle piştikten sonra etrafında yeşil bir halka görüyorsanız, bu o yumurtada sorun var demektir.
Türkiye'de "yeşil yumurtacı" ismiyle bilinen, yeşil ve mavi renkteki yumurtaları dolayısıyla geçen yıl süs tavuğu besleyenlerden fazla talep gören Şili kökenli "araucana" cinsi tavuklar, az bulunması nedeniyle mezatlarda yüksek fiyattan satılıyor.
Yumurta beyazındaki sülfür ile sarısındaki demir tepkimeye girerek yeşil renkli demir sülfür halkasını oluşur. Yeşil renge, pişirme suyundaki yüksek miktarda demir de neden olabilir. Çok yüksek sıcaklıkta pişirilen çırpılmış yumurtalar da yeşilimsi bir görünüm oluşturabilir.
Bu yumurtada daha çok vitamin ve mineral var gibi beklentiler tamamen bir şehir efsanesidir. Yumurtanın rengi sadece o yumurtayı yumurtlayan hayvanın ırkına bağlı genetik bir özellik. Renk sadece tüketicilerin tercihidir ama yeşil yumurtaya 5 lira para veriyorsa parası çoksa bu tüketicinin tercihidir.''
İlgili 32 soru bulundu
Yeşil yumurtanın faydaları
1- Meme kanseri riskini azaltır. 2- Göz sağlığını korur. 3- Gebelik döneminde günlük ihtiyaç duyulan besin miktarını karşılar. 4- Kasların güçlenmesine etki eder.
Ancak en çok merak edilen konu ise diğer yumurtalardan daha mı faydalı olduğudur. Mavi yumurta hem besin değeri hem de lezzeti ile kahvaltı sofralarında çokça tüketiliyor.
Köy yumurtalarının sarıları açık sarı veya az koyu sarı olur. Asla çok koyu sarı veya turuncu tonlarda olmaz. Köy yumurtaları haşlamada daha çabuk pişer. Besin değeri şehir yumurtalarına göre kat kat fazladır.
Yumurta beyazı pembeyse, yeşilse veya gökkuşağı renklerine benzer bir rengi varsa yumurtaya Pseudomonas bakterisi bulaşmıştır ve tüketilmemelidir. Yumurtanın içinde siyah ya da yeşil noktalar varsa yumurtaya mantar bulaşmıştır ve yumurta çöpe atılmalıdır.
Rengi: Yumurtanın rengi, yumurtlayan tavuğun yediği şeyleri gösterir. Eğer yumurtanın beyazı pembemsi veya yeşil bir renkteyse, bu yumurtaya pseudomonas bakterisinin bulaştığını gösterir ve tüketilmemelidir.
Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercihtir. Ancak 10 dakikadan fazla piştiğinde yumurta sarısı etrafında demir sülfür halkası olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir.
TAVUKLARIMIZ FOTOGRAFLARDA GÖRÜLDÜGÜ GİBİ AMERİCANO CİNSTİR..WHİTE,BLACK,GREY OLARAK ÜÇ RENKTE ÜRETİM YAPMAKTAYIZ... EN AZ GÖNDERİM 12 ADETDİR.ADET FİYATI 18,34 TL GELİYOR. ÜCRETSİZ KARGO DAHİL. .
FİYATI GEÇEN YILA GÖRE 10 KAT ARTTI
Son aylarda az bulunması nedeniyle adeta karaborsa oldu. Geçen yıla kadar bunların fiyatları 150-200 TL iken iyi bir damızlığın şu an fiyatı bin 500 ile 2 bin TL arasında mezatlarda değerini buluyor." dedi.
İçerdiği yüksek demir sayesinde, çeşitli faktörlere bağlı ortaya çıkan kansızlığa iyi gelir. Vücuttaki kemik ve dişlerin ihtiyacı olan kalsiyum bakımından zengin olan mavi yeşil yumurta, kemiklerin sağlıklı gelişmesini sağlarken, dişleri de hastalıklardan korur.
Bayat yumurta nasıl anlaşılır endişesini gidermek için 1 bardak suya ihtiyacınız var. Kullanacağınız suyun soğuk su olması önemlidir. Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
Yani aslında yumurtaların son ana kadar rengi bile yoktur. Yumurta rengi farklı olsa da besin değeri, lezzeti ve pişme şekilleri bakımından iki renk yumurtanın da içi aynıdır. Her iki yumurtada da aynı miktarda protein, vitamin ve mineral bulunur.
Eğer akı hafif bir renge sahipse tazedir demektir. Taze yumurtaların sarısı parlaktır. Kırdığımız yumurtanın sarısının parlaklığı da taze olup olmadığını gösterir. Bütün bunların yanında yumurtanın sarısı dağılmıyor ancak kolay hareket ediyorsa, akı da açık beyaz bir renge sahipse bayatlamaya başlamıştır.
Yumurtada besin zehirlenmesine neden olan salmonella isimli bakteridir. Bu bakteri vücuda alındıktan 12-72 saat içerisinde enfeksiyona neden olmaktadır. Hastalar 4-7 gün boyunca kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı ve ateş problemi yaşamaktadır.
Bahsettiğim mor halkalı yumurtaların kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Bu yumurtanın demirinin, kükürt ile birleştiğinin bir işaretidir ve bu bileşik toksiktir. Dolayısı ile önerim morarmış yumurtaların yenilmemesidir.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa;
1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Eğer aldığınız yumurtadaki kod 1 numara ile başlıyorsa, bu tavuğun kümeste değil de çiftliklerde yetiştiğini gösterir. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır.
Yumurtanın sarısı tavuğun yediği besine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yeşil bitkilerle, sarı mısırla veya yeşil mercimekle beslenen tavukların yumurtalarının sarısı koyudur. Çünkü bu besinlerdeki sarı renk pigmenti (daha çok karotenoid) konsantrasyonu oldukça yüksektir.
1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir.
Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Tavuk yumurtasının rengi kahverengi, beyaz, mavi ve yeşil olabilir. Tavukların yumurtalarında renklenmeye neden olan pigmentler vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri