Kullanmadığınız giysi, ayakkabı ve ev tekstili ürünlerinizi mor renkli Tekstil Atık Kumbaralarına atabilirsiniz. Tekstil atıkları, yalıtım malzemesi, elyaf, keçe, iplik v.b. ürünlere dönüşüyor. Enerji tasarrufu sağlanarak çevre kirliliği azaltılıyor.
Tekstil ve konfeksiyon imalatı sırasında oluşan kırpıntı elyaf ve parça atıklar da geri dönüştürülebilir malzemeler arasında yer alır. Tüketiciler nezdinde ömrünü tamamlayan kullanılmış kıyafetlerin ve ev tekstil ürünlerinin de dönüştürülmesi mümkündür.
Kullanım sonrası artık ihtiyaç duyulmayan veya kullanılmayacak derecede tahrip olmuş giysi ve ayakkabı gibi tekstil ürünlerine tekstil atıkları denmektedir. Sıfır Atık Projesi kapsamında, bölgemizde çeşitli cadde/sokaklara, Belediyemiz tesislerine ve 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi'ne tekstil kumbarası yerleştirilmiştir.
Tekstil atıkları; tüketicilerin kullanımı sonrası veya tekstil endüsrilerinde üretim süreçlerinde ortaya çıkan atıklardır. Bizi ilgilendiren kısım vatandaşlarımızın kullanımı sonrası artık ihtiyaç duymadığı veya kullanılmayacak derecede tahrip olmuş giysi ve ayakkabı gibi tekstil ürünleridir.
Tekstil Geri Dönüşüm Süreci
Kumaş veya tekstil atıklarının geri dönüştürülmesi, imalatında kullanılmış giysi, elyaf veya giysi kalıntılarının yeniden kullanımı için gerçekleştirilen süreçtir.
İlgili 42 soru bulundu
Birçok belediye şehrin hemen her noktasına yerleştirdiği giysi geri dönüşüm kumbaralarında atık giysileri topluyor ve dönüşüm tesislerine iletiyor. Bunun yanı sıra dönüşüm tesisleriyle direkt olarak iletişime geçip, belirli periyotlarla giysi ve diğer tekstil atıklarınızı siz de geri dönüşüme gönderebilirsiniz.
Polyester iplik fabrikaları başta olmak üzere fabrika atıkları, işlenerek tekrar iplik ve elyaf haline, atık kumaşlar ise yeniden elyaf haline getirilebilmektedir. Kâğıt yapımı, dolgu malzemesi, yalıtım malzemesi, yeni iplik üretiminde de tekstil atıkları kullanılabilmektedir.
Kullanmadığınız giysi, ayakkabı ve ev tekstili ürünlerinizi mor renkli Tekstil Atık Kumbaralarına atabilirsiniz. Tekstil atıkları, yalıtım malzemesi, elyaf, keçe, iplik v.b. ürünlere dönüşüyor. Enerji tasarrufu sağlanarak çevre kirliliği azaltılıyor.
Giysi, battaniye, perde, havlu, çarşaf gibi tüm tekstil ürünlerinin atılabileceği kumbaralar, dolduktan sonra atık merkezlerine taşınacak.
Geri dönüşemeyen atıklar için siyah, • Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova- konteynerlerde turuncu, • Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için şeffaf, • Tekstil atıkları için pembe; • Ahşap atıklar için turuncu, • İri hacimli atıklar için lila, • Ekmek artıkları için mor, • Yemek artıkları için beyaz rengin ...
Tekstil kutuları ya da atık kıyafet kutusu, kullanılmayan ve artık bir işe yaramayan kıyafetlerin toplanarak yeniden kullanılabilir hale getirilmesini sağlıyor. Bu kutular çeşitli yerlere yerleştirilerek kullanılmayan kıyafetlerin atık kıyafet geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi sağlanıyor.
Kumbaralara kullanılmış tüm giysi (şapka, kazak, t-shirt, iç çamaşırı, çorap, elbise, pantolon, ayakkabı, terlik, bot vb.) ve diğer tekstil ürünlerini (battaniye, örtü, eşarp, perde, çanta, havlu vb.) atabilirsiniz.
Hangi tekstiller geri dönüştürülebilir? Pamuk ve yün gibi doğal liflerin mekanik olarak geri dönüştürülmesi, şu anda tüketici sonrası tekstiller için en çok ölçeklendirilebilen geri dönüşüm teknolojisidir. Kimyasal geri dönüşüm söz konusu olduğunda, sadece polyester ve belirli naylonlar kullanılabilir.
Tekstil, liflerin örülmesi, dokunması veya bağlanması yoluyla kumaş, halı, döşemelik kumaşlar, havlu, bornoz, battaniye, yatak örtüleri, perdeler, giysiler ve daha birçok ürünün yapımında kullanılan yöntemdir. Bu ürünlerin her biri gündelik yaşantınızda size kolaylık sağlar.
2. H&M, toplanan tüm giysilere çevre dostu ve sorumlu bir şekilde bakılacağını taahhüt ediyor. Bununla birlikte, giysilerden üçü, tekstil çöplüğü olarak bilinen üçüncü dünya ülkelerine gönderilecek.
Geri dönüştürülmüş pamuk, genel olarak pamuklu kumaşın tekstil ürünlerinde tekrar kullanılabilen pamuk ipliğine dönüştürülmesi olarak tanımlanabilir. Geri dönüştürülmüş pamuk ayrıca yaygın olarak rejenere pamuk, geri kazanılmış pamuk veya kumaş artığı olarak da adlandırılır.
Tekstil atıkları da diğerleri ile neredeyse aynı evrelerden geçerek geri dönüştürülür. Dönüştürülmek üzere işlenecek tekstil atıkları üretim süreçleri sırasında ortaya çıkar. Bu atıklar iplik üretiminde ortaya çıkan fazlalıklar ile kırpıntı, elyaf ve kumaş parçalarıdır.
kullanılmış veya artık kullanılmak istenmeyen giysilerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak için biriktirildiği yer.
Dilerseniz giymediğiniz kıyafetleri bulunduğunuz ildeki şubeye veya genel merkeze götürerek bağışlayabilirsiniz. Ayrıca kuruma, kıyafetin yanı sıra kırtasiye ve gıda bağışları da gerçekleştirebilirsiniz.
Vatandaşlarımızın buraya bırakacakları mont, kazak, pantolon, ayakkabı gibi eşyaları ayrıştırarak kullanılamayacak durumdaki giysileri, ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı ve metal atıklar için gri renk sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
↳ Geri dönüştürülmüş polyester nedir? Geri dönüştürülmüş polyester, sentetik elyaflardan üretilen insan yapımı bir kumaş. Ancak yapımında petrol gibi yeni hammaddeler kullanmak yerine pet şişe gibi mevcut plastik atıkları kullanılıyor.
Atık yağları geri dönüşüme kazandırmak için evimizde yapacaklarımız ise son derece kolay. Pet şişe gibi bir kapta sakladığımız atık yağı mahallemizdeki geri dönüşüm noktasına ağzı kapalı olarak bırakmamız yeterli. Bazı belediyeler atık yağı evinizden almak konusunda da destek verebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri