İdeal nötr toprak arası gerilim ne olmalı konusunda ise belirlenen aralık 0 volt ile 1 volttur. Fakat ideal olanı 0 volttur. Bazı durumlarda pirizden elde edilen ölçüm sonucu 0.5 volt ya da 1 volt olabilmektedir.
Bildiğimiz kadarı ile sınır 6-8 volt arasıdır. Bu konuda kesin bir veri olup olmadığı tarafımızdan bi- linmemektedir. İdeal olan 1- 1,5 volttur. Bu değerlerin hiçbirinin toprak direnci ve toprak kaça- ğına karşı koruma ile alakası yoktur.
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
Nötr Toprak Arası Gerilim Kaç V Olmalı
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
Tam Topraklama: Nötr, düşük empedanslı bir yoldan doğrudan toprağa bağlanır. Rezistansla Topraklama: Nötr, belirli bir dirence sahip bir rezistanç aracılığıyla toprağa bağlanır. Reaktansla Topraklama: Nötr, bir reaktans aracılığıyla toprağa bağlanır.
İlgili 28 soru bulundu
İdeal nötr toprak arası gerilim ne olmalı konusunda ise belirlenen aralık 0 volt ile 1 volttur. Fakat ideal olanı 0 volttur. Bazı durumlarda pirizden elde edilen ölçüm sonucu 0.5 volt ya da 1 volt olabilmektedir. Yalnız bilinmelidir ki 0.5 volt ve 1 volt maksimum değerdir.
Tek faz toprak kısa devresi sonucunda kısa devre olan fazın potansiyeli toprak potansiyeline eşit olur. Toprak arızaları nötr kaymasına ve aşırı gerilimlere sebep olmaktadır.
Prizden yapılan kontrollerde toprak nötr arası gerilim 1.5 volt olduğunda topraklamanın görevini yerine getirdiği kabul edilmektedir. Gerilim zaman zaman oluşması muhtemel bir sorundur. Bu sorunun önlenmesi için ilk olarak ayrı bir hat çekilmelidir.
Alternatif akımla beslemede ortaya V3 fak törü çıkmış ve bundan dolayı faz nötr arası 220 V. için fazlar arası 380 V., faz nötr arası 230 V. için ise fazlar arası 400 V. olmuştu. İlk zamanlarda bir türlü sabit bir kullanma gerilimi tegbit edilemiyordu.
Şebeke elektriğindeki topraklanmış olan AC nötr ucunda elektrik vardır, ancak daha önceden de topraklandığı için bizi çarpamıyor, çünkü daha önceden topraklanan nötr ucu ikinci kez vücutla topraklanınca çarpamaz, ama elektrik akımının 2. kutbunu bu uç yine taşıyor.
C: elektrikte faz ve nötr nedir tam olarak
ayakların yerde olmasa bile faz seni çarpar. normalde insan vücudu nötrdür. faz 220V olduğu için vücudun 220V yüklenene kadar senin üzerine bir elektron akışı olur. bu kısa sürer ve sonrasında gerilim farkı kalmayacağı için çarpılmazsın.
Genel olarak nötr toprak arası gerilimler adından da anlaşılacağı üzere nötr yada toprak sebebiyle oluşabilmektedir. Topraklama kaynaklı nötr toprak arası gerilimler: Topraklama direncinin istenilen seviyeden yüksek olması Topraklama çubuklarının yakınında metro vb dc kaynaklı hat geçmesi.
faz hattının değişen frekansı(50-60Hz) aynı bobinde olduğu gibi etrafında manyetik alan oluşturur bu manyetik alan da toprak hattındaki kabloda elektrik alan meydana getirir. kontrol kaleminin lambası bu yüzden yanar.
Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar. Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
Faz toprak arası voltaj değeri, elektrik hatlarındaki gerilim değerine göre değişebilir. Örneğin, elektrik hatlarındaki gerilim değeri 220 volt ise, faz toprak arası voltaj değeri de 220 volt olabilir.
Topraklama ölçümü yapabilmek için topraklama direnci test cihazı, topraklama aşamasına getirilir. Bu aşamada ölçüm yapılır. Topraklama ölçümünün 10 volttan düşük çıkması gerekir. Topraklama ölçümü 10 volttan yüksek çıkıyorsa sıkıntı var demektir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
Faz ve nötr üzerinde oluşan voltaj farkı ters bağlantıda da aynı kalacağı için elektrik devresinde herhangi bir sorun olmayacaktır. Trifaze prizlerde ise faz yönü bulunmaktadır. Faz yönü yanlış bağlanırsa bağlı olan motorlar, cihazlar ters çalışabilir veya hiç çalışmayabilir.
TN Sistemde Topraklama Ölçümü Sınır Değeri
TN sistemlerde topraklama ölçümü sınır değer hesabı yapılırken referans almamız gereken il değer 230V' dur.
İdeal topraklama direnci sıfır ohm değerinde olmalıdır.
Dağıtım şirketlerinde, Teiaş'a ait 154/34.5kV barasına bağlı olan kablolarda (Fider) veya bu kabloların beslediği dağıtım merkezlerinde oluşabilecek Faz-Toprak arızalarında Teiaş sorumluluğunda kalan teçhizatların korunması amacıyla Nötr Direnç Topraklaması uygulanır.
Elektrik Tesislerinde Topraklamalar yönetmeliği Madde 10/c-2 de tavsiye edilen koruma topraklama değeri 1 ohm olarak belirtilmiştir.
Elektrik tehlikelidir lütfen uygulama yapmayalım. Koruyucu ekipman olmadan kesinlikle müdahale etmeyelim. Faz nötr arası gerilim farkı 220 volt dur.
Topraklama kablosu nereye bağlanır veya nasıl bağlanır sorusunun cevabı şu şekildedir: Topraklama levhaları toprağa gömülür ve bakır iletken korumalı kablolar ile tesisatta bulunan sarı yeşil çizgili topraklama kablosuna bağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri