“Ali Bey, Ayşe Hanım" mı? "Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
İsimden sonra yazılan bu kelime büyük harf ile başlamaktadır. Kimi yerlerde ise Beg olarak yazılmaktadır. Ancak doğru yazılışı Bey olmalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
I. Osman, Osman Gazi, Osman Bey ya da Ataman Bey (Osmanlı Türkçesi: عثمان بك Osman Bey), mahlasıyla Fahrüddin ya da Osmancık (1258, Söğüt - 1324, Bursa), Osmanlı Beyliği ve Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahı olan Türk hükümdar ve komutandır.
Yazım doğru şekildedir. Yani : Bugün Vali Bey toplantıya gelmemiş. cümlesinde herhangi bir yazım hatası yoktur.
Bey TDK güncel çevrim içi sözlüğündeki ilk anlamıyla kullanıldığı zaman, sözcüğün baş harfi büyük olarak yazılmalıdır. Yani cümle içerisinde kişi adından sonra kullanılan bey kelimesinin baş harfi büyük olmalıdır. Ahmet Bey, Malkoçoğlu Bali Bey, Paşa Bey gibi kullanımlar buna örnek verilebilir.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Kaymakam Erol Bey; Sayın Prof. Dr. Mustafa Özkan; Şevki Efendi, Zeynep Hanım; Mareşal Fevzi Çakmak, Yüzbaşı Cengiz Topel; Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro vb.
Atatürk'ün babası Ali Rıza Bey'dir. Annesi ise Zübeyde Hanım'dır. Oysa günümüzde bu tür kullanımlar söz konusu değildir. Tabii eğer gerçekten soyadınız "Bey" veya "Hanım" değilse.
Merhaba, Bey, Hanım, Amca, Efendi gibi sözcükler özel isimlerden sonra gelip o ismi nitelerse büyük harfle yazılır ve gelen ekler kesme işareti ile ayrılır.
- Bu bitkinin güzel kokulu çiçeği. Hanımeli kelimesinin anlamı dışında yazılışı da pek çok kişi tarafından yanlış bilinmektedir. Hanım ve eli kelimelerinden oluşan hanımeli kelimesi bitişik yazılmaktadır.
Yazım yanlışında ise beyfendi şeklinde olmaktadır. Bey ve efendi kelimeleri ayrı yazıldığında da yazım yanlışı oluşturmaktadır. Doğru yazımı beyefendi şeklinde kullanılmaktadır. Yazım yanlışlarına sebep olan ise sözlü olarak kullanımda yapılan harf hatalarının yazıya da yansıtılması nedeniyle olmaktadır.
Cevabımız: Mehmet Bey'le olmalıdır.
=> Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan bildiren sözcüklere gelen ekler kesme işareti ile ayrılır.
Merhaba ; Ahmet Bey büyük harfle yazılmaktadır. Unvan belirten kelimeler her zaman büyük harfle yazılır.
❓ Unvan adları büyük harfle yazılır. ''Müdür Bey '' doğru yazılmıştır. Ünvanlar,takma adlar:Lakaplar, ünvanlar büyük harfle başlar.
"Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Hanımanne, günlük yaşamımızda karşılaştığımız kelimeler arasında yer alır. Arkadaşlar arasında, aile ortamında ve internette sıkça Hanımanne kelimesine rastlamak mümkündür. TDK tarafından yapılan araştırmalar sonrası düşüncelerimizi anlatırken kullandığımız kelimeler arasında kendisine yer bulmuştur.
Çünkü özel bir isimden sonra gelen, 'Hanım' kelimesi her zaman büyük harfle yazılır. Yani burada doğru olması gereken, 'Zübeyde Hanım' şekilde olmasıdır.
Attila (Latince: Attila, Grekçe: Ἀττίλα, h . 434-453), Hun topluluklarının hükümdarı olduğu 434 tarihinden, 453'teki ölümüne kadar Hun İmparatorluğu hükümdarıdır.
Aslan kelimesi telaffuz edildiği şekli ile aslan şeklinde yazılır. Arslan şeklinde yazılması halinde ise yazım yanlışlığı ortaya çıkar.
Bolu Beyi'ne şeklindedir hocam büyük ihtimal.
TDK kurallarına göre Ahmet Bey hem özel ad hem unvan olduğu için baş harfleri büyük yazılır ve yanlarına gelen çekim ekleri kesme işareti alır.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
küçük bey, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, y harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'ü', 'ç', 'ü', 'k', ' ', 'b', 'e', 'y', şeklindedir. küçük bey kelimesinin tersten yazılışı yeb küçük diziliminde gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri