Köpeğinizin ırkına ve büyüklüğüne göre uygun bir çit edinmeniz tuvalet eğitimi vermeniz için çok önemlidir. Köpeğiniz Yetişkin Mi? Yetişkin bir köpeğin eve tuvaletini yapmasının en çok karşılaşılan nedenlerinden biri ise sahibinin dikkatini çekmek istemesidir veya bunu protesto amaçlı da yapıyor olabilir.
Köpeğinizin eve tuvaletini yapmasının nedeni herhangi bir hastalığın da işareti olabileceğinden iyi gözlenmesi ve önlem alınması da gerekir. İdrar yolları enfeksiyonları, hormon bozuklukları, tümör oluşumu, zehirlenme ve ishal gibi fiziksel rahatsızlıklar köpeklerin tuvaletlerini tutamamalarının sebepleri olabilir.
Köpeklerin uygunsuz idrar yapmasının en yaygın nedeni köpek idrar yolu enfeksiyonu yaşıyor olabilir. Veteriner hekiminize durumu bildirmelisiniz. Veteriner hekiminiz birtakım testler ile durumu belirleyecektir. İdrarda bakteri ve anormal bir durum aramak için yapılır.
Köpekler özünde sürü hayvanlarındandır ve bir veterinerin dediğine göre içgüdüsel olarak her şeyi aileleriyle yapmak isterler. Eğer köpeğiniz sizi tuvalete kadar takip ediyorsa, bu onun -biraz yapışkan bir davranış da olsa- “Sen benim en iyi arkadaşımsın, her şeyi beraber yapalım!” deme şeklidir.
Köpekler kuma kaka yapar. Bahçede iken nasıl toprağa tuvalet ihtiyaçlarını gideriyorlarsa, kum içerisinde de aynı şekilde giderirler.
İlgili 17 soru bulundu
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Uzmanlara göre, köpeklerin genellikle günde üç ila beş kez idrara çıkmaları gerekir.
Düzenli Olarak Yürüyüş Yapın. Köpeğinizin eve geldiği ilk gün her saat başı köpeğinizle küçük yürüyüşlere çıkın. Bu süre içerisinde köpeğin tuvaletini yapıp yapmadığını inceleyin. Bu sayede evin içerisine tuvalet yapma ihtimali azalacak ve tuvaletini yapmak için uygun alanları öğrenecektir.
Çoğu köpek, sevgisini oldukça bariz şekillerde gösterir. Kuyruklarını sallarlar ve kapıdan her girdiğinizde sizi öpücük yağmuruna tutarlar. Ancak bazı yavrular düpedüz garip davranışlar sergileyebilir. Sahiplerine olan sevgilerini eşyalarını çalarak ya da onları sokakta peşlerinden koşturarak gösterirler!
Evcil hayvan sahipleri, genellikle evcil hayvanları kendi çocukları olarak görür. Köpekler ise sahiplerini annesi olarak tanır. Bu nedenle köpekle uyumak, bir diğer deyişle bir insan yavrusuyla uyumaktan farksızdır.
Bir bardağa yarımşar olacak şekilde sirke ve su koyup karıştırın. Ardından hazırladığınız çözeltiyi köpeğinizin işediği yere döküp bekletin. 5 dakika sonra bölgeyi temiz ve ıslak bir bezle silerek üzerine karbonat döküp bekletin.
Bu aşamaya geçtiğinizde, dışarıya her tuvalet yapışında, ödül maması ile ödüllendirirseniz; doğru bir şey yaptığını ona anlatmış, tuvalet alışkanlığını teşvik etmiş olursunuz. Tuvalet eğitimi 3-6 ay arasında şekillenmekte, bazı köpeklerde 1 yaşına kadar sürebilmektedir.
Erkek köpekler ergenlikle birlikte başlayarak arka bacaklarından birini mümkün olduğunca yukarıya kaldırarak idrarlarını az az bir çok yere yaparlar. Duvar diplerine, ağaçlara, direk ve yüksek objelere idrar yaparak kokularıyla diğer köpeklere karşı bölgelerini belirlemeye çalışırlar.
Ancak köpekler büyüdükçe kaka yapma sıklıkları da azalmaya ve düzene girmeye başlayacaktır. İki haftalık bir köpek yavrusu için konuşacak olursak her beslenme sonrasında dışkı yaparsa 3 aya gelinceye kadar günde en fazla 4 kez tuvaletlerini yapabilirler. 6. ayda günde 3 defa olabilir.
Köpekler çiş ile ne ifade edebilir? Dişi-erkek, kısır-kızgınlık döneminde, sağlık durumu, stres düzeyi, sosyal statüsü gibi bilgileri köpekler çiş koklayarak anlayabilirler! “Burası benim çöplüğüm dostum” diyor olabilirler.
Halının temiz olduğundan emin olun, yıkamaya vs verebilirsiniz ve günde en azından 3 kere dışarı çıktığından emin olun. Ayrıca olur da yere tekrar çişini yaparsa... Yeri bir kere silmek için kullandığınız bezi tekrar yere sürmeyin. O kokuyu yere yaymaktan başka bir şey yapmazsınız.
Yalama, iletişim aracı olarak kullanılan bir davranıştır. Köpekler yalayarak, sahiplerine sevgi, saygı, bağlılık ve güven mesajı gönderirler. Köpekler, yalama davranışıyla kendilerini rahatlatır ve stres seviyelerini düşürürler. Köpekler ayrıca, yalama yoluyla çevrelerini keşfederler.
Şurada Paylaş! Araştırmaya göre; köpekler insanların ne söylediğini anlayabiliyor. Bilim insanları, tarayıcı bir aygıt yardımıyla 13 köpeğin beyin aktivitelerini görüntülemeyi başardı.
Pedin emiciliğini sağlamak için ilk kullanımdan önce mutlaka bir kez toz deterjan ile 60 derecede yıkanması gerekmektedir. Sonrasında ise 40 derecede makinada veya elde yıkanabilen ürünümüz, can dostunuzun acemilik çekmeden hemen uyum sağlamasına yardımcı olacaktır.
Tuvalet Yapacağı Alanı Hazırlayın
Köpek sahipleri genellikle evlerindeki ikinci tuvaleti ya da teras, balkon gibi alanları köpek tuvaleti haline getirmekten yanadırlar. Bu belirlediğiniz alanı köpeğinizin de benimsemesi için eve geldiği ilk andan itibaren köpeğinize gösterin.
Genel olarak yetişkinlik dönemine yaklaştıkça idrar tutma sürelerinin uzadığı söylenebilir. Yetişkinlik döneminde mesane kaslarının güçlenmesine bağlı olarak köpekler idrarlarını 6 - 8 saat arasında tutabilirler. Fakat bu süreler genel geçer ifadelerdir.
Heyecan idrarı genellikle tam kontrolü olmayan mutlu, hiperaktif, genç köpeklerde daha sık görülür. Köpekler duygusal olarak daha sakinleştikçe, bu idrar şeklinin büyük bir kısmı zamanla ortadan kalkar.
Yetişkin köpekler için önerilen beslenme programı günde iki kez. Önceden belirlenmiş köpek maması hacmi iki eşit parçaya bölünmeli ve 8 - 12 saat arayla beslenmelidir. İdeal yetişkin bakım ağırlığını korumak için köpek maması miktarı gerektiği gibi ayarlanmalı.
Köpeklerin gün içerisinde içmeleri gereken su miktarı aktivite seviyelerine, genel sağlık durumlarına, yaşlarına, beslenmelerine göre değişebilmekle birlikte genel olarak kilogram başına 30-50 ml su içmeleri gerektiği bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri