Yerleştirme puanı ise ham puanın ağırlıklandırılmış halidir. Yerleştirme puanının belirlenmesinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılır. Y-TYT Yerleştirme puanı, Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) için hesaplanan yerleştirme puanını ifade etmektedir.
8. Kural: ÖSYM yerleştirme yaparken, öncelikle adayın Y-AYT veya Y-TYT bilgilerine bakar. O nedenle tercih listenizdeki sıralamanızın önemi kendi istediğiniz bölüme yerleşmenizle bağlantılıdır. Y-AYT veya Y-TYT verisi yüksek olan aday, bir bölümü son sırada da tercih etse de ilk sırada tercih eden adayın önüne geçer.
YKS tercih sonuçları ÖSYM'nin resmi internet sitesi https://sonuc.osym.gov.tr/ üzerinden adayların erişimine açılacak. İşte 2023 YKS tercih sonuçları sorgulama ekranı... Şurada Paylaş!
Sınav Sonuç Belgesini Okuma
Değişen sınav sistemi ile birlikte; adayların 2 yıllık ön lisans programlarından tercih yapabilmek için ham puanda 150 barajını; 4 yıllık lisans bölümlerinden tercih yapabilmek için ham puanda 180 barajını geçmiş olmaları gerekir.
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.
İlgili 40 soru bulundu
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınan bir puan türüdür. Ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puan türü, yalnızca öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapmasıyla kullandırılır.
Yerleştirme Puanı dikkate alınır. Üniversite tercihlerini yaparken hangi puanın kullanılacağını bilmek hayati önem taşıyor. Yanlış yapılacak bir tercih koskoca bir yılınızın heba olmasına sebep olabilir. Bir üniversiteye girebilmek için sadece sınav puanınız etkili değildir.
Üniversite tercihleri nasıl yapılır? Sorusunun en kritik cevap durumlarından biri de sınavlarda alınan baraj puanlardır. TYT'de 150 barajını geçen adaylar 2 yıllık ön lisans programları; AYT'de 180 barajını geçen adaylar 4 yıllık ve üstü lisans bölümlerini tercih etmeye hak kazanacaklardır.
YERLEŞTİRME PUANI NEDİR? İSTEDİĞİMİZ ÜNİVERSİTEYİ KAÇINCI SIRAYA YAZDIĞIMIZIN ÖNEMİ VAR MI? Sistem ilk önce yerleştirme puan üstünlüğüne bakar. Kim daha yüksek puan almışsa tercihin kaçıncı sırada yazıldığına bakılmaksızın ilk onu alır.
Yeni sınav sisteminde (YKS) sadece bir puan türü var. Üniversite tercihi yapacak adaylar bütün ön lisans programlarını Temel Yeterlilik Testi'nin (TYT) puanıyla tercih edecekler.
Kimlik Numarası ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve ÖSYM mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilan edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.” ifadeleri yer almaktadır.
Adaylar, üniversite yerleştirme sonuçlarını T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecek.
Görseli incelediğimizde, en alt sol kısımda bulunan başarı sıralamaları ve puanlar aldığınız ham puandır. Tercih yapılırken, bu kısım göz önünde bulundurulmaz.
Özellikle lisanstan (4,5,6 yıllık) tercih yaparken başarı sıralamasını baz almak gerekiyor. Önlisanstan (2 yıllık) tercih yaparken ise başarı sıralamasına bakıldığı gibi puana göre de tercih yapılabilir” dedi.
4 - YKS tercihleri sıralamaya göre mi puana göre mi yapılmalı? Kaç tercihte bulunulacak? Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı.
4- Yerleştirme hangi puana göre yapılacak? Sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplandı. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla puan üstünlüğüne göre yerleştirilecek.
Ham puan, sınav sonrasında hesaplanmış olan puandır. Yerleştirme puanı ise ham puanın ağırlıklandırılmış halidir. Yerleştirme puanının belirlenmesinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılır. Y-TYT Yerleştirme puanı, Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) için hesaplanan yerleştirme puanını ifade etmektedir.
Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
ÖSYM, her yıl yapılan YKS sınavı ardından sonuçları açıklamaktadır. Sonuçlar açıklandıktan sonra adaylar tercih yapmaktadır. ÖSYM, adaylara 24 tercih hakkı sunmaktadır. Adaylar, en çok istedikleri tercihten en az istedikleri tercihe doğru sıralama yapmaktadır.
Adaylar YKS tercihlerini ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacaktır. YKS tercih döneminde, üniversite puan ve sıralamalarını göz önünde bulundurulacak.
Üniversite Tercihlerinde Tercih Aralığı Ne Olmalı ? Üniversite tercihlerinde puana göre değil, başarı sıralamasına göre tercih yapmamız gerekiyordu. Bu aralığında kendi sıralamamızın %10 üstü ile %20 altı aralığında olmasında fayda vardır.
YKS Ek Tercih, ilk tercih döneminde yerleşememiş olan tüm adaylar için açıktır. Önlisans ve lisans programları için geçerli olan Ek Tercih sürecinde, adaylar kontenjanlara başvuruda bulunarak üniversite hayallerini gerçekleştirme şansını elde edebilirler.
TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması yeterlidir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması yeterlidir.
Ek puanlı yerleştirme tercihinde bulunacaksanız bölümünüzün devamı niteliğinde olan önlisans bölümleri olmalıdır. Daha öncesinde bazı bölümlere sınavsız geçiş hakkı bulunuyordu ancak artık ek puanlı yerleştirme sistemi ile yapılıyor.
Ön lisans programını tercih ederken başarı sıralamasına bakabileceğiniz gibi puana da bakmanız da sakınca yok. Ön lisans programlarına girmek lisans programlarına girmek kadar zor olmadığı için puanı da baz alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri