İçerik: Üzüm(sultani), pekmez toprağı, irmik. Yöntem: Üzümler yıkanır, bir miktar pekmez toprağı konularak üzüm sıkma makinasında suyu sıkılır ve kazana doldurulur. Odun ateşinde kestirme denilen kaynatma işlemi yapılıp şıra berraklaştırılır. Şıraya irmik katılarak pelte kıvamında pişirilir, tepsilere dökülür.
Su, nişasta ve un bir tencereye alınır ve iyice çırpılır. Sonra pekmez eklenir topak kalmayacak şekilde karıştırdıktan sonra ocağa alınır ve orta ateşte karıştırılarak pişirilir. Kıvam koyulaşmaya başlayınca kısık ateşte göz göz patlayıp baloncuklar oluşuncaya kadar pişirilir.
Köfte harcından parçalar kopartın ve avucunuzla silindir şeklinde uzatın. Bir bıçak yardımıyla parmak uzunluğunda kesin ve kızgın bir tavaya yağı alıp, köfteleri arkalı önlü güzelce pişirin. Köfteler piştikten sonra, kalan yağda biberleri ve domatesleri de kızartın.
İlgili 16 soru bulundu
Kıyma, kıyılmış soğan, ekmek içi, tuz ve karabiberi derin bir kapta yoğurun. Yumurtaları ekleyip tekrar yoğurun. Cevizden biraz daha büyükçe parçalar koparıp avucunuzun içinde yassılaştırarak köfteler hazırlayın. Köftelerin her iki tarafına zeytinyağı sürüp ızgarada kızartın.
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur. Köftelerin lezzetini belirleyen bir diğer etmen ise içine fazla ekmek koymamak ve baharatını iyi ayarlamaktır.
Eğer köftenizi pişirirken dağılmasını istemiyorsanız kıymayı en az %20 yağlı almalısınız. Eğer kıymanızın yağı yeterliyse köfte harcınızı yaklaşık 15 dakika iyice yoğurmalısınız. Ayrıca köfte harcına galeta unu, yumurta ve ekmek içi koymak köftenizin dağılmasını engelleyecektir.
Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
Kıymayı derin bir kaba alın ve içerisine soğanı rendeleyin. Üzerine ıslattığınız ekmekleri, yumurtayı, dövülmüş sarımsağı, tuzu, kırmızı biberi, karabiberi, kimyonu, kekiği ve dilerseniz ince kıyılmış maydanozu ekleyip iyice yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlak veya oval köfteler hazırlayın.
Karabiber, acı toz biber, kişniş, köri ve kimyon baharatlarının yanı sıra; yulaf ezmesi, galeta unu, soğan, sarımsak, maydanoz, tuz ve toz şeker gibi yardımcı malzemeler içermektedir.
Yumurta ise köftenin şahane bir kıvamda olmasını sağlar. O tüm malzemelerin birbirinin içerisine tam olarak girdiği köftelerin sırrı içlerinde yumurta olması. Daha çok kızartma yapmak istediğiniz tariflerde yumurta kullanmanızı öneririz daha az yağ çekecektir ve daha lezzetli olacaktır.
Üzümleri patlayıp yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin. Üzümler yumuşadığında süzgeçten geçirerek suyunu sıkın. Çıkan üzüm suyunu tekrardan tencereye alın ve üzerine şeker ilave edin. Şekeri ekledikten sonra 10 dakika daha kaynatın.
Bulamanın ilk malzemesi de üzümden elde edilen şıradır. Bir tahta tekne içine konan olgunlaşmış üzümler ayakla veya çizme ile çiğnenir. Çıkan üzüm suyu (şıra) kazan içinde bir gün bekletilip, çöğen kaynatılıp şıra içine konur. Şıra pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır, ateşte emdirilir.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Evde içli köfte yapmaktan çekiniyor, "Ben dış kaplamasını bir türlü yapamıyorum" diye düşünüyorsanız bir de böyle deneyin. İrmik sayesinde tam kıvamında olan hamuruna şekil vermek de çok kolay olacak.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Fazla pişirmeniz köftenin kurumasına neden olur. Bu nedenle iki tarafın da biraz kızarması yeterli olacaktır. Yüksek ateşte pişirirseniz eğer köfteniz hemen kızarır ve içi pişmeyebilir. Köfteleri tavaya aldıktan sonra ocağın altını kısıp, o şekilde pişirme işlemine devam edin.
Köfte için, kıymayı çukur bir kaba alın. Rendelenmiş soğan, galeta unu, yumurta, bayat ekmek içi, çok ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatı ekleyip iyice yoğurun. Köfte harcından cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp oval köfteler hazırlayın. Kızgın yağda hafifçe kızartıp kağıt havlu üzerine aktarın.
Kıyma, rendelenmiş soğan, karabiber, tuz ve bayatlamış ekmek içini iyice yoğurun. Yoğurmuş olduğunuz karışımı ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın ve yuvarlayın. Yuvarladığınız köfteleri una batırarak önceden kızdırılmış yağda kızartın. Servis tabağına alın ve sıcak olarak servis yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri