VAKANÜVİS KELİMESİNİN ANLAMI Osmanlı Devleti'nde zamanın olaylarını tespit etmek ve yazmakla görevli devlet tarihçisi anlamına gelir. Bu kelime genellikle vakıanüvis, vaka nüvis şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı vakanüvis şeklinde olmalıdır.
Vak'a-Nüvis, Osmanlı İmparatorluğu zamanında saltanatın tarihî olaylarını kaydetmekle görevlendirdiği kişilere verilen isimdir. Vakanüvîsân devlet görevlisidir. Her yılın sonunda saraya o yıl içinde ölen önemli şahısların biyografilerini vermekle yükümlüdürler.
Gündem Haberleri. Osmanlı İmparatorluğu zamanında saltanatın tarihî olaylarını kaydetmekle görevlendiren kişilere verilen isim Vak'a-Nüvis, Vakavünis'tir.
Osmanlı'da resmi tarihçiler için kullanılan bir unvan olan vakanüvisin son temsilcisi Abdurrahman Şeref Bey iken; ilk resmi vakanüvis olarak ise Naima Efendi seçilmiştir.
Kendi dönemlerindeki olayları yazmakla görevli olan ve vakanüvis denilen resmî Osmanlı tarihçileri, tarihçilik görevine getirilirken özenle seçilirlerdi. Vakanüvis olarak görevlendirilecek olanlarda güzel yazı, dil bilgisi, dile hâkimiyet ve bilgiyi aktarabilme kabiliyeti gibi yetenekler aranırdı.
İlgili 36 soru bulundu
Abdurrahman Şeref Efendi (1853 – 1925):
Osmanlı Devleti'nin son resmî vakanüvisi olan Abdurrahman Şeref Efendi 1853 yılının Ağustos ayında İstanbul'un Tophane semtinin Otakçılar mevkiinde dünyaya gelmiştir (Kodaman vd. 1996: 18).
Osmanlı'da resmi tarihçiler için kullanılan bir unvan olan vakanüvisin son temsilcisi Abdurrahman Şeref Bey iken; ilk resmi vakanüvis olarak ise Naima Efendi seçilmiştir. İşte Naima Efendi hakkında bilgiler...
Özet: Osmanlı tarihini kayıt altına almak için 18. yüzyılın başlarında vakanüvislik kurumu kurulmuştur. Bu sayede yaşanan olaylar kayıt altına alınmış ve zamana karşı koymaları sağlanmıştır.
Vekaniyüvis devletin görevlendirdiği olayları kaydeden kişilere verilen isimdir. 1.Kendisinden önceki vekaniyüvisin notlarını gözden geçirir. Temize aktarır ve matbaanın kurulması sonrası basılmasını sağlar. 2.Görevli olduğu süre için de meydana gelen olayları kaydetmek.
⇒ Osmanlı devletin'de padişahın hayatı savaşları konusu olarak esas alınabilen manzum bir tarih statüsüne girebildiğini görebiliriz. ⇒ Devletin tarihi olaylarını yazan kişilere ise Şehnameci adı verildiğini görebiliriz. ⇔ Vakaniüvis; Osmanlı devletinin tarih bilime Vakaniüvis denir.
VAKANÜVİS KELİMESİNİN ANLAMI
Osmanlı Devleti'nde zamanın olaylarını tespit etmek ve yazmakla görevli devlet tarihçisi anlamına gelir. Bu kelime genellikle vakıanüvis, vaka nüvis şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı vakanüvis şeklinde olmalıdır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Müverrih kelimesi, ''tarih'' kökünden türetilmiştir. Tarih, geçmişte yaşanmış önemli olayları, uygarlıkları ve önemli şahsiyetlerin hayatını inceleyen bilim dalıdır. Bu bilim dalında eğitim görmüş ve ihtisas yapmış kişilere ise müverrih denir.
Şehnâmecilik makamı Kanûnî Sultan Süleyman zamanında 1550 yılı civarında kurulmuştur. Dâimî ve maaşlı bir memur olan şehnâmecinin başlıca görevi, o dönemi veya Osmanlı tarihinin yakın geçmişini edebî şekilde tasvir veya rapor etmektir.
Nüfuz kelimesi, başkalarına söz geçirme ve güçlü olma anlamlarında kullanılan bir kelimedir.
Nakkaş, eski Türk dilinde resim yapan, ressam anlamındadır. Osmanlı döneminde ve halen genellikle camilerin ve bazı kültür merkezlerinin duvarlarına nakış işleyen, desen hazırlayan, minyatür çizen sanatçılara denilir.
Papirüs, eski zamanlarda yazı yüzeyi olarak kullanılan kalın kağıda benzer bir malzemedir. Sulak bir saz olan papirüs bitkisinin (Cyperus papyrus) özünden yapılmıştır.
Padişah da her bend hakkındaki emir veya görüş bildiren hatt-ı hümâyununu, telhis veya takrirde olduğu gibi kâğıdın üst tarafına "manzûrum olmuştur" ibaresinden sonra kaçıncı bende ait olduğunu belirtmek suretiyle yazardı.
Naîmâ, çeşitli kaynaklara dayanarak uzun araştırmalar yaptı ve 1700 yılında vakanüvis olarak kitabını yazmaya başladı.
Osmanlı tabibi ve astronomi bilgini. Boğdan voyvodası, mûsikişinas ve Osmanlı tarihçisi. Osmanlı şeyhülislâmı. 1727'de İbrâhim Müteferrika tarafından kurulan ilk Türk matbaası.
Osmanlı vakanüvisliği, ilmî anlayış ve yazım tekniği bakımından İslâm tarih yazıcılığı geleneğine bağlı kalmıştır. Dîvân-ı Hümâyun kalemlerinden biri olarak şekillenmesi bakımından daha ziyade inşa ve şiir sanatında tanınmış kişilerin bu göreve getirildiği söylenebilir.
Tanzimat Fermanı'ndan sonra etkili olmaya başlayan bir düşünce akımıdır. Osmanlı devletinde yaşayan tüm tebaanın yani halkın din, dil, ırk farkı gözetilmeksizin eşit olması gerektiğini savunan bir fikir akımıdır. Tanzimat ve Islahat Fermanı bu akımın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
XVIII. yüzyıla gelindiğinde Şehnameciliğe ilaveten Osmanlı tarih yazımında Vakanüvislik denen yeni bir makam ihdas edilmiştir. Vakanüvislerin görevi devletçe kendilerine verilen belgeleri kaydet- mekti (Sertoğlu 1986).
Bâlâya kadar rütbe sahibi olanlara efendi denilirken bu rütbeyi alanlara “atûfetlü beyefendi hazretleri” denilmiştir. Tanzimat'tan sonra ise resmî olarak sadece okur yazarlar ve mektep talebeleri bu unvanla anılmıştır.
-XVI. yüzyılın son çeyreğinden itibaren Klasik Dönem Osmanlı düzeni çözülme ve değişim sürecine girmiştir. -Devletin bu buhrandan kurtulmak için yeni ve kalıcı tedbirlerin alınması gerektiğini düşünen devlet erkânı, nasihatname tarzında raporlar düzenlemiştir. -Bu raporlar, layiha ve risale olarak adlandırılmıştır.
Ahmed'in, tahta geçer geçmez on dokuz erkek kardeşini nasıl idam ettirdiğini bile açık açık anlatmıştır. ”Naimâ Tarihi”nin bir başka bölümünde, Sultan III. Mehmed'in korkaklığı bile anlatılmıştır. Naima, tarih yazımına yepyeni bir stil getirmiştir. Onun renkli ve çekici bir üslubu vardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri