Sağ beyin, yaratıcılık, görsellik ve duygusal ifade gibi alanlarda daha etkindir. Sanat, müzik ve anlık sezgilerin kaynağı olarak kabul edilir.
Sağ beyin genellikle yaratıcılık, sanat, müzik, mekânsal algı, duygusal işleme ve görsel- motor koordinasyon gibi görevleri yerine getirmekle ilişkilendirilir.
Yakın zamanda NeuroImage dergisinde yayınlanan bu çalışma, deneyimsiz müzisyenler doğaçlama yaparken yaratıcılığın sağ hemisfere bağlı olduğunu gösterdi.
Beyinlerinin sol tarafını daha baskın kullananlar daha detaycı, analitik ve eleştiril düşünme kadar mantıksal düşünmede de daha iyidirler. Dil genelde sol bölgenin bir fonksiyonudur dolayısıyla kişilik olarak sol beyinli insanlar konuşma ve kelime dağarcığının yanı sıra dil becerilerinde de daha iyidirler.
Sağ Beyin Meslekleri
Beynin sağ yarımküresi baskın olan kişilerin şekil ve hayal gücü becerisi gelişmiştir. Yani kişinin estetik zekâsı gelişmiştir. Sağ beyni güçlü olan kişiler mühendislik, mimarlık, müzisyenlik ve yazarlık gibi mesleklere yönlenebilirler.
İlgili 19 soru bulundu
Sağ beyni baskın olan bireyler; Güçlü hayal gücüne sahiptirler ve yaratıcı düşünme becerileri gelişmiştir. Detaylara takılmaktan ziyade bütüne odaklanırlar. Duygusaldırlar ve duygularını rahatlıkla ifade edebilirler.
Beynin sağ bölümü yaratıcılık kısmını oluşturur. Görsel ve duyusal algıları ile öğrenir. Gerçeküstü hayaller ve olguları kapsar. Sezgisel yetenekler beynin sağ lobunun ürünüdür.
Bilim insanları her katılımcının beyinlerinde özelleşmiş olduğu düşünülen binlerce bölge üzerinde ölçümler yaptılar. Elde edilen bulgular gösteriyor ki, bazı işlevler beynin sadece bir yarım küresinde olabiliyor ancak katılımcıların hiçbirinde beynin bir yarım küresinin diğerinden daha baskın olduğu tespit edilemedi.
Sol beyni baskın öğrenciler matematik ve fen bilimlerinde başarılıdır ve soruları hızlı bir şekilde yanıtlayabilirler. Öte yandan, sağ beyni baskın öğrenciler hayalperesttir. Çok zeki ve çok derin düşünceye sahip olabilirler.
Sebep-sonuç ilişkisini iyi kurar ve analitik düşünme becerisine sahiptir. Kelime, sayı ve sembollerle ilgilenir. Sol beyin lobu, vücudun sağ tarafını (organlarını) yönetir.
Yaratıcılık hayatın ilk yıllarında çocuğun oyununda özellikle annenin bebeği ile oynadığı oyunlar esnasında kendini gösterir. Yaratıcı davranışın ortaya çıkıp gelişmesinde en büyük rolü bebeğin anne veya yerini tutan kişiyle olan ilişkisi oynamaktadır. Yaratıcılığın gelişmesinde taklidin önemi vurgulanmaktadır.
Baskın sol beynin özellikleri
Dil ve konuşma becerisi, Mantıklı düşünme, Kritik karar verme, Hesaplama ve işlem yapma.
Hazırlık aşaması: Yaratıcı kişi, ilk aşamada hazırlık çalışmaları yapmaya ve fikir üretmeye odaklanır. Bu, ilginç bir fikri geliştirebileceğiniz materyalleri topladığınız ve araştırma yaptığınız süreçtir. Beyin fırtınası yaparak zihninizin dolaşmasına izin verin ya da farklı düşünmeyi teşvik etmek için günlük tutun.
Farklı zamanlarda yapılan çalışmalar, müzik algısı ve performansının beynimizin sağ şakak bölgesinde, fakat ritim duygusunun ise beynin sol tarafında (girus insula) gerçekleşen bir süreç olduğunu göstermiştir.
Bu ders atın nasıl hareket ettiğini öğretecektir. At "L" harfine benzer şekilde hareket eder. İki kare yukarı veya aşağı sonrada bir kare sağa veya sola. Yanda At işaretlenmiş herhangi bir kareye gidebilir.
Solaklar, beyinlerinin sağ lobunu daha yoğun kullanıyorlar. Bu nedenle solakların zekası konusunda bilim dünyasında kabul gören iki farklı varsayım öne çıkıyor. Bunlardan birincisi “Bilişsel Kalabalık Kuramı”. Kuram, solakların mantık ve matematiksel becerilerde daha düşük performans sergilediklerini söylüyor.
Sağ beyin, yaratıcılık, görsellik ve duygusal ifade gibi alanlarda daha etkindir. Sanat, müzik ve anlık sezgilerin kaynağı olarak kabul edilir. Öte yandan sol beyin; mantık, analitik düşünce ve dil becerilerinin merkezidir. Matematik, dilbilgisi ve planlama gibi görevlerde daha güçlüdür.
Çocukların sol ellerini ya da sağ ellerini kullanmalarının, öğrenme kapasiteleriyle, zekalarıyla veya yazı yazma sürecinin öğrenilmesiyle hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır. Çocuğun yazı yazmak için seçtiği el tamamen, beyinin ters yarısının motor becerisi hakimiyeti ile belirlenmektedir.
Sol beyin ile sağ beyin arasındaki farklara değinen Tarhan, “sol beyin rasyonel beyin. Mantık, konuşma, matematik hesaplama ile ilgilidir. Sağ beyin ise duygusal beyindir. Estetik algılar, müzik sanat, duygu ve heyecanlarla ilgilidir.
Bedendeki bütün süreçlerin en üst kontrol merkezi olan beynimizin sağ tarafı bedenin sol tarafını, sol tarafı ise bedenin sağ tarafını kontrol eder. Bu yüzden, sağ elinizle bir şey yaparken beyninizin sol yarısı; tersi durumda da sağ yarısı faaliyete geçer.
Ancak solaklığın kesinlikle bir hastalık olmadığı, bir beyin hasarı ya da yeti yitimiyle ilişkili olmadığı da bilinmelidir. Solakların beyni ile sağlakların beyni arasındaki en temel fark dil merkezi açısından ortaya çıkar. Sağlaklarda dil merkezi sol beyindedir. Solaklarda ise genelde sağ beyindedir.”
Sol beyin matematiksel yetenekleri, sağ beyin ise mühendislik yeteneklerini ön plana çıkarır… Dünyada yapılan birçok araştırmanın da gösterdiği üzere sağ ve sol beyin farklı fonksiyonlara sahiptir. Sağ beynin baskın olduğu kişilerde bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işleme özelliği gelişmiştir.
Araştırmalar bizlere beynin sol tarafı veya sağ tarafının sayısal zeka veya sözel zeka ile hiçbir alakası olmadığını hatta bir noktada sayısal ve sözel zekadan bahsetmenin bile anlamsız olduğunu gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri