yenmeye hazır hale gelmiş salamura edilmiş zeytin cinsini belli ettiği için bitişik yazılıyor ama daldan zeytin toplarken şu yeşil zeytinlerden toplayacağız dediğinde yine rengini belli eden bir ifade olduğundan ayrı yazılır.
Siyah zeytin zeytin meyvesinin tam olgunlaşmış halidir. Siyah, zeytin kelimesini tanımladığı için sıfat görevi görür. Bu yüzden ayrı yazılır. Bu kelime genellikle siyahzeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Yeşil zeytin yazımı önceden birleşik şekilde olsa da Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlük yeni basımına (2023) göre ayrı yazılmaya başlanmıştır. Yeşil zeytin TDK yazım kılavuzuna göre ayrı şekilde yazılmalıdır.
TDK'ya Göre Siyah Zeytin Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Siyah kelimesi sadece aldığı ekler ile bitişik yazılır: Örneğin: Siyahlı Kadın - Siyahlık. Kelimenin Siyahzeytin şeklinde yazılması ise yanlıştır. Çünkü Türkçede hem nicelik hem de nitelik sıfatları isimlerden ayrı yazılır.
Çünkü siyah zeytin zaman zaman bitişik şekilde yazılmaktadır. Ancak bu yanlış olarak bilinmelidir. Bunun nedeni ise siyah zeytin ayrı bir şekilde yazılır. Bundan dolayı siyah zeytin kesinlikle ayrı yazılmalıdır ve buna dikkat etmek önem arz eder.
İlgili 28 soru bulundu
YK'de, sözcüklerden her ikisi veya ikincisi birleşme sırasında anlam değişimine uğradığında bitişik, uğramadığında ise ayrı yazılır, kuralıyla çelişen örnekler bulunmaktadır. Sözgelimi, yeşil + biber bileşiğinin ikinci sözcüğü olan biber anlam değişmesine uğramadığı hâlde bitişik yazılmıştır (yeşilbiber).
Birleşik yapılı olan kuru soğan kelimesi bitki kelimelerinden birinin adıyla kurulan birleşik kelimeler grubuna girer.
BAŞ UCU KİTABI KELİMESİNİN ANLAMI
Ancak ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle başucu kitabı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı baş ucu kitabı şeklinde olmalıdır.
Ancak zeytinyağı, gülyağı, tereyağı gibi kelimeler, terim niteliği kazandıkları için birleşik yazılırlar.
İRSİ KELİMESİNİN ANLAMI
Kalıtımsal anlamına gelir. Bu kelime genellikle irsi, ırsi, ırsi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı irsi şeklinde olmalıdır.
Zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türü anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil zeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilzeytin şeklinde olmalıdır.
Yani doğru şekilde yazılışı yeşilzeytin olarak bütün şekilde değerlendirilir.
Yeşil renkli, taze, sivri veya dolma biber anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil biber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilbiber şeklinde olmalıdır.
Yüksük otu, bitki adı değil, ot adıdır. Bitki adları genellikle bitişik yazılırken, ot adları ayrı yazılır. Örneğin, aslanağzı bitki adı, yüksük otu ise ot adıdır. Bu kurallara göre, semizotu, dereotu ve çörekotu bitişik yazılır.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
“Kuru soğan” ayrı, “yeşilsoğan” bitişik yazılır.
Kahverengi kelimesi birleşik kelimedir. Kahverengi kelimesi kahve ve rengi kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuş bir kelimedir. Bu yüzden bir birleşik kelime olarak sayarız.
Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir.
HOŞÇA KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle hoşca, hocca şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hoşça şeklinde olmalıdır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
TDK için gün batımı kelimesi ayrı olarak dikkat çeker. Yapılan yanlış ise kelimeyi 'günbatımı' olarak yazmaktır. Tabi bu kabul edilemez ve kelime yanlış şekilde yazılmış olur. Bunun için 'gün batımı' olarak sözcüğü doğru şekilde kullanabilirsiniz.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri