Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
Yeğen sözcüğünün yazımı hakkında birçok karışıklığı görmek mümkündür. Çoğu kişi için bu sözcük 'yiğen' şeklinde bilinir. Bazıları ise bu sözcüğü 'yigen' olarak yazar. Tabi bunlar yanlış olarak yapılan yazılışlardır. Asıl doğru yazılış ise sadece yeğen şeklinde olur.
Yiğen mi Yeğen mi? Yiğen yazımı yanlıştır. TDK ve Dil Derneği bu kelimenin yazımını "yeğen" şeklinde vermektedir.
Yeğen kelimesi halk arasında sıklıkla yiğenim şeklinde kullanılmaktadır. Yiğenim kullanımı yanlış olmakta bu kelimenin doğru telaffuzu yeğenim şeklinde olarak belirtilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de yeğenim kullanımı doğru bir kullanım olarak ifade edilmektedir.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Bu kelime genellikle kayın peder şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kayınpeder şeklinde olmalıdır.
Dayı oğlu anlamına gelir. Bitişik yazılması gerekir. Bu kelime genellikle dayı zade şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dayızade şeklinde olmalıdır.
TDK sözlüğe bakıldığında bu kelimenin doğru yazılışının “yeğen” şeklinde olduğu görülmektedir. Yeğen TDK sözlükteki anlamı “1. Birine göre, kardeş, amca, hala, dayı veya teyzenin çocuğu.
TDK'ye göre "bende" kelimesi ayrı yazılmaktadır. Yani bu kelimenin doğru yazılımı BEN DE şeklinde olmalıdır. Bu kelimedeki gibi dahi anlamını taşıyan de ekinin doğru yazılımı ayrı yazılmasıdır.
Bir kimsenin teyze, hala, amca ve dayı çocukları o kimsenin kuzenleridir. Aynı şekilde bahsi geçen kimse de kendi kuzenlerinin kuzenidir. Bazı yörelerde, özellikle küçük yaştaki kuzenler yeğen olarak da tanımlanırlar. Bir kimsenin ebeveynlerinin kuzenlerinin çocukları, o kimsenin 2. dereceden kuzenleridir.
Yeğen, kişinin kardeşin ya da kuzenin çocuğu. Yeğen sözcüğü bazı bölgelerde akrabalık bağı olmasa da kendinden yaşça küçük çocuklar için kullanılabilir.
TDK'ye göre doğru yazılışı yeğendir. Günümüzde yiğen olarak yazılmaktadır.
yeğen - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yégen “kardeş çocuğu, torun” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca aynı anlama gelen cige(n) sözcüğü ile eş kökenlidir.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
Yeğen; erkek veya kız kardeşinin çocuklarıdır. Yeğen diye yaşı küçük olanlara denilir ama yaşıtın olanlara kuzenim dersin. Kuzen; Teyze, dayı, hala, amca çocuklarıdır. Yeğen; erkek veya kız kardeşinin çocuklarıdır.
Dolayısıyla “iyi ki” kelimesinin yazılışı TDK'ya göre “iyi ki” şeklinde yani ayrı olmalı.
pek çok✅ (Doğru kullanım)
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur. Şüphe ve pekiştirme göreviyle kullanılan ki sözü de ayrı yazılır: Ders bitti, zil çaldı mı ki?
TDK'ya göre yalnız kelimesinin doğru yazılışı "yalnız" şeklindedir. Kişiler bu kelimeyi "yanlız" şekilde yanlış yazabiliyor.
Akrabalık adı olup lakap veya ünvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle başlar: Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan, Nene Hatun; Gül Baba, Susuz Dede, Telli Baba vb. UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim.
Abla, amca, dayı, teyze, hala…
Bunlar da bir özel isimden sonra gelince büyük harfle başlamalı.
Oğlu, kızı sözleri: Caferoğlu, Topaloğlu, çapanoğlu, dayıoğlu, eloğlu, hinoğluhin, elkızı, teyzekızı. Ağa, bey, efendi, hanım, nine vb. sözlerle kurulan birleşik kelimeler: ağababa, ağabey, beyefendi, efendibaba, hanımanne, hanımefendi, hacıağa.
DAĞ EVİ KELİMESİNİN ANLAMI
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Örneğin TDK sporsever, edebiyatsever, sanatsever sözcüklerini bitişik yazıyor, şiir sever, güreş sever sözcüklerini ise ayırıyor. Dil Derneği de aynı kuralı benimsemiş. İster istemez takılıp kalıyorsunuz, edebiyatsever bitişik yazılacak, şiir sever ise ayrı. Sporsever bitişik, güreş sever ayrı.
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri